نتایج مثبت حاصل از پلاسمادرمانی بیماران کرونا
مدیرعامل سازمان انتقال خون از نتایج مثبت حاصل از پلاسمادرمانی بیماران کرونا خبر داد و گفت: این آمار برای ما امیدوارکننده بود و سبب شد که کارآزمایی بالینی دوم را مبتنی بر مصرف پلاسما در ۲۴ ساعت اول بستری در بیماران بدحال شروع کنیم.
خبرگزاری میزان -
- پیمان عشقی در نشست خبری که در استودیو سلامت وزارت بهداشت و به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، با اشاره به روز جهانی اهداکنندگان خون و تبریک این روز به اهداکنندگان خون و به ویژه اهداکنندگان مستمر که سالانه دو بار اهدای خون انجام می دهند، بیان کرد: همچنین این روز را به بیماران بهبودیافته کرونایی نیز که پلاسمایشان را یک ماه پس از بهبودی، برای درمان در اختیار سایر هموطنان شان قرار دادند، نیز تبریک می گویم.
وی افزود: اهدای خون نوعی جانبازی است. هرچند تمام کسانی که خون اهدا کرده اند می دانند که این اقدام یک جانبازی بسیار بی درد، کم دغدغه و بدون عارضه است. از سال ۱۳۸۵ در کشور اهدای خون بدون چشمداشت و ۱۰۰ درصد داوطلبانه داریم، از ۲.۵ میلیون اهداکننده کشور، فقط از ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر خون می گیریم و از پذیرش خون ۴۰۰ هزار نفر دیگر یا به خاطر سلامت خودشان و یا بنابر دلایل دیگر معذوریم. باید توجه کرد که سختگیرانه ترین استانداردها را در حوزه اهدای خون در کشور به کار می بریم.
- بیشتربخوانید:
- مردم کدام منطقه تهران، رکورددار اهدای خون هستند؟
وی تاکید کرد: در بحران کرونا که بسیاری از کشورها از استاندادهایشان در حوزه اهدای خون کوتاه آمدند، ما هیچ استانداردی را نادیده نگرفتیم و استانداردهای اهدای خون در دوران کرونا فرقی با شرایط قبلی نکرده است.
بهبودیافتگان کرونا، اهدای پلاسما را فراموش نکنند
وی ادامه داد: آمادگی پایگاه های اهدای خون ما به صورت ۱۰۰ درصد است و همه مسائل بهداشتی در آنها رعایت شده است. حتی امسال پیش بینی کردیم که از سال جاری برای تکریم بیشتر اهداکنندگان مستمر، پکیج های خدمات ویژه در نظر گرفته و با اپلیکیشن هایی که در سازمان طراحی می شود و به موبایلهای اهداکنندگان ما وصل می شود، اطلاعات خاص به آنها می دهیم و کمک های ویژه در اختیارشان قرار می دهیم.
وی گفت: هدف سازمان انتقال خون تکریم اهداکنندگان بوده و هست. در عین حال، از تمام بهبودیافتگان کرونا می خواهم که فراموش نکنند که یک ماه قبل در چه شرایطی بودند. اکنون چند استان ما قرمز است و بیماران نیازمند به پلاسمای آنها هستند. پادتنی که در پلاسمای بهبودیافتگان وجود دارد، می تواند درمانی بر دردهای آنها باشد.
عشقی گفت: سازمان انتقال خون در ۲۲ پایگاه خود آمادگی دارد که پلاسما را از طریق دستگاه، بدون دریافت خون، دریافت کرده و آن را در اختیار هموطنان بیمار قرار دهد. از بهبودیافتگان کرونایی درخواست می کنم برای اهدای پلاسما به ما مراجعه کنند.
وی درخصوص نتایج حاصل از پلاسما درمانی بیماران کرونا، گفت: کارآزمایی اولیه پلاسمادرمانی به پایان رسید و نتایج خوبی داشت و این نتایج بهتر از آن چیزی بود که حدس می زدیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور، در توضیح نتایج کارآزمایی پلاسمادرمانی بیماران کرونا افزود: به صورت اجمالی باید بگویم که در این کارآزمایی حدود ۲۰۰ بیمار کرونا تحت پلاسمادرمانی قرار گرفتند و تقریبا این بیماران در سن، نوع بیماری و شدت بیماری مشابه بودند. بر اساس نتایج حاصل شده، مرگ و میر ناشی از کرونا در آن دسته از بیمارانی که پلاسما دریافت کرده بودند، تقریبا ۵۰ درصد کاهش یافت. مدت اقامت در بیمارستان نیز در بیمارانی که تحت پلاسمادرمانی قرار گرفتند، حدود ۳۰ درصد کاهش یافت.
