معاون بینالملل قوه قضاییه: اسراییل در لاک دفاعی فرو رفته و آمریکا نیز قدرتش رو به افول است
- طبق اعلام پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، علی باقری با حضور در برنامه زنده شبکه سه سیما که به مناسبت سالگرد ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران با عنوان «مردی که جهان را تغییر داد» پخش شد، ضمن تسلیت رحلت امام خمینی سلام الله علیه به همه دوستداران و عاشقان حقیقت و آزادگی به ویژه ملت ایران، اظهار کرد: امیدوارم با استفاده از برکت این ایام بتوانیم باردیگر مسئولیتهایی که در عرصه جامعه و حیات اجتماعی متوجه ماست به خوبی متوجه شویم و به آن مسئولیتها بیشتر عل کنیم.
دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان در پاسخ به اینکه آیا انقلاب اسلامی ایران منحصرأ در جغرافیای ایران تعریف میشود یا با توجه به نگاه امام ابعاد جهانی دارد؟ گفت: یکی از معجزات امام این بود که انقلاب را در بستر دین تعریف کردند که در واحدهای کوچکتر، که همان واحدهای ملی است مدیریت پیدا کرد بدون آن که با مبانی دینی تعارض پیدا کند.
وی افزود: وقتی انقلاب اسلامی در ایران شکل گرفت با پدیدهای به نام جنگ مواجه شدیم و انگیزه دینی برخاسته از انقلاب اسلامی که امام احیا کردند باعث شد جوانان ما برای دفاع از کشور بروند و نتیجه این دفاع، صیانت از تمامیت ارضی ایران شد.
باقری با بیان اینکه انقلاب امام دو مؤلفه مهم داشت، گفت: این دو مؤلفه عبارتند از ماهیّت دینی و اتکا و ابتناع آن به مردم. مردم در انقلاب اسلامی نقش محوری داشتند و دارند. وقتی تشعشع انقلاب اسلامی خارج از مرزهای جغرافیایی ایران میرود باز همین وضع در آن کشورها ایجاد میشود یعنی در کشورهایی از جمله فلسطین، لبنان، سوریه، یمن و عراق که میرود با وجود این که همه آنها با ما هم مذهب نیستند، اما میبینیم که بستر دینی باعث حرکت، جوشش و خروش میشود.
باقری تصریح کرد: حرکتی که در این کشورها انجام شده توانسته منافع ملی آنها را تأمین کند؛ یعنی مثلا تشعشع انقلاب ما وقتی به لبنان میرود تمامیت ارضی لبنان را صیانت میکند یعنی فقط شیعیان، طرفدار حزب الله نیستند بلکه مسیحیان و اهل تسنن هم از حزب الله طرفداری میکنند.
وی پدیده انقلاب اسلامی را پدیدهای جهانی دانست و گفت: این پدیده وقتی در قالبهای ملی قرار میگیرد قوام پیدا میکند، بنابراین هیچ کسی نمیتواند در طول ۴۲ سال گذشته انقلاب، پدیده یا فرآیندی را مطرح کند که براساس آن انقلاب اسلامی شکل گرفته باشد، اما با منافع ملی ما در تعارض باشد. اکنون جوانان ما برای صیانت از حرم اهل بیت به سوریه میروند، اما عملأ از امنیت ملی کشورمان پاسداری میکنند و در واقع در عالم سیاست این همان بازی برد- برد است که برای سوریه هم همین وضع ایجاد شده است.
معاون امور بین الملل و حقوق بشر قوه قضاییه ادامه داد: هستهها و نهادهایی که مقابل داعش ایستاد براساس تفکر انقلاب اسلامی شکل گرفت که نمونه آن حشد الشعبی در عراق، جیش الشعبی در سوریه، انصارالله در یمن، حزب الله در لبنان و حماس و جهاد در فلسطین محسوب میشوند و اینها در واقع جلوههای انقلاب اسلامی بودند که در واحدهای جغرافیایی رشد کردند و تنومند شدند و در عین حال از تمامیت ارضی کشورشان هم صیانت کردند.
