باید بستری برای رشد، حرفه آموزی و اشتغال یک زندانی پیدا کنیم/ لزوم احصا و استفاده از تمامی ظرفیتها در امر زندانبانی
- حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای در آیین معارفه رییس سازمان زندانها اقدامات تامینی و تربیتی کشور با بیان اینکه انسان از مخلوقات برتر الهی است، گفت: در خلقت انسان تکریم و تحسین قرار دارد، اما همین موجود که میتواند به اعلای دین برسد، با زیر پا گذاشتن فرامین الهی، غفلت و عدم اطاعت از رسول و ولی فقیه میتواند به اسفل السافلین برسد.
وی تصریح کرد: بنای اسلام بر این است که همه انسانها به کمال برسند و مسیر سعادت الهی را درک کنند، اما افرادی هستند که تابع شیطان و شیطان صفتان هستند و ضمن زیر پا گذاشتن مقررات به حق دیگران تعدی میکنند لذا لازم است برخی از اقدامات بازدارنده در نظر گرفته شود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: کسی که به تابلوهای راهنما، دستورات دلسوزانه و راهنماییها توجه نکرد به قعر دره و جهنم سقوط میکند.
معاون اول قوه قضاییه افزود: برای جلوگیری از به قعر رفتن این افراد، چارهای نیست جز اینکه مقررات و تنبیهاتی لحاظ شود. جمهوری اسلامی بیش از آنچه به فکر مجازات باشد به فکر تربیت است که در سنوات گذشته حرکت در این زمینه شتاب گرفته است.
وی عنوان کرد: اقداماتی که در زمینه کاهش جمعیت کیفری انجام شد سبب گردید جمعیت کیفری کاهش پیدا کند، همچنین قانون اصلاح و مقررات جایگزین حبس پیش بینی شد و مقرراتی در زمینه تعلیق و متوقف کردن برخی از مجازاتها در دستور کار قرار گرفت.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: با تمام اقداماتی که انجام شد و موثر بود، اما همچنان این اقدامات کافی نیست.
معاون اول قوه قضاییه اظهار کرد: در خصوص آن کسانی که میشود، به آنها فرصتی داده شود تا محکومان از این فرصتها استفاده کنند، این موضوع سبب میگردد دست قاضی و زندانبان باز باشد تا فرصتی برای رهایی از زندان صورت گیرد و آزادیهای مشروط، عفو و مرخصی مورد اهتمام بیشتری قرار گیرد.
وی با اشاره به تفاوت جمعیت کیفری ایران با سایر کشورها گفت: آماری که در مورد تعداد زندانیان ایران در مقایسه با سایر کشورها ارائه میشود متفاوت است. این تفاوت از این جهت است که مبانی مسئله متفاوت است و در این مقایسه باید سعی شود این مبانی مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که آنها یک مبانی دارند و ما یک مبانی دیگر و این موضوع باید لحاظ شود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: بسیاری از کشورها، خیلی از کسانی را که ما زندانی مینامیم و جزو آمار حساب میکنیم جزو آمار زندانی خود حساب نمیکنند و بیشتر موارد خاص را جزو آمار خود معرفی میکنند.
معاون اول قوه قضاییه با تاکید بر لزوم مورد توجه قرار گرفتن موضوع تعلیم و تربیت در امر زندانبانی، گفت: جا دارد از این موضوع بیشتر استفاده کنیم و رویکرد اصلاح و تربیت را پررنگتر ببینیم. البته ناگزیر هستیم برای کسانی که فساد میکنند و نسبت به اموال مردم و بیت المال دست اندازی میکنند، مجازات مدنظر قرار گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: من از آقای حاج محمدی میخواهم نسبت به فرصت مجدد دادن را برای مجرمان فصل جدیدی را باز کند.
