روایت آماری بانک مرکزی از کوچکتر شدن سفره مردم
به گزارش خبرنگار اقتصادی میزان، گزاش بانک مرکزی از بررسي بودجه خانوار در مناطق شهري ايران نشان می دهد سهم هزینه صرف شده برای مواد خوراکی و آشامیدنی در سبد مصرفی خانوارها از کل هزینه ها به طور متوسط 25درصد است، با این حال در برخی سال ها با افزایش قیمت، این شاخص سهم دستخوش تغییر شده است.
نرخ تغییرات هزینه مواد خوراکی و آشامیدنی
بر اساس گزارش بانک مرکزی از هزینه سبد مصرفی خانوارهای
ایرانی ساکن در شهرها حاکی از نوسانات شدید آن در 10سال است به طوری که رشد حدود
18درصدی هزینه مواد خوراکی این خانوارها در سال 83 به رقم 6.2درصدی در سال 84
رسیده است.
این هزینه در سال 85 حدود 16.8درصد افزایش یافت تا خانوارهای ایرانی ساکن در شهرها در سال مذکور بیش از یک میلیون و 800هزار تومان برای خورد و خوراکشان صرف کنند. این در حالی است که در سال 86 نرخ موردنظر 24.5درصد بود.
نرخ هزینه سبد مصرفی خانوارهای شهری پس از سال 86 روند نزولی در پیش گرفت تا در سال 88 به رقم 9.8 درصد رسید. تغییرات هزینه ها مذکور از سال 88 به بعد با نرخ فزاینده ای پیش رفت تا اینکه در سال 92 به رقم 13.5 یعنی بیشترین مقدار خود در 10سال اخیر رسید.
با کاهش نرخ افزایش هزینه ها تا 8.1 مشخص شد نوسان تغییرات هزینه مواد خوراکی و آشامیدنی شهروندان ایرانی همچنان ادامه دارد.
بهبود خورد و خوراک
شهروندان با افزایش هزینه ها
گزارش مذکور بانک مرکزی نشان می دهد روند تغییرات هزینه
کل خانوارهای شهری در 10سال گذشته با روند تغییرات هزینه اختصاص یافته به مواد
خوراکی و آشامیدنی یکسان است.
در تغییرات سال گذشته هزینه کل حدود 15.6درصد و هزینه مواد خوراکی و آشامیدنی 8.1درصد تغییر کرده است.
بانک مرکزی از بررسي بودجه خانوار در مناطق شهري ايران سال 1393 گزارشی ارائه داده که بر اساس آن، کل درآمد سالانه خانوارهای شهری ایران حدود 31میلیون تومان بود که نسبت به سال 92 حدود 13.4درصد رشد کرد.
رشد 13.4درصد درآمدهای خانوارهای شهری در حالی است که تورم با نرخ 15.6درصد، فراتر از رشد درآمدها بود.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، سال گذشته درآمد و حقوق خانوارهای شاغل در شرکت های دولتی و عمومی 25درصدی رشد کرده در حالی که رشد درآمد خانوارهای شاغل در شرکت های خصوصی بالغ بر 23.6درصد بود.
گزارش مذکور حاکی از آن است که در 23.7درصد خانوارها ایرانی شهرنشین فرد شاغل نیست.
منبع درآمد 58درصد خانوارها شهری ایرانی توسط یک نفر تأمین می شود. این رقم درباره خانوارهایی که دو نفر شاغل دارند به 15.2درصد می رسد. این در حالی است که در 3.1درصد خانوارهای شهری سه شاغل یا بیشتر وجود دارد.