ساج یک صفحه چدنی گرد و گود است که در اندازههای ۳۰ تا ۸۰ سانتیمتر برای پخت نان ساخته میشود. نانهایی در اندازه و شکلهای مختلف از جمله نان تیری، نان تپ تپی، تهکلهایی و فتیر که بیشتر در مناطق غرب و شمال غرب ایران و میان مردم روستایی و کوچ نشین پخته میشود. نقی طاهری کوشا ۶۸ ساله تنها استاد کار ساج ساز حال حاضر همدان است که این حرفه را از کودکی نزد استادان این فن آموخته است. ساخت هر ساج به حدود پانصد ضربه چکش نیاز دارد تا ورقهای گرد فلزی پرداخت شود و به شکل گود درآید؛ بعد از آن لبه کوبی شده و دستگیره وصل میشود. ساخت هرساج تقریبا یک ساعت زمان میبرد و حدود ۸ هزارتومان قیمت دارد. این مبلغ در مقابل آسیبهای شنوایی حاصل از صدای ضربههای متعدد چکش ونشستنهای طولانی که منجر به دیسک کمر و گردن برای آقای طاهری شده است واقعا ناچیز است، اما او کارش را عاشقانه دوست دارد و میگوید نان حلالی که به خانه میبرد سختیهای کارش را شیرین میکند.