«روزهای لاجوردی» نخستین کتاب درباره گردانهای زرهی است
مریم عرفانیان در گفتوگو با پیرامون مضمون کتاب «روزهای لاجوردی» گفت: کتاب «روزهای لاجوردی» زندگینامه شهید سید مهدی لاجوردی است، وی کار خود را در رسته فرماندهان با گردان زرهی «امام سجاد (ع)» از لشکر ۲۷ «محمدرسول الله (ص)» آغاز کرد و سر انجام با فرماندهی گردان بلال حبشی به پایان رساند. کتاب «روزهای لاجوردی» اولین کتاب درباره گردان زرهی «امام سجاد (ع)» در هشت سال دفاع مقدس بوده که تهیه و به رشته تحریر در آمده است.
وی در همین راستا ادامه داد: نوشتن کتاب «روزهای لاجوردی» در سال ۹۶ به اتمام رسید و تا سال ۹۷ مورد بازبینی قرار گرفت، این اثر در سال ۱۳۹۹ منتشر شد. نوشتن این کتاب سنگین بود و در نوع خود ویژگیهای خاصی داشت که میتواند به خوبی نظر مخاطبان را جلب کند.
عرفانیان در مورد شیوه نگارش کتاب «روزهای لاجوردی» ابراز کرد: این کتاب در ۳۱ فصل و به سبک مستند داستانی و با زاویه دید دانای کل نوشته شدهاست، دلیل این نوع از نگارش آن است که در برخی موارد امکان داستانی کردن بخشهایی از وقایع و رخدادها نبود. در عین حال تعداد زیادی نامهای افرادی که مستقیم و غیر مستقیم در کتاب وارد شده بودند دست را برای داستان نویسی میبست و امر داستانی نمودن کتاب را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار میداد، از سوی دیگر کتاب «روزهای لاجوردی» ابعاد زیادی از رخدادها و فعالیتهای عملیاتهای متعدد هشت سال دفاع مقدس را در بر میگیرد؛ لذا کتاب به صورت مستند داستانی نوشته شده است.
وی در مورد اخلاق شهید سید مهدی لاجوردی ابراز کرد: شهید لاجوردی جوانی خاص بود، او پیش از اینکه به جبهه بیاید به زبان عامی بزن بهادرمحله بود و هم محله ایها او را لوطی منش میشناختند، پسری که در آن روزگار گاه موهای خود را رنگ میکرد و ظاهری متفاوت داشت، پس از وارد شدن به عرصه جنگ، دیگر به سختی میشد او را همان آدم سابق دانست، سید مهدی در آتش جنگ کاملا عوض شده بود.
وی در همین رابطه اذعان کرد: گردان «بلال حبشی» تشکیل شده از سربازانی بود که برای خدمت سربازی وارد عرصه جبهه شده بودند، لذا شرکت در عملیات با این افراد کمی سخت بود؛ اما شهید سید مهدی لاجوردی پس از مدتی کوتاه به شیوهای با آنان برخورد کرد و آنان را آموزش داد که این گردان به عنوان یکی از گردانهای پدافندی شناخته شد.
عرفانیان یکی از جذابترین بخشهای کتاب «روزهای لاجوردی» را مطرح و اظهار کرد: بعد از عملیات خیبر شهید سید مهدی لاجوردی دچار آشفتگی شد، زیرا تعدادی از نیروهای زبده اش که در قالب گردان رزهی وارد میدان نبرد شده بودند جلوی چشمش شهید شدند، این نوع از آشفتگی و سر در گمی به حدی بود که دوستانش تلاش داشتند تا او را از این وضعیت خارج کنند و برای این منظور شهید سید مهدی لاجوردی را به پشت جبهه برده و وارد شهر کردند، بعدها وی با اراده و دلیرانهتر در عملیاتهای بعد وارد میدان شد.
عرفانیان به ناگذاری کتاب «روزهای لاجوردی» اشاره و بیان کرد: روزهای لاجوردی بر گرفته از یک مفهوم دو بعدی است. اول روزگار فردی با نام خانوادگی لاجوردی را بیان می کند و در مرحله بعد به عروجش در آسمان لاجوردی اشاره دارد.
وی در مورد جذابیت کتاب «روزهای لاجوردی» تاکید کرد: کتاب«روزهای لاجوردی» کتاب سنگین بودخ و تنها توسط یک نفر تهیه نشدخ است، بلکه یک تیم از انتشارات ۲۷ بعثت روی آن کار کردند و پس از چند سال منتشر شده است. تیم همراه من را افرادی همچون زهرا زمانی تشکیل می دادند که محقق کار محسوب میشدند.
عرفانیان پیرامون کتاب «روزهای لاجوردی» خاطرنشان کرد: من معتقدم کتاب«روزهای لاجوردی» کتابی متفاوت بود زیرا هنگامی که شروع به تحقیق در مورد بخش ها و عملیات های رزهی کردم متوجه شدم که در این زمینه تقریبا کتابی وجود نداشت، من برای نزدیک شدن به وقایعی که در عملیات ها روی داده حتی کتاب «شرارهای آتش خورشید» را خواندم اما متوجه شدم کتابی که به عملیاتهای رزهی پرداخته باشند اصلا در بین کتابهایی که تا بحال منتشر شده وجود ندارد.