وی در پاسخ به سوال مجری این برنامه که آیا دینی بودن امام موجب صدور انقلاب شد یا برخاسته از حس ناسیونالیستی بود؟ گفت: علاوه بر دینی بودن نقش محوری مردم هم در این موضوع اثرگذار بود؛ این گونه نبود که بگوییم یک تفکر دینی از بالا میخواهد سیطره پیدا کند بدون این که به مردمش توجه داشته باشد و نگاه امام مانند نگاهی که شوروی سابق و برخی از کشورهای اروپایی اعمال کردند، نبود.
باقری بیان کرد: این افق و امتداد نگاه انقلاب اسلامی فقط منحصر به کشورهای اطراف ما نمیشود و در کشورهای امریکای لاتین هم این امتداد وجود دارد و به این دلیل است که امتداد مبنای نگاه دینی مبتنی بر سرشت انسان هاست و وقتی آنها مبانی روشن دینی را از انقلاب ما دریافت میکنند، میپذیرند. یکی از دلایلی که امریکاییها در تقابل با انقلاب اسلامی دچار چالش و ناکامی میشوند همین موضوع است؛ مثلأ در لبنان با چه چیزی میخواهند مقابله کنند؟ اگر یک گروه بود میتوانستند آنها را محاصره و تحریم کنند، اما با مردم که نمیشود مبارزه کرد؛ در جاهای دیگر هم همینطور است؛ حشدالشعبی هم برخاسته از مردم است.
وی در پاسخ به این سوال که برنامه صدور انقلاب را چگونه تفسیر میکنید؟ یادآور شد: وقتی خورشید میتابد نورش امتداد مییابد؛ انقلاب اسلامی به تعبیر حضرت امام انفجار نور بود؛ بنابراین نورش امتداد پیدا میکند و مرزهای جغرافیایی ایران را در مینوردد به همین سبب عدهای مطرح میکنند که ما چرا میخواهیم انقلاب را صادر کنیم؟ ما نمیخواهیم انقلاب را صادر کنیم، اما انقلاب اسلامی پدیدهای است که وقتی نورش امتداد پیدا میکند مردم میبینند که حرف دلشان را میزند و راه درست را به آنها نشان میدهد؛ بنابراین صدور انقلاب یک پدیده فیزیکی نیست که بتوانند جلوی آن را بگیرند بلکه تشعشع نور انقلاب اسلامی است.
دبیر ستاد حقوق بشر در ادامه به بیان خاطرهای از زمانی که دیپلمات بود پرداخت و گفت: دیپلماتهای خارجی حتی آنهایی که موضع خوبی هم نسبت به ما ندارند، احساس اقتدار و عزت برآمده از انقلاب اسلامی را در میان مردم ایران مشاهده میکنند که قبل از انقلاب چنین تفکری وجود نداشت چرا؟ چون با یک اشاره اتفاقی که آنها میخواستند میافتاد. قبل از انقلاب بخشی از خاک ایران از کشورمان جدا شد در حالی که نه جنگی اتفاق افتاد و نه جایی از خاک کشورمان اشغال شد!
وی افزود: بعد از انقلاب این نگاه تغییر کرد. وقتی نفتکشهای ایرانی به ونزوئلا رفتند امریکا هیچ اقدامی نتوانست انجام دهد چرا؟ به دلیل اقتدار ایران است وگرنه با وجود قدرتی که امریکا در این عرصه دارد میتوانست جلوی این کشتیها را بگیرد. اقتدار ایران نگاه غربیها را تغییر داده است.
باقری تصریح کرد: در مذاکرات ژنو ۲، امریکاییها به دنبال مذاکره دوجانبه با ایران بودند که با بررسیهای صورت گرفته مشخص شد این مذاکره به نفع کشورمان نیست و ما از آن امتناع کردیم. خانم اشمیت معاون کاترین اشتون با من صحبت کرد برای طرح مذاکره، اما جمع بندی به نتیجه نرسید و این به خواست ایران بود نه طرف غربی.
وی ادامه داد: یکی از افتخارات اوباما این است که توانست باب مذاکره با ایران را باز کند صرف نظر از موضوعاتی که مطرح شد و اکنون نیز بحث ترامپ این است که میتواند با ایران مذاکره کند یکی از فشارهای حداکثری به ایران موضوع مذاکره است که ایران نمیخواهد مذاکره کند.
