تبعیض نژادی فراگیر در غرب؛ سیاه پوستان قربانیان اصلی خشونت پلیس
– «نمیتوانم نفس بکشم»؛ این جملهای است که «جورج فلوید»، شهروند سیاه پوست آمریکایی لحظاتی پیش از مرگ خود بارها آن را تکرار کرد، اما «درک شووین»، افسر سفید پوست آمریکایی بیش از ۸ دقیقه زانوی خود را بر روی گلوی فلوید فشار داد و او در طول این مدت بارها کلمه «نمی توانم نفس بکشم... لطفا.» را تکرار کرد، اما مامور پلیس مینیاپولیس زانوی خود را تا زمان خفه شدن او ادامه داد.
با بالا گرفتن تظاهرات در مینیاپولیس و گسترش آن به شهرهای دیگر آمریکا، پلیس این کشور برای سرکوب معترضان به خشونت بارترین اقدامات روی میآورد.
نگاهی به ابعاد این حادثه و تظاهراتهای پس از آن، این نکته را آشکار میکند که تنها جورج فلوید نیست که قربانی این خشونت فاجعه بار پلیس آمریکا میشود و اعتراضات مردمی در این کشور نیز نژادپرستی بنیادین در ساختار این کشور را مورد انتقاد قرار میدهد.
در اصل ریشه این قتل فاجعه بار را باید در قانون و نظام عدالت کیفری آمریکا و غرب جست وجو کرد که زمینه را برای این جنایات نژاد پرستانه فراهم کرده و عاملان آن بدون کوچکترین واهمهای از مجازات دست به این اقدامات میزنند.
اما موضوع تبعیض نژاد ساختاری تنها محدود به جامعه آمریکا نمیشود و اقلیتهای نژادی در جوامع اروپایی نیز از این موضوع رنج میبرند.
تقریبا حدود ۲۰ سال از اجرای قانون منع تبعیض نژادی در اروپا میگذرد اما سیاه پوستان آفریقایی تبار و دیگر اقلیتهای نژادی همچنان با سرکوب مواجه هستند.
خشونت و آزارها با ریشه نژادپرستانه امری بسیار عادی است و اگرچه روند افزرایش آن در کشورهای مختلف، متفاوت است، اما افزایشی ۱۴ درصدی را تجربه میکند.
این تبعیض نژادی بسیار گسترده بوده و تقریبا تمامی بخشهای زندگی سیاه پوستان را در برمی گیرد؛ از مصاحبه شغلی گرفته تا تهیه مسکن و ایست و بازرسیهای پلیس و پروندههای دادگاهی.
مطالعات و آمار منتشر شده حاکی از آن است که اگرچه سیاه پوستان درصد اندکی از جمعیت آمریکا را تشکیل میدهند، اما عمده قربانیان خشونت پلیس در این کشور هستند.
این خشونت و تبعیض نژاد گسترده تاکنون واکنشهای بسیاری نیز به همراه داشته و کمپینها و جنبشهایی برای مقابله با آن به راه افتاده اند؛ جنبش «زندگی سیاه پوستان اهمیت دارد» یک نمونه از این جنبشها به شمار میرود که در تظاهرات اخیر نیز شعارهای بسیاری با این مضمون به چشم میخورد.
طی هفتههای اخیر نه تنها در شهرهای آمریکا بلکه در بسیاری از کشورذهای اروپایی نیز تظاهرات گسترده ضد نژادپرستی به راه افتاد.
از جمله این اعتراضات در شهرهای انگلیس و به ویژه در شهر لندن روی داد که این تظاهرات با درگیری پلیس به خشونت کشیده شد.
در جریان تظاهرات در شهرهای مختلف آمریکا، نیروهای مسلح این کشور از بخشهای مختلف برای سرکوب اعتراضات، در شهرها مستقر شدند و شهرهای آمریکا چهرهای کاملا نظامی به خود گرفت.
پلیس و نیروهای نظامی در آمریکا برای متفرق کردن معترضان به اقدامات خشونت باری شامل استفاده از گلوله پلاستیکی، گاز اشک آور و ضرب و شتم متوسل شد.
طی هفتههای اخیر حدود ۲۰ نفر از معترضان جان خود را از دست داده اند و هزاران نفر از معترضان نیز از سوی پلیس بازداشت شدند.
در انگلیس نیز موج گسترده تظاهرات در بخشهای مختلفی از شهر لندن شامل «داونینگ استریت»، «میدان پارلمان» و سفارت آمریکا در این شهر برگزار شد.
طی روزهای شنبه و یکشنبه، لندن و برخی شهرهای انگلیس شاهد اعتراضات گسترده علیه تبعیض نژاد بودند که این تظاهرات صحنه درگیری میان معترضاتن و نیروهای پلیس شد.
گزارشها حاکی از آن است که در این درگیریها تعدادی از معترضان مجروح شده و برخی نیز از سوی پلیس بازداشت شده اند.