وی همچنین افزود: بیماران بسیار بدحال نیز که دسته دیگری از بیماران بودند و در آی سی یو شرایط ویژه ای داشتند، زمانی که پلاسما به موقع و سریع به آنها رسیده بود، میزان مرگ و میرشان حداقل ۵۰ درصد کاهش یافت.
آغاز پلاسمادرمانی بیماران کرونا در استان های قرمز
مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور ادامه داد: در مجموع این آمار برای خود ما امیدوارکننده بود و سبب شد که سازمان انتقال خون کارآزمایی بالینی دوم را مبتنی بر مصرف پلاسما در ۲۴ ساعت اول بستری در بیماران بدحال شروع کند. این کارآزمایی را در استانهای قرمز کرونا، شامل استانهای خوزستان، بندرعباس و سیستان و بلوچستان شروع کردیم و حدود ۶۰ بیمار نیز وارد کارآزمایی شدند.
وی افزود: تفاوت این کارآزمایی با کارآزمایی اول آن است که اکنون پلاسمای بهبودیافتگان کرونا را به میزان کافی در اختیار داریم و در کارآزمایی اول پلاسما این افراد را چندان در اختیار نداشتیم.
وی در ادامه، درخصوص مباحثی مبنی بر خرید و فروش پلاسمای بهبودیافتگان کرونا، اظهار کرد: در فضای مجازی اصطلاحاتی مطرح می شود که صحیح نیست. باید توجه کرد که ما در قبال پلاسمای خون و پلاکت بیمارانمان نه پولی می دهیم و نه پولی می گیریم. پلاسمایی را که از خون بیمارانمان زیاد می آید را هم به جای اینکه دور بریزیم، آن را برای تبدیل دارو به کمپانی های معتبر ارسال می کنیم. سالانه ۲۰۰ هزار لیتر پلاسمای مازاد داریم و افتخار می کنیم که پلاسمای ما آنقدر استاندارد است که کمپانی های معتبر جهانی آن را دریافت کرده و به ما دارو تحویل می دهند و دارو ارزان تر به ما می رسد. دور ریختن این پلاسما دور ریختن سرمایه ملی است و کسی هم تاکنون برای این کار ایراد نگرفته است.
در اهدای خون هیچ پولی نه به مردم می دهیم و نه می گیریم!
مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور گفت: در اهدای خون هیچ پولی نه به مردم می دهیم و نه می گیریم. شاید منظور پلاسمایی باشد که از افراد پرپادتن می گیریم که یا به بیماری خاصی مبتلا شدند و آنتی ژن خاصی دارند و یا مداخله پزشکی خاصی مانند، تزریق واکسن در آنها انجام شده که جمعیت خاص و ویژه ای هستند که تعدادشان کم است و جایگزین ندارند. در همه جای دنیا از این افراد درخواست می کنند که برای تولید دارو، پلاسما اهدا کنند. داروهایی مانند، سرم ضدهاری یا ضد هپاتیت B، از همین طریق تولید می شود. در این حوزه هم ما هزینه رفت و آمد این اهداکنندگان را می پردازیم. زیرا باید سالی چندین بار مراجعه کنند و چندین ساعت وقت بگذارند. گاهی هم مداخله پزشکی در آنها انجام می دهیم.
عشقی تاکید کرد: ما ۵۰ سال است که از زمان تاسیس سازمان، مبلغ رفت و آمد این اهداکنندگان را می پردازیم و چیزی است که در ایران و جهان هست و خواهد بود. البته اگر کسی نذر کرده باشد و هزینه ای را نخواهد، به زور به او پول نمی دهیم، اما معمولا اینطور ست که افراد می گویند وقت و هزینه رفت و آمد ما جبران شود و ما هم در همین حد هزینه هایشان را جبران می کنیم. هیچ کجای دنیا به این اقدام پلاسمافروشی نمی گویند.
وی با بیان اینکه در کشور برای تولید داروهای مشتق از پلاسما نیاز کشورمان حدود ۱ میلیون لیتر پلاسما است، گفت: تاکنون مجموعا با پلاسمای مازادی که از خون مردم دریافت می کنیم و پلاسمایی که بخش خصوصی از مردم می گیرد که مانند سایر مناطق دنیا اقدام می کنند و مانند همه دنیا، در قبال اهدای پلاسما مبلغی را به مردم می پردازند، ۵۵۰ هزار لیتر پلاسما می شود. یعنی ما ۵۰۰ هزار لیتر عقب تریم که همه جای دنیا این مشکل را دارند. در حال حاضر سازمان جهانی بهداشت در زمینه کمبود منابع پلاسمایی یک دستورالعمل تدوین میکند که سازمان انتقال خون ایران هم درگیر آن است.