دبیر ستاد حقوق بشر درباره برآیند کلی از تصویر چهره امریکا در دنیا و روابط این کشور با ایران قبل و بعد از انقلاب، گفت: امریکا قبل از انقلاب با رقابتی که با شوروی سابق داشت حاکم بلامنازع در منطقه بود و اسرائیل نماینده اصلی امریکا در منطقه بود. ایران هم ژاندرمی خلیج فارس را با توجه به دیدگاه و تحت حاکمیت امریکاییها در منطقه داشت. اگر انقلاب اسلامی به وقوع نمیپیوست اقتداری که الان ایران داراست شاید هیچ وقت به این شکل صورت نمیگرفت.
وی ادامه داد: ترامپ جمله معروفی دارد که میگویدآمریکاییها در منطقه غرب آسیا ۷ هزار میلیارد دلار در منطقه هزینه کردند، اما من باید با هواپیمای چراغ خاموش به منطقه ورود کنم پس ما در منطقه هیچی به دست نیاورده ایم. آنها برای تقابل با ایران این همه هزینه کردند، اما چیزی به دست نیاوردند جز اینکه سامانهای به اسم مقاومت در منطقه شکل گرفت که به منطقه نظم میدهد. وقتی شهید سلیمانی را ترور میکنند این بحث مطرح میشود که امریکاییها باید از منطقه خارج شوند و این خواست دولت و ملت عراق است، بنابراین سیاست امریکاییها اصلا مانند قبل از انقلاب نیست و در موضع انفعالی قرار گرفتهاند.
باقری با بیان اینکه تفکر لیبرالیسم برمبنای مادیات و منافع مادی بنا نهاده شده، گفت: هیچ اشارهای نمیکنند که سیاستهای آنها منجر کشتار هزاران نفر در منطقه و آوارگی صدها انسان شد. الان چهره واقعی امریکا نمایان شده است. قبلا بسیاری فکر میکردند به دلیل منافع خودشان و مردم کشورش این جنایات را مرتکب میشود، اما اکنون نگاهها تغییر کرده؛ قتل شهروند سیاهپوست در حالی توسط پلیس امریکا صورت میگرد که بقیه تنها تماشا میکنند و این مساله ناشی از عادی بودن نژادپرستی در ایالات متحده است. تبعیض نژادی در امریکا نهادینه شده است و موضوع جدیدی نیست همانطور که حضرت آقا فرمودند.
وی در خصوص مناسبات ایران و امریکا، گفت: امریکا از اول انقلاب با ایران نقابل راهبردی داشته است نه تقابل تاکتیکی. تا انقلاب پیروز میشود نگاه امریکاییها به پدیدههای اجتماعی در ایران تغییر پیدا میکند و موضوعی به نام نقض حقوق بشر را در ایران مطرح میکنند. نقض حقوق بشر از نظر آنها حاکمیت دین در کشور است، یعنی مؤلفههای حقوقی برآمده از دین مدنظر آنها نیست که به تعبیر حضرت آقا همان مردمسالاری اسلامی است.
باقری افزود: در تمام عرصهها از جمله عرصههای علوم و فناوری. نگاه آنها این است که اگر جلوی پیشرفتهای ایران را در عرصههای فناوری بگیرند و از طرف دیگر در حوزه حقوق بشر هم به ما فشار بیاورند ایران با تسلیم میشود یا مطیع! اما ما باید بر اساس منافع خود تصمیم بگیریم. آنها انواع تحریمها را علیه ایران اعمال کردند، اما ایران با اتکا به توانمندیهای داخلی خود روزبه روز در تمام عرصههای پزشکی، علمی و ... پیشرفت کرد. تحریمها باعث شد ما محدودیتها را زیر پا بگذاریم.
دبیر ستاد حقوق بشر گفت: پس از اعمال تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران، یک تغییر راهبردی و تحول راهبردی در کشورمان اتفاق افتاد و آن این بود که دیگر به کشوری وابسته نیستیم و در بسیاری از عرصهها خوداتکا هستیم. اما امریکا نسبت به ۴۰ سال قبل، در شرایطی است که نماینده اصلی آن یعنی اسرائیل که در بهترین وضعیت قرار داشت اکنون در بدترین وضعیت قرار دارد و در لاک دفاعی فرو رفته است و خود امریکا هم قدرتش رو به افول است.