اقدامات هیئت رئیسه مجلس برای حذف لابیگری در تعیین کمیسیونها
- بنا بر اعلام خانه ملت، محمدحسین فرهنگی طی مصاحبهای در خصوص روند انتخاب اعضای کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: قانون آئیننامه داخلی مجلس در دوره دهم مجلس شورای اسلامی به علت اعتراضاتی که پیرامون نحوه عضویت نمایندگان در کمیسیونهای تخصصی وجود داشت، تغییر کرد.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه لابی و هماهنگیهای قبلی در عضویت نمایندگان در کمیسیونها نقش داشت، بیان کرد: به همین جهت در دوره دهم، آئین نامه داخلی مجلس اصلاح و ۴ معیار پیش بینی شد تا بر اساس آن نمایندگان در کمیسیونهای تخصصی عضویت یابند.
۴ معیار برای عضویت نمایندگان در کمیسیونهای تخصصی
وی افزود: "تحصیلات"، "سابقه نمایندگی مجلس"، "عضویت در کمیسیونهای مرتبط" و "سوابق اجرائی نماینده" ۴ معیاری بودند که با اصلاح آئین نامه داخلی مجلس در دوره گذشته، برای عضویت نمایندگان در کمیسیونهای تخصصی تعیین شد و امتیازبندی نمایندگان هر دوره جهت عضویت در کمیسیونها بر این مبنا است.
فرهنگی ادامه داد: در ابتدای دوره یازدهم مجلس فُرمهایی به صورت غیررسمی و پس از شروع کار مجلس به صورت رسمی این فُرم توزیع شد و نمایندگان اولویتبندی کمیسیونهای خود را به شُعب تحویل دادند.
نمایندگان برای عضویت در کمیسیونها ۲ مرحله حق اعتراض داشتند
سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: در مواد ۳۶، ۳۷ و ۳۸ قانون آئین نامه داخلی مجلس مراحل انتخاب، اعتراض و سایر دستورالعملها برای عضویت در کمیسیونها پیش بینی شده است. طبق دستورالعمل همان مرجعی که برای طراحی اولیه پیش بینی شده بود، برای هر گونه اصلاحی نیز باید انجام وظیفه کند که این مرجع عبارت بود از جلسه مشترک هیات رئیسه مجلس با اعضای کمیسیون تدوین آئین نامه داخلی مجلس؛ دستورالعمل همه مراحل را از جمله اعتراضات در بر میگرفت.
وی با بیان اینکه در همان مواد پیش بینی شده بود که نمایندگان میتوانند در ۲ مرحله اعتراض کنند، افزود: یک مرحله رسیدگی به امتیازات و مرحله دیگر اعتراض مربوط به به کمیسیونی بود که انتخاب کرده بودند؛ هر اعتراض هم ۴۸ ساعت فرصت داشت.
علت طولانی شدن تعیین تکلیف کمیسیونهای تخصصی چه بود؟
فرهنگی اظهار داشت: در جلسه مشترک اعضای هیات رئیسه مجلس با روسای شعب به دو مرحله اعتراض رسیدگی میشد و برای بازماندگان احتمالی نیز در این جلسه مشترک تصمیمگیری میکردند. در نهایت این مراحل طبق زمانبندی پیشبینی شده در قانون پیش رفت و اعضای کمیسیونها عمدتا تعیین شدند.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه علت طولانی شدن تعیین تکلیف اعضای کمیسیونهای تخصصی مجلس ۲ مهلت قانونی ۴۸ ساعته بود؛ یعنی چهار روز فرصت به این موضوع اختصاص یافت و حتی روز جمعه از صبح تا شب به اعتراضات رسیدگی شد.
وی افزود: طبیعی است که وقتی تعداد متقاضایان بیش از سقف برای عضویت در کمیسیونی باشد، اعتراضاتی مطرح شود. در هیات رئیسه و جلسات مشترک نیز اختلاف نظراتی وجود داشت و برخی از اعضای هیات رئیسه از جمله اینجانب با برخی از تصمیمات مخالف بودم، زیرا اعتقاد داشتم که تحصیلات مرتبط در قانون لحاظ نشده همچنین معتقد بودم امتیاز دوره نمایندگی مستقل از سوابق اجرائی و عضویت در کمیسیون مرتبط است، اما در اکثر جلسات تصمیمات دیگری اتخاذ شد.
فرهنگی ادامه داد: با توجه به امتیازبندیها، در چند مرحله از نفراتی از هیاترئیسه و بعضا از ریاست کمیسیون آئیننامه داخلی مجلس خواسته شد تا بر فرآیندهایی که مربوط به اجرای دستورالعل بود، نظارت کنند.
اعضای ۹ کمیسیون در موعد مقرر قانونی مشخص شدند
سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: در موعد مقرر قانونی ۹ کمیسیون تکمیل شدند و ۲ کمیسیون دیگر با یک روز فاصله تعیین تکلیف شد، روز یکشنبه شاهد برگزاری انتخابات هیات رئیسه ۱۱ کمیسیون تخصصی مجلس بودیم.
وی با بیان اینکه از ۲ کمیسیون باقیمانده، کمیسیون فرهنگی نیز تکمیل شده و انتخابات در آن برگزار شد، درباره دلیل عدم تکمیل یک کمیسیون، افزود: به دلیل اینکه ۱۱ نفر از نمایندگان در دور دوم انتخابات راهی مجلس میشوند، برای این دوره باید استثنا قائل شویم، زیرا برای رسمیت یافتن کمیسیونها حداقل تعداد اعضای آن کمیسیون باید به نصاب ۱۹ عضو برسد، به همین منظور در تلاش هستیم تا با اصلاح قانون آئیننامه داخلی مجلس این مشکل حل شود.
حداقل اعضای لازم برای رسمیت یافتن جلسات کمیسیونهای تخصصی ۱۹ و حداکثر ۲۳ نفر است
فرهنگی اظهار داشت: حدود ۱۱ نفر از نمایندگان، در دور دوم انتخابات مجلس یعنی در شهریورماه انتخاب میشوند و تا آن زمان مطابق قانون فعلی، جلسات کمیسیون قضائی و حقوقی رسمیت ندارد و تصمیمات آن نیز قانونی نخواهد بود که برای رفع این مشکل نیاز به اصلاح آئین نامه داخلی مجلس داریم و امروز نیز طرحی در این زمینه آماده شد.
وی افزود: پیشبینی میشود در نخستین جلسه کمیسیون آئیننامه داخلی مجلس این موضوع حل شود و این مجوز را تا تکیمل تعداد نمایندگان مجلس به کمیسیون ذیربط میدهیم.
سخنگوی مجلس شورای اسلامی گفت: همه کمیسیونهای تخصصی مجلس یازدهم تشکیل شدهاند و تعداد آنها بین ۱۹ تا ۲۳ نفر هستند، تعداد اعضای کمیسیون فرهنگی نیز به نصاب رسیده و کمیسیون قضائی و حقوقی نیز با اصلاح آئین نامه داخلی رسمیت مییابد.