هر اهداکننده ۲۴ بار در سال می تواند پلاسما اهدا کند
وی با بیان اینکه هر اهداکننده ۲۴ بار در سال می تواند پلاسما اهدا کند، گفت: بخش خصوصی هزینه پلاسماگیری را می پردازد که به ما ارتباطی ندارد. یک مدتی سازمان انتقال خون از اهداکنندگان، پلاسما می گرفت و برخلاف بخش خصوصی آن را ذیل سایر خدمات انتقال خون قرار داد که مردم می آمدند و بدون دریافت پول، پلاسما اهدا می کردند، اما وقتی مردم می دیدیند که بخش خصوصی پول می پردازد، مراجعه کمتری به سازمان اهدای خون داشتند. سازمان انتقال خون را به پلاسما فروشی متهم کردند. در حالی که ۱۷ مرکز انتقال خون به سیستم اهدای پلاسما تجهیز شده بود تا سالی ۲۰۰ هزار پلاسما دریافت کند، اما به طور میانگین، سالی ۱۰ هزار لیتر دریافت کردند. این اقدام از نظر اقتصادی شکست خورد و اهداکنندگان هم دیگر بازنمی گشتند که در حال حاضر این اقدام را متوقف کرده ایم.
وی تاکید کرد: سازمان انتقال خون، اهدای خون بدون چشمداشت را در حوزه خون و پلاکت دارد. پلاسمای پرپادتن را از بیماران دریافت کرده و فقط هزینه رفت و آمد اهداکنندگان را می دهد و افتخار می کند که در بحران کرونا توانست ماده اولیه مصرف برای بیماران بستری در بیمارستان را تامین و دریافت پلاسمای بهبودیافتگان کرونایی را انجام دهد. در فضایی که برای جمع آوری پلاسما باید همدلی داشت، چنین موضوعاتی نباید مطرح شود. به ویژه کسانی که در گذشته مسئولیتی داشته اند. اینگونه حرف ها سبب دلسرد شدن مردم می شود. تعجب می کنم کسانی که می دانند پلاسمای هایپر ایمیون چه هست و ۵۰ سال است که سازمان هزینه جبرانی برای این نوع پلاسما به اهداکننده می پردازد، در فضای مجازی این صحبت ها را مطرح می کنند.
تفاوتی در شیوع کرونا در گروههای خونی مختلف نیست
عشقی همچنین درباره تفاوت شیوع بیماری کووید ۱۹ در گروه های خونی مختلف، گفت: نه آمار نشان داده و نه مقالات معتبر نشان داده است که شیوع در گروههای خونی خاص بیشتر باشد.
تاثیر تحریم ها در تامین تجهیزات سازمان انتقال خون
وی درخصوص تاثیر تحریم ها در تامین تجهیزات سازمان انتقال خون، تصریح کرد: ساده انگارانه است که بگوییم تحریم ها بر تامین تجهیزات مورد نیاز ما تاثیر نداشته است. تحریم ها تمام سیستم بهداشت و درمانی ما را تحت فشار قرار دادند، اما ما از پس این موضوع برآمدیم. مردم نگران تامین خون و فرآوردههای خونی مورد نیازشان نباشند، این دوره، دوره ای است که به عنوان لکه سیاهی در تاریخ سیاست گذاری آمریکا و دولت های اروپایی که به ما اجازه نمی دهند که حتی بتوانیم هزینه داروهایمان را رد و بدل کنیم، خواهد ماند. این دوره سیاه می گذرد. مردم ما هم نگران تامین خون و فرآورده های خونیشان نباشند. ما سعی می کنیم استانداردهایمان را به هیچ وجه پایین نیاوریم.