وی در ادامه اظهارات خود عنوان کرد: این جلسه برای تقدیر از دو مدیر خدوم و دلسوز است، جناب آقای جهانگیر که معرف حضور حضار و صاحبان رسانه و مردم هستند که در طول سالیان متعدد تلاش کردند بهترین را انجام دهند، اما اگر از خودشان هم بپرسید میگویند همه چیز محقق نشده است، از اینکه همه تلاش و توان خود را در طول این ۶ سال مسئولیت خطیر سازمان زندانها به کار گرفتهاند تشکر میکنم و از خداوند متعال برای او علو ارتقا را مسئلت دارم.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای با بیان اینکه بسیاری از مدیران ما مسئولیت پذیر و محور کار آنها تکلیف است، گفت: از این جهت باید خدا را شاکر باشیم و آقای جهانگیر مشغول خدمت بودند و بخشی از کارها را امروز گفتند و اکنون به عنوان مشاور ریاست قوه قضاییه و مسئول دفتر بازرسی قوه قضاییه ابلاغ گرفتند که برای وی آرزوی توفیق داریم.
معاون اول قوه قضاییه اذعان کرد: از آقای حاج محمدی نیز تقدیر میکنم و ایشان هم فردی پر انرژی، پر تلاش و متعهد هستند. همچنین دارای سوابق خوبی در مراحل مختلف دادسرا در استانهای مرزی و تهران و جایگاه دادستانی هستند و در زمینه تعلیم و تربیت و توجه به این امر شناخته میشوند.
وی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید لاجوردی عنوان کرد: لازم میدانم از شهید بزرگوار آقایان لاجوردی، کچوئی و سایر همکاران که در آن دوران خدمت میکردند قدردانی کنم.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: شهید لاجوردی در آن شرایط و آن لحظهای که معلوم نبود افراد صبح فردا، زنده باشند یا خیر در تعلیم و تربیت و احیای یک نفس اهتمام ویژه داشت و با یک مجرم گناهکار و ترور کرده ساعتها، روزها و هفتهها مینشست تا این فرد برگردد و عده زیادی نیز برگشتند که زندگی شیرینی داشتند. برخی به جبهه رفتند و برخی نیز شهید شدند. آن انسانهایی که میتوانستند به قعر جهنم بروند شهید لاجوردی آنها را به سوی علو الهی هدایت کرد.
معاون اول قوه قضاییه با تاکید بر اینکه وظیفه ما فقط نگهداری نیست، گفت: علاوه بر نگهداری وظیفه تعلیم و تربیت را داریم و باید با همه معذورات، تلاش کنیم.
وی با تاکید بر لزوم حرفه آموزی و ایجاد اشتغال برای زندانیان گفت: باید بستری برای رشد، حرفه آموزی و اشتغال یک زندانی پیدا کنیم؛ چرا که اگر یک زندانی بیکار باشد فساد میآورد و بعد از مدتی که از زندان آزاد میشود حرفهای ندارد و نه تنها تبدیل به یک عنصر مفید نشده بلکه ممکن است عنصری بدتر از قبل شده باشد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای با تاکید بر لزوم ایجاد ساز و کاری برای کاستن مشکلات زندانیان و خانوادههای آنها گفت: گاهی اوقات خانوادهها مقصر نیستند و خود زندانی نیز نادم و پشیمان است، باید بررسی کنیم که چه کاری میشود انجام داد تا علاوه بر مجازات، نگرانی و مشکلات زیادی برای خانوادهها پیش نیاید.
معاون اول قوه قضاییه با تاکید بر حفظ حقوق زندانی در زندانها گفت: در زندانها باید ترتیبی دهیم تا زندانی در داخل زندان مورد ظلم دیگری قرار نگیرد و و حقوق او را در زندان زیر پا نگذارند.
