چند نکته مهم پیرامون سیره علمی و رفتاری حضرت «فاطمه معصومه (س)»
حجتالاسلام و المسلمین سید محسن شفیعی در گفتوگو با پیرامون سیره رفتاری حضرت «فاطمه معصومه (س)» گفت: حضرت «فاطمه معصومه (س)» که در تعابیر به فاطمه ثانی از ایشان نام برده میشود بانوی بزرگ جهان اسلام بشمار میروند، در خصوص این بانوی بزرگوار تاکید شده همان رفتار و رویکردی که «پیامبراکرم (ص)» در برابر حضرت «فاطمه زهرا (س)» داشتند، حضرت «موسی بن جعفر (ع)» با حضرت «فاطمه معصومه (س)» در پیش گرفته بودند نکته جالب اینجاست که حتی کلامی که «پیامبراکرم (ص)» برای دختر بزرگوارشان بکار میبردند «فداها ابوها» لفظی بود که حضرت «موسی بن جعفر (ع)» برای حضرت «فاطمه معصومه (س)» استفاده میکردند.
***وصف منزلت حضرت «فاطمه معصومه (س)»
وی به منزلت حضرت «فاطمه معصومه (س)» اشاره و ابراز کرد: در وصف منزلت حضرت «فاطمه معصومه (س)» همین بس که امروز به عنوان پایگاه فقه جعفری و نشر معارف «اهل بیت (ع)» شناخته شده اند و در حرم و حریم ایشان نشر معارف جاری است، در عین حال حضرت «فاطمه معصومه (س)» معدنی ارزشمند برای توسلات بزرگان دینی محسوب میشوند حتی ملاصدرا بیان کرده است در برخورد با پیچیدگیهای علمی به حرم حضرت «فاطمه معصومه (س)» حرکت میکردم و دو رکعت نماز میخواندم و به مدد این بانوی بزرگوار مشکلات بر من آسان میشد و به بسیاری از موانع آگاهی مییافتم.
شفیعی به نامگذاری روز ولادت حضرت «فاطمه معصومه (س)» اشاره و بیان کرد: در تقویم روز شمار جمهوری اسلامی روز ولادت حضرت «فاطمه معصومه (س)» به روز دختر نامگذاری شده است لذا نیاز است تا جامعه به این مهم احتمام داشته باشد و نسبت به ارزش و جایگاه جامعه دختران توجه وافری داشته باشند، از این رو که تنها ارزش را در قالب شعار در نظر نگرفته بلکه در عمل این روز را گرامی بدارند و مورد بررسی قرار دهند.
***هیچ عملی بهتر از صیانت از حقوق دختران نیست
وی با اشاره به اهمیت دختران در جامعه تصریح کرد: باید مواظب باشیم که روز دختر را تنها از جایگاه شعار مورد توجه قرار ندهیم بلکه روز عمل به پاسداشت دختران نیز محسوب شده و توجه لازم انجام شود. در گذشته و در دوران جاهلیت ظاهرا به دختران بها داده میشد، اما در عمل به آنان ظلم میشد.
شفیعی به روایتهای «ائمه معصومین (ع)» پیرامون جایگاه دختران پرداخت و ابراز کرد: روایتهای متعدی از «ائمه معصومین (ع)» در مورد شیوه رفتار با دختران بیان شده است من به عنوان یک کارشناس علوم دینی معتقدم که هیچ عملی بهتر از صیانت از حقوق دختران نیست و این مهم با محبت و اظهار علاقه به آنان تاثیرگذار خواهد بود و در عین حال به رسمیت شناختن این قشر از جامعه بسترهای خوبی برای ظهور و بروز استعدادهای این عزیزان فراهم خواهد کرد.
***دختران حکمتهای خدا هستند
وی دختران را حکمتها و هدیههای خداوند به جامعه دانست و تاکید کرد: دختران حکمتهای خدا هستند چنانچه خانوادهها بتوانند دختران را به خوبی تربیت کنند، در حقیقت آیندهای سالم و آیندهای درخشان برای سرزمینمان متضمن خواهند شد. دختران امروز مادران و آینده سازان جامعه محسوب میشوند لذا توجه به تربیت دختران، پرداختن به منشا تربیت یک نسل بوده و یک فرهنگ را تشکیل خواهد داد.
این کارشناس علوم قرآنی دختران را سرمایههای امروز و فردای جامعه خواند و ابراز کرد: تعصی و پیروی از حضرت «فاطمه صدیق (س)» و حضرت «فاطمه معصومه (س)» رویکردی ارزشمند و قابل توجه است.
