«درآمدی بر معناشناسی» به چاپ ششم رسید
- صفوی، نویسنده کتاب هدف از نوشتن اثر حاضر را معرفی اجمالی مهمترین نکات در دانش معنا شناسی دانسته، در این باره اظهار دارد: «در این کتاب، نمونهها اغلب از زبان فارسی است تا فارغ التحصیلان این رشته به تدریس و تحقیق در زبان فارسی ترغیب شوند، این کتاب اهم مبانی معنی شناسی و همچنین رویکردهای نو در این حوزه را معرفی میکند».
«درآمدی بر معناشناسی» مشتمل بر یک پیشگفتار و ۱۳ فصل است که «پیش زمینه»، «حوزه مطالعه معنی»، «زبان و اندیشه»، «روابط مفهومی در سطح واژه»، «روابط معنایی در سطح جمله»، «معنی شناسی کاربردی»، «حوزههای معنایی»، «دلالت چندگانه»، «همنشینی معنایی»، «جانشینی معنایی»، «مولفههای معنایی»، «معنیشناسی منطقی» و «معنی شناسی شناختی» اهم عناوین تشکیل دهنده کتاب را شامل میشود.
فصل اول کتاب به طرح مباحث مبنایی اختصاص یافته و مبتنی بر سنتی است که تاکنون در معنی شناسی مورد توجه قرار داشته و هنوز نیز معتبر است.
فصل دوم کتاب نیز به دو حوزه عمده مطالعه معنی، یعنی مطالعه دلالت برون زبانی یا دلالت مصداقی و مطالعه دلالت درون زبانی یا دلالت مفهومی پرداخته شده و در فصل سوم نیز زبان و اندیشه و رابطه این دو نسبت به یکدیگر مورد توجه قرار گرفته است. در فصل چهارم کتاب به روابط مفهومی و معرفی در سطح واژگان پرداخته شده و روابط معنایی در سطح جمله، به فصل پنجم موکول شده است.
فصل ششم کتاب نیز به بحث درباره معنی شناسی کاربردی اختصاص دارد و در آن به کارگفتها یا کنشهای گفتاری اشاره شده و آرای «آستین» و «سرل» مورد بررسی قرار گرفته است.
در فصلهای هفتم و هشتم نیز به ترتیب حوزههای معنایی و معرفی آرای طراحان این فرضیه و همچنین گونههای ابهام و سطوح تحلیل مورد واکاوی واقع شده است.
در فصلهای بعدی کتاب دو فرآیند همنشینی معنایی و جانشینی معنایی و نمونههای بارز عملکرد این دو فرآیند یعنی مجاز و استعاره (فصلهای نهم و دهم)، طرح مولفههای معنایی و آرای «کتز»، «فودور» و «جکندوف» (فصل ۱۱)، معرفی معنیشناسی تطبیقی (فصل ۱۲)، و نکاتی درباره معنی شناسی شناختی مورد توجه نگارنده واقع شده است.