مهمترین اعمال عید سعید فطر/در شرایط کرونا نماز عید فطر را میتوان فرادا برگزار کرد
امین نخعی در گفتوگو با پیرامون فضایل نهفته در عید سعید فطر گفت: انسانهای مومن پس از یک ماه روزه داری و شرکت در ضیافت الهی در روز فطر به یک حقیقت ظاهری و باطنی دست مییابند، حقیتی ارزشمند که همچون هدیهای گرانمایه از سوی خداوند متعال به بندگان ارائه میشود.
*** عید فطر یک حقیقت است
وی در همین راستا ادامه داد: عید فطر یک حقیقت است که در ظاهر و باطن برای افراد ایجاد میشود به عبارت دیگر ماه مبارک رمضان برای مومن مجاهدتی است که در روز عید فطر پایان مییابد و مومن از گناهان و خطاهای خود که ممکن است باعث تباهی آنان شود پاک میگردد و به حقیقت وجودی خود که همان فطرت پاک است دست مییابد.
نخعی به معناتی کلمه «فطر» اشاره و بیان کرد: «فطر» یعنی بازگشت به فطرت درونی و این همان رمز مهمی است که در عید فطر انسان به آن دست مییابد، فطرتی پاک که خدا از ابتدای خلقت در درون انسانها قرار میدهد، فطرتی که خطاها و گناهان ما آن را به مرور زمان کدر کرده و خدشه دار میکند، عید فطر قرار داده شد تا انسان به واسطه آن بازگشتی داشته باشد به آنچه در ابتدا از سوی خداوند متعال در وجودش به ودیعه گذاشته شد.
***حقیقت ظاهری عید فطر
وی در مورد حقیقت ظاهری عید فطر ابراز کرد: حقیقت ظاهری عید فطر در واقع همان روزه و عباداتی است که مومن در طول یک ماه رمضان آن را بجا میآورد و تاثیر بسیاری بر باطن و حقیقت درونی ما دارد، شبهای قدر روزه داری و احیاها شرایط ما را برای بازگشت به سوی حقیقت درونی فراهم میکند به همین دلیل هنگامی که به لحظههای پایانی ماه مبارک رمضان میرسیم تا حد زیادی به حقیقت درونی خود بازگشتهایم لذا عید فطر به عنوان جشنی است برای بازگشت به حقیقت پاک سرشتمان، در عین حال حقیقت باطنی نوری است که به واسطه تلاش ما برای مناسک انجام داده و در درون ما شکل گرفته و بازگشت به فطرت را برای ما رقم زده است.
نخعی به تاکیدات بزرگان دین در مورد عید فطر اشاره و اظهار کرد: در روایت آمده است خداوند در شب عید فطر تمام گناهانی که در طول یکسال اتفاق افتاده را مورد بخشش قرار میدهد، این بهانهای است تا پروردگار تعداد زیادی از بندگان خود مورد عفو و بخشش قرار دهد. خداوند متعال میخواهد انسانها را بار دیگر به حقیقت درونی و باطنی آنان نزدیک کند و این پاداشی بسیار ارزشمند برای همه انسانها به خصوص مومنان است.
***حقیقت بازگشت به فطرت
وی در مورد حقیقتی که در بازگشت به فطرت وجود دارد بیان کرد: حقیقت بازگشت به فطرت در حقیقت بازگشت به سوی حقیقت وجودی «حضرت مهدی(عج)» بوده که اکنون سایه ایشان بر سر ما مومنان است، همچنان که در شب قدر نیز بازگشت به سوی ایشان را داریم، در شب قدر همه ملائک نزد «امام زمان (عج)» حاضر میشوند و اعمال همه افراد در پیشگاه این امام بزرگوار مورد ارزیابی قرار میگیرد.
وی به نقش مهم «حضرت مهدی(عج)» در عید سعید فطر اشاره و تاکید کرد: در عید فطر نیز ما سعادت و رحمت خود را از دست «حضرت مهدی(عج)» دریافت میکنیم به عبارت دیگر همه رحمتها و مغفرتها ابتدا به ایشان نازل میشود و بعد این امام بزرگوار آن را به بندگان مومن اهدا میکند، در حقیقت نوری است که «حضرت مهدی (عج)» آن را دریافت و به بندگان ارائه میکند لذا در شب عید فطر ما از خداوند طلب نور میکنیم، این مهم را میتوان در دعای قنوت نماز عید فطر دریافت، هنگامی که میگوییم: «اَسْئَلُکَ بِحَقِّ هذَا الْیَومِ الَّذى جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَلِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللّهُ عَلَیْهِ وَ الِهِ ذُخْراً وَشَرَفاً وَ کرامتا وَمَزِیْداً اَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تُدْخِلَنى فى کُلِّ خَیْرٍ،اى خدا از تو درخواست مىكنم به حق اين روز كه براى مسلمانان عيد قرار دادى و براى «محمد (ص)» اندوخته و ارجمندی و زيادت مقام گردانيدى درخواست دارم كه بر «محمد (ص)» و خاندانش درود فرستى و مرا در هر خوبی كه «محمد (ص)» و خاندان محمد را داخل گردانيدى داخل سازى و از هر بدى كه «محمد (ص)» و خاندان محمد را خارج ساختى مرا نيز خارج گردانى. درودهای تو بر «محمد(ص)» و تمام خاندان او باد.