وی با تاکید بر لزوم احصا و استفاده از تمامی ظرفیتها در امر زندانبانی گفت: باید همه ظرفیتها را احصا کنیم و برای هر ظرفیت برنامهای داشته باشیم و از ظرفیتهای دیگران نیز برای هدف خود استفاده کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای خطاب به رییس سازمان زندانها افزود: علاوه بر تماس با دادگستری و دادسراها از ظرفیت دادستانی کل کشور هم استفاده کنید؛ چرا که دادستانی کل کشور خیلی از موضوعات را تامین میکند که این دو فایده دارد. یکی اینکه نیاز به نیرو، امکانات و تجهیزات نیست و بسیاری از مواردی که مورد نظر شماست تامین میشود و دیگر اینکه ظرفیتهای مختلفی وجود دارد.
معاون اول قوه قضاییه با تاکید بر لزوم بهره گیری از ظرفیت ستاد مبارزه با مواد مخدر و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، گفت: شما میتوانید ظرفیتهای تبلیغی و فرهنگی کشور و ظرفیتهای مختلف در قوه قضاییه و خارج از قوه قضاییه را احصا و از آن استفاده کنید.
وی بر لزوم طبقه بندی زندانیان نیز تاکید کرد و گفت: حتما در برخی از استانها تراکم داریم، اما در مورد طبقه بندی زندانها باید اقدام کرد و مساله مهمی است؛ چرا که یک نفر که یک روز یا ده روز به زندان میآید چه بسا تبرئه شود و دیگر به زندان نیاید، باید توجه داشت که اولا کجا میرود، با که هست و در چه شرایطی هست و چه ذهنیتی پیدا میکند و شرایطی را قرار دهیم تا با سایرین متفاوت باشد.
لزوم حفظ بهداشت زندانیان از دیگر محورهای مورد تاکید معاون اول قوه قضاییه در آیین معارفه رییس سازمان زندانها بود.
معاون اول قوه قضاییه در این خصوص گفت: امروز مساله کرونا مطرح است، اما اگر کرونا نیز نبود بهداشت زندانی بسیار مهم است و باید مورد اهتمام و جدیت باشد.
وی با اشاره به لزوم شناساندن تخفیفات و همچنین تنبیهات قانونی برای زندانیان در صورت ارتکاب مجدد جرم در زندان یا عفو مشروط و یا مرخصی عنوان کرد: برخی افراد در مرخصی مرتکب جرم میشوند و یا در زندان دارای جرم هستند و مجددا مرتکب جرم میشوند. باید هشدارهای مکرر به خود زندانی و خانوادههای آنها داده شود تا متوجه شوند بار دوم با بار اول از نظر مجازات و استفاده از آزادیهای مشروط، عفو و ... فرق میکند.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: اگر داخل زندان، مرتکب جرم شوند مشکلاتی را به همراه دارد و اگر تجهیزاتی وجود دارد که وقوع جرم را تسهیل میکند باید ترتیبی داده شود تا چنین اتفاقی نیفتد، افراد باید مطلع شوند چه مجازاتی در انتظارشان است و چه ارفاقاتی وجود دارد.
معاون اول قوه قضاییه با اشاره به عملکرد سازمان زندانها در مواجهه با ویروس کرونا گفت: این موضوع افتخاری برای نظام است و در کنترل، مهار و برخورد با کرونا هم در کل کشور و هم در سازمان زندانها اقداماتی که انجام شد جای افتخار و تشکر دارد؛ دیدید بسیاری از کشورهای به اصطلاح پیشرفته و دارای امکانات و ثروت چگونه با این اپیدمی برخورد کردند و در حالی که ما نیز خسارات زیادی پرداخت کردیم؛ اما از کاری که با وجود تنگناها، تحریمها و فشارها انجام دادیم، خداوند را شاکریم.
وی در بخش پایانی سخنان خود بر لزوم استفاده ازظرفیتهای مردمی در سازمان زندانها تاکید کرد و گفت: یکی از این ظرفیتها ستاد دیه و یا اقداماتی است که در ماه مبارک رمضان انجام میشود؛ اما میتوانیم خیلی بیشتر از ظرفیتهای مردم استفاده کنیم.