عشقی درخصوص وضعیت دسترسی به پایگاه های اهدای خون در کشور، اظهار کرد: ما برای اینکه پایگاه ثابت اهدای خون داشته باشیم و جایی باشد که پذیرش، پزشک اهدا، کارشناس خون گیری و آزمایشگاه داشته باشیم، براساس منابع موجود سازمان تعریف شده که یک منطقه روزی چند واحد اهدا باید داشته باشد که بتوان در آنجا یک پایگاه زد. بنابراین، باید یکسری زیرساخت ها برای ایجاد پایگاه اهدای خون وجود داشته باشد، اما قول می دهم که در هر کجای کشور که با شاخص های ما در این حوزه منطبق هستند، در آنجا پایگاه می زنیم. اکنون ۳۱ اداره کل استانی داریم و ۱۸۸ پایگاه ثابت اهدای خون و تعداد زیادی هم پایگاه سیار داریم که بسته به نیاز، آنها را به مناطق مختلف می فرستیم.
ایمنی بالای خون های اهدایی ایرانی ها
وی درخصوص جایگاه اهدای خون ایران در مقایسه با سایر کشورها، عنوان کرد: وقتی از شاخص اهدای خون ۱۰۰ درصد داوطلبانه و بدون چشمداشت حرف می زنیم، ایران جزو این شاخص است. در حالی که معدود کشورهایی در آسیا این شرایط را دارند. اگر از ایمنی خون صحبت کنیم، ایران یکی از کشورهای برتر دنیا از نظر ایمنی خون در دنیا محسوب می شود. زیرا هم استانداردهای سختگیرانه ای داریم و هم غربالگری کاملی انجام می دهیم.
مشارکت پایین زنان ایرانی در اهدای خون
وی افزود: در منطقه امرو از نظر شاخص اهدا، میانگین اهدای کشورها حدود ۱۵ در ۱۰۰۰ نفر است، برای ما که متاسفانه به دلیل آغاز سیاست جمع آوری پلاسما از سال ۱۳۹۵ شاخص اهدای خون از ۲۷ در ۱۰۰۰ به ۲۵ در ۱۰۰۰ کاهش یافت، باز هم نسبت به کشورهای منطقه امرو وضعیت بهتری داریم. البته در شاخص اهدای خون بانوان حرفی برای گفتن نداریم. در اروپا ۵۰ درصد اهدای خون مختص بانوان است. در برخی کشورهای حوزه خلیج فارس ۱۵ درصد اهداکنندگان زنان هستند، اما در کشور ما این میزان حدود چهار یا پنج درصد است. این ناشی از باورهای غلط است که باید آنها را بشکنیم. بانوان ما باید بدانند که اهدای خون منجر به کم خونی آنها نمی شود.
حدود ۶۰ درصد اهداکنندگان، اهداکننده مستمر هستند
عشقی ادامه داد: از نظر شاخص اهدای مستمر باید توجه کرد که حدود ۶۰ درصد اهداکنندگانمان اهداکننده مستمر هستند و ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر را تشکیل می دهند. در برخی استان ها ۸۰ درصد اهداکنندکان مستمرند که مایه افتخار است. انتقال خون ایران یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است. باید توجه کرد که ما مرکز آموزشی سازمان بهداشت جهانی در منطقه مدیترانه شرقی هستیم و کشورهایی که رابطه سیاسی خوبی با ما ندارند، در حوزه آموزشی به انتقال خون ایران وابسته اند.
وضعیت ذخایر خونی در کشور
مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور درخصوص وضعیت ذخایر خونی در کشور، تصریح کرد: باید توجه کرد که مصرف روزانه یعنی میزانی که خون در مدت مشابه در سال گذشته درخواست شده است. اگر ذخایر خونی برای پنج تا هفت روز کافی باشند، قابل قبول است. اگر سه تا پنج روز باشد، دچار کمبود می شویم و اگر زیر سه روز باشد، وضعیت هشدار است و اگر بالای هفت روز باشد، مازاد است. با توجه به وجود خون رسانی در کشور به محض کمبود خون در یک استان، خون از استان های دیگر تامین می شود. در حال حاضر ذخایر خونی کشور ۵ روز است. همیشه به هموطنان مان تاکید می کنیم که اهدای خون را فراموش نکنید. مردم همانطور که در سیل زلزله به فکر تامین خون مردم هستند، باید در روزهای عادی یا در روزهای کرونا هم به فکر باشند. کشور ما جزو کشورهایی است که خوب از پس کرونا برآمده است. در حال حاضر اهدای خون ما نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۱۰ تا ۱۵ درصد کمتر است، اما مصرف خون افزایش یافته است. زیرا دو الی سه ماه جراحی ها به دلیل کرونا تعطیل بود. از طرفی تابستان زمان انجام جراحی های غیراورژانس است. اینها باهم تلاقی پیدا کرده و مقداری مصرف خون را افزایش داده است که امیدواریم با مراجعه مردم برای اهدای خون، این درخواست ها تامین شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *