افزایش بیاعتمادی به موفقیت روند صلح در افغانستان
- در آستانه نزدیک شدن آغاز روند گفتوگوی صلح بین افغانستانی، حملات طالبان به طور بیسابقه افزایش یافته و ترورهای زنجیرهای در کابل و استانهای این کشور نیز شدت پیدا کرده است و برخوردرهای ابزاری آمریکا نیز دراین زمینه بر نگرانیها افزوده است.
علاوه بر ترور علمای میانهرو دینی در افغانستان، ترور دادستانها، قاضی و برخی افراد نهادهای مدنی در یک ماه گذشته در کابل و استانهای این کشور، نگرانی دولت و فرستاده ویژه آمریکا را هم بر اثرات منفی آن بر روند صلح برانگیخته است.
زلمی خلیلزاد در واکنش به ترور پنج دادستان در یک روز که یکشنبه گذشته در کابل رخ داد عاملان آن را تخریب کنندگان داخلی و خارجی روند صلح دانست که سعی دارند آنرا مختل کنند.
وی روز سه شنبه در توئیتی نوشت: دادستانهایی که در حمله مهاجمان کشته شدند، روند آزادی زندانیان طالبان را تسهیل میکردند و عاملان آن را دشمنان صلح عنوان کرده است.
خلیلزاد از دولت افغانستان و گروه طالبان خواسته است که هراس نداشته باشند و هرچه زودتر گامهای اساسی را برای رسیدن به صلح بردارند و این چیزی است که مردم افغانستان میخواهد و ما در کنار آنها هستیم.
طی سه هفته گذشته سه عالم سرشناس دین، پنج دادستان، یک قاضی و شب گذشته نیز رئیس یک نهاد اجتماعی مربوط به جوانان در این کشور ترور شدند. همچنین شب گذشته در حمله طالبان در شهرستان «بالامرغاب» استان بادغیس افغانستان ۷ کماندو و سه نیروی ویژه پلیس کشته و پنج تن دیگر هم زخمی شدند.
شورای امنیت ملی افغانستان نیز هفته پیش را مرگبارترین هفته طی ۱۹ سال گذشته برای نیروهای افغان عنوان کرد و افزود: در هفت روز گذشته در ۴۲۲ حمله طالبان ۲۹۱ نیروی دولتی کشته و بیش از ۵۵۰ تن دیگر زخمی شدهاند.
اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان در واکنش به این گزارش گفته است که تداوم خشونتها تلاشی برای آسیب رساندن به روند صلح است و از گروه طالبان خواسته است که دست از خشونت برداشته و برای رسیدن به صلح تلاش کند.
بخشی از نگرانیها در مورد رفتار ابزاری آمریکا، پس از انتشار کتاب خاطرات «جان بولتون» مشاور سابق امنیت ملی «دونالد ترامپ» در رسانههای افغانستان مطرح شده زیرا وی در این کتاب یادآوری کرده است که افغانستان هیچ اهمیتی برای ترامپ ندارد.
به گفته بولتون برای ترامپ افغانستان اصلا اهمیتی ندارد و تنها میخواهد که نیروهای آمریکایی را از این کشور خارج کرده و فرصتی را برای پیروزی خود در انتخابات پیش روی آمریکا رقم بزند. بولتون آمریکا را در افغانستان شکست خورده دانسته است.
وی در این کتاب یادآوری کرده است :ترامپ تا مدتی پس از ریاست جمهوری خود حتی نمیدانست که اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان است و وی را با حامد کرزی رئیس جمهوری سابق افغانستان اشتباه میگرفت.
به گفته بولتون؛ ترامپ تاکید داشت که جنگ با داعش در افغانستان هم باید به روسیه واگذار شود. وی زلمی خلیلزاد را یک شخص فریبکار عنوان کرده که خود را کانال اطلاعاتی طالبان معرفی و از این طریق به عنوان فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح انتخاب شده است.
طلوع نیوز به نقل از «بارنت روبین» نویسنده و تحلیلگر آمریکایی در این زمینه گزارش داد: ترامپ هیچ اطلاعاتی در باره افغانستان ندارد و تنها در تلاش برای خروج نیروهای آمریکایی است زیرا میخواهد از این موضوع برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا بهره برداری کند.
«شاه حسین مرتضوی» مشاور ارشد امور فرهنگی رئیس جمهوری افغانستان هم در واکنش به انتشار بخشهایی از کتاب بولتون در صفحه فیسبوک خود نوشت: شاید دیگران اعتراف به شکست کرده، وارد معامله سیاسی با طالبان شوند. اما نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان با سربلندی تمام تنها از نابودی دشمن سخن خواهند گفت.
«فهیم صدیقی» آگاه مسائل سیاسی این کشور هم دراین زمینه گفت: ترامپ به عنوان یک بازرگان صرفا به منافع پولی و اقتصادی نگاه میکند و برای وی جنگ افغانستان و منافع سیاسی و هزینههای ۱۹ سال گذشته ابزاری است که تلاش میکند از آن برای پیروزی در انتخابات سود ببرد.
قرارداد صلح آمریکا و طالبان پس از یکسال تلاش و ۱۱ دور گفتوگو در ۲۹ فوریه گذشته در دوحه قطر امضا شد که براساس آن میبایست تا ۱۰ روز پس از امضای توافقنامه ۵ هزار نفر زندانی طالبان و یکهزار تن زندانی دولتی آزاد میشدند و همزمان گفتوگوی صلح بین افغانستاین شروع میشد، اما این روند تاکنون تکمیل نشده است.
/انتهای پیام/
ایرنا