به جای ترسیدن از زلزله، آمادگی خود را از آن بالا ببرید
- در شرایطی کرونا در همه جای کشور و حتی دنیا فراگیر شده است و همه در تلاش برای درمان این بیماری هستند، اتفاقات مختلفی همچون وقوع زمین لرزه حواس همه را به خود جلب کرد.
بلایای طبیعی که ناگهان از راه میرسند و زمان آنها عملا مشخص نیست که قبل از آن از محل حادثه دور شویم، در نتیجه همیشه باید برای وقوع زمین لرزه آماده باشیم و نباید این مساله را یک موضوع ساده فرض کنیم.
شاید از خود بپرسید که در این شرایط باید از هر اتفاقی ترسید و باید از زندگی عادی دست کشید در حالی که اینگونه نیست و عملا باید به جای ترسیدن از این پدیده طبیعی تنها آمادگی خود را در برابر زلزله بالا ببریم.
یکی از مواردی که در این زمینه میتواند آمادگی شما را در مقابله با زلزله بالا ببرد این است که با صحبت در مورد زلزله، اعضای خانواده را با این پدیده آشنا کرده تا ترس حاصل از آن کاهش یافته و در نتیجه در هنگام بروز حادثه عملکرد صحیحی داشته باشند.
فرزندان شما از جمله اولین افرادی هستند که در صورت عدم آگاهی از وقوع زلزله از این مساله آسیب میبینند و بد نیست که با تهیه کتاب و فیلمهای آموزشی آمادگی آنان را در برابر زلزله بالا ببرید.
یکی از مسائل مهم این است که نحوهی پناهگیری را خود آموخته و به اعضای خانواده نیز آموزش دهید. همچنین توجه کنید که فرزندان شما حتما نقاط امن منزل را بشناسند تا در صورتی با وقوع زلزله و نبود شما هم بتوانند از جان خود حفاظت کرده و با قرار گرفتن در زیر میزهای محکم، چارچوب در، کنار بعضی از دیوارهای داخلی و گوشه اتاق میزان آسیبرسانی زلزله را به خود کاهش دهند.
اگر با همه این موارد استرس و نگرانی شما کاهش نیافت، بهتر است که با شرکت در کلاسهای هلال احمر اصول کمکهای اولیه را بیاموزید و این آموزشها را به اعضای خانواده خود نیز انتقال دهید.
تهیه جعبه کمکهای اولیه و کپسول آتشنشانی در کنار کیف ضروری مدارک و وسایلتان میتواند شما در مقابله با زلزله کمک کند چراکه در صورت احساس پس لرزه به سرعت میتواند در نقطه امنی پناه بگیرید و جان خود و خانوادهتان را نجات دهید.
کارشناسان معتقدند که زلزله میتواند بسیاری از مردم را دچار ترس و وحشت کند و نگرانیهای زیادی را برای آنها به همراه داشته باشد و اگرچه زلزلههایی مشابه زلزله اخیر پایتخت خسارات مالی و جانی چندانی در بر نداشته باشد، اما به لحاظ روانی استرس زیادی را برای مردم ایجاد کند.
در این شرایط بهتر است که از دنبال کردن اخبار و تصاویر منتشر شده در فضای مجازی که تنها استرس شما را بالا میبرند و روحیهتان را خراب میکنند خودداری کنید.
یکی از نکاتی که خانوادهها باید آن را جدی بگیرند، این است که تلاش کنیم تا استرس و نگرانی خود را به فرزندان منتقل نکنیم و در فضایی ساده و با استفاده از ابزارهای داستان و نقاشی آنان از وقوع خطر زلزله آگاه سازیم.
شاید با خود بگویید که از جمله بدشانسترین آدمهایی هستید که بلایای مختلف در سر راه شما قرار میگیرند، اما واقعیت این است که در چنین شرایطی هرچه میزان به اتفاقات بد و ناگوار فکر کنید، همان اتفاقات در سر راه شما به وقوع پیوسته و شما را درگیر خود خواهد کرد.
راهکارهایی برای بالابردن آمادگی در مقابله با زلزله
کاظمی دینان مدرس دانشگاه در حوزه علوم روانشناسی در گفتگو با میزان تاکید کرد کافی است همه آمادگی خود را در برابر مخاطرات طبیعی بالا ببریم و با حفظ آرامش و خونسردی از بحرانها عبور کنیم، اما اگر بخواهیم ترس و نگرانی را به خود انتقال دهیم، هیچ گاه نمیتوانیم از این مشکلات عبور داده و عملا وضعیت را ناگوارتر خواهیم کرد.
به گفته این استاد دانشگاه باید به این مساله باور داشته باشیم اگر در چنین شرایط خود را قوی نگه داریم و اجازه ضعف به خود ندهیم میتوانیم از مشکلات عبور کنیم، اما در غیر این صورت مشخص نیست چه سرنوشتی در انتظارمان باشد.
کاظمی دینان اعلام کرد که ما باید بپذیریم که در قطار زندگی نشستهایم که در همه نقاط آن راه هموار نیست، مسائل طبیعی وجود دارند برای مثال در مقابله با زلزله آمادگی خود را بالا ببریم و باقی امور را باید به خداوند بسپاریم.
در پایان باید گفت که در هنگام زلزله ضمن توجه بیشتر به کودکان و سالمندان و مراقبت از آنها، شادی و امید خود را در این زمینه بهبود بخشیده و تلاش کنیم تا با مشکلات با برخورد منطقی روبهرو شویم.
شادی، امید، و ایمان داشتن از جمله مولفههایی است که در دین اسلام نیز به آنان تاکید شده است و اگر افراد این موضوعات را جدی بگیرند، قطعا آینده بهتری در کنار توکل به خدا در پیش خواهند داشت درحالی که اگر به مشکلات و سختیها فکر کنند دقیقا همان ترسها بر سر راه آنان حاضر میشوند.