وی پیرامون آسیبهای موجود بر جامعه امروز بانوان و دختران اظهار کرد: آنچه مشخص است این نکته بوده که آسیبها در دورانی که امروز در آن زندگی میکنیم فراوان است لذا برای حرکت در مسیر درست باید به الگو پذیری از بانوان بزرگی همانند حضرت «فاطمه معصومه (س)» پناه برد و از آنجا که بازگشت به اصل وجودی انسان همان بازگشت به فطرت محسوب میشود لذا تاسی به رفتار و منش این بانوی بزرگوار یک اصل در زندگی بشر است این مهم از فطرت انسان سرچشمه میگیرد، چون فطرتهای ما بر گرفته از روح متعالی بشریت است. خداوند متعال انسان را از روح خود متجلی کرد بنابراین انسانها میتوانند با الگو پذیری و حرکت در مسیر درست به فطرتی که در وجود آنان قرار داده شود باز میگردند.
*** ضرورت الگوپذیری دختران از زندگی «حضرت معصومه(س)»
شفیعی الگوپذیری را ضرورت زندگی بشری دانست و تاکید کرد: خداوند متعال در آیه ۶ سوره ممتحنه فرمودند: «َقَدْ کَانَ لَکُمْ فِیهِمْ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ کَانَ یَرْجُو اللَّهَ وَ الْیَوْمَ الْآخِرَ وَ مَنْ یَتَوَلَ فَإِنَ اللَّهَ هُوَ الْغَنِیُ الْحَمِیدُ، آری برای شما در زندگی آنها اسوه حسنه و سرمشق نیکویی بود، برای کسانی که امید به خدا و روز قیامت دارند؛ و هر کس سرپیچی کند به خویشتن ضرر زده است، زیرا خداوند بینیاز و شایسته ستایش است»، این امر نشان میدهد انسان همواره نیازمند الگوپذیری است.
وی با طرح سوالی پیرامون نیاز به الگوپذیری از حضرت «فاطمه معصومه (س)» بیان کرد: امروز سوالاتی مطرح میشود حاکی از این امر که آیا پس از گذشت سالها همچنان میتوان از بانوان بزرگواری الگو پذیرفت که چندین قرن قبلتر میزیستهاند؟ آیا این امر امکان پذیر است؟ در پاسخ باید گفت: فطرت الهی که در وجود ما به ودیعه گذاشته شده است همیشه یک نسخه ثابت بوده این فطرت، صداقت را بر دروغ ترجیح نمیدهد، زیرا بنیادش بر راستی مقدم شده از سوی دیگر این بانوان بزرگوار تربیت شده همان فطرت درست و اولیه بشری هستند بدین ترتیب با رجوع و الگو گیری از حضرت «فاطمه معصومه (س)» و حضرت «فاطمه زهرا (س)» میتوان قدم در مسیر درست نهاد به عبارت دیگر با الگو گیری از حضرت «فاطمه معصومه (س)» فطرت اولیه خود فرا میخوانیم. فطرتی که در همه اعصار تنها بر یک پایه استوار است این بانوان بزرگوار نیز مطابق با همان فطرت اصلی و اولیه تربیت یافته و الگوهایی ارزشمند برای زندگی در همه دورانها خواهند بود.
وی به یکی از ویژگیهای ممتاز حضرت «فاطمه معصومه (س)» اشاره و بیان کرد: هیچ یک از بانوان اسلام به غیر از حضرت «فاطمه زهرا (س)» دارای زیارتنامه آن هم از زبان یک امام معصوم نیستند، اما حضرت «فاطمه معصومه (س)» صاحب یک زیاتنامه هستند که آن از زبان برادر گرامیشان «امام رضا (ع)» بیان شده است، این مهم نشان دهنده جایگاه این بانوی بزرگ اسلام نزد «امام هشتم(ع)» شیعیان است.
***حضرت «فاطمه معصومه (س)» عالمترین زن عصر خود بودند
مرتضی محمدی در گفتوگو با پیرامون سیره شخصیتی حضرت «فاطمه معصومه (س)» گفت: زندگی با برکت حضرت «فاطمه معصومه (س)» نشان میدهد ایشان یکی از بهترین و عالمترین زنان عصر خود بودهاند، بررسی سیره شخصیتی حضرت «فاطمه معصومه (س)» در جای خود نیازمند بررسی، تفکر و اندیشه است، ایشان همانند عمه بزرگوارشان حضرت «زینب کبری (س)» علاقمند به برارد بزرگوارشان بودند و برای زیارت ایشان به سوی طوس حرکت نمودند، هنگامی که در شهر قم مستقر شدند و جایگاه ایشان برای مردم آن عصر مشخص شد ایشان را گرامی داشتند، اما ایشان به علت بیماری پس از مدتی کوتاه رحلت کردند.