نخعی در همین راستا ابراز کرد: در این دعا بندگان از خدا میخواهند که اولا عید فطر را عید مسلمین قرار دهد و در درجه دوم در اینجا به وضح بیان شده که بندگان از خداوند میخواهند که به آنان ذخر، کرامت و مزیدی را که به «پیامبراکرم (ص)» و «ائمه اطهار (ع)» عرضه شده نیز عطا فرماید.
وی بخش دوم قنوت نماز عید فطر را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: در بخش دوم قنوت نماز عید فطر بندگان به خداوند متعال میگویند خدایا حال که تمام برکات را برای «ائمه معصومین (ع)» قرار دادی من از تو درخواست دارم مرا نیز وارد کنی در هر خیری که برای «رسول اکرم (ص)» و «ائمه معصومین (ع)» قرار دادی، و مرا از همه آن رذالتهایی که از «ائمه معصومین (ع)» دور کردی و عصمت دادی دور نمایی، در اینجا بنده از خداوند متعال درخواست زیبا و پر معنایی دارد.
نخعی به زوایای پنهان حقیقت عید فطر پرداخت و افزود: مومنان تلاش میکنند در طول یک ماه مناجات و عبادت مطابق با دستور خدا اعمالی را بجا بیاورند و در انتها به حقیقتی که بر «ائمه معصومین (ع)» وارد شده داخل شوند. ما در دعای رجبیه خطالب به «امام حسین (ع)» میخوانیم: «لبیک یا داعی الله»، ای کسی که ما را دعوت میکنی، به فضل خداوند به واسطه خودت ای «سید الشهدا (ع)» ما را به کسب فضل خداوند دعوت کردی و راه کسب فیض و فضل را به ما آموختی، اکنون نیز به واسطه این خاندان میخواهیم تا به فضلی عظیم دست یابیم.
***با طهارت وارد عید سعید فطر شوید
نخعی لزوم ورود به عید فطر را طهارت دانست و تاکید کرد: داشتن طهارت درونی و بیرونی لازمه ورود به عید فطر است لذا مومن برای ورود به این عید در شب عید باید غسل نماید، البته برای طهارت درونی نیز پاک شدن از گناهان ضرورت دارد که با برگزاری احیا و در خواست از خداوند به توفیق عفو خداوند میرسیم. نباید فراموش کنیم که ما برای ورود به نور امام و این عید نیازمند طهارتیم لذا با کسب چنین شرایطی دریافت خیرات برای مومنان رقم میخورد. افرادی که ماه مبارک را به عبادت و استغفار گذراندهاند اکنون با فطرت پاک خود وارد نور خداوند و «ائمه معصومین (ع)» میشوند و از خدا میخواهند تا به واسطه کسب فطرت پاک از نور و رحمت «امام زمان (عج)» به آنان نیز فیض برساند.
***کلید ورود به عید فطر
وی زیارت «سید الشهدا (ع)» را در روز عید فطر یکی از اعمال ارزشمند دانست و تصریح کرد: زیارت «سیدالشهدا (ع)» عملی ارزشمند در روز عید فطر است و از آن به عنوان کلید ورود به عید فطر یاد میشود خواندن زیارت «امام حسین (ع)» بر طهارت درونی ما میافزاید بدین ترتیب تلاش کنیم تا به ریسمان الهی چنگ زنیم و واسطه این عمل «امام حسین (ع)» است.
نخعی پیرامون برگزاری نماز عید فطر خاطرنشان کرد: نماز عید فطر یک نماز مستحب است لذا میتوان این نماز را هم به فرادا و هم به صورت دسته جمعی خواند، این مهم برای کسانی که در شرایط وجود بیماری کرونا و یا هر علت دیگر نمیتوانند از خانه خارج شوند قابل توجه است.