گل به خودی با ممنوعیت جذب خارجی برای استقلال و پرسپولیس
- مهدی علینژاد، معاون قهرمانی وزارت ورزش و جوانان در یک برنامه تلویزیونی به صورت شفاف اعلام کرد طرحی را مدیریت میکند تا جذب بازیکن خارجی برای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس ممنوع شود. البته برای این موضوع، دلایلی هم عنوان شده است:
*جلوگیری از ادامه سوءاستفاده از جذب بازیکن خارجی
*بها دادن و تقویت بازیکنان داخلی
*جلوگیری از خروج بیرویه ارز از کشور
*مقابله با امر دلالی که در این سالها به بالاترین حد خود رسیده است
*پیشگیری و مدیریت شکایتهای خارجی علیه باشگاههای دولتی
*و...
اینها از جمله دلایلی است که وزارت ورزش با توجه به آن، ممنوعیت جذب بازیکن و مربی خارجی را برای سرخابیهای پایتخت در برنامه گنجانده است. این طرح، اما چندان جدی و منطقی به نظر نمیرسد و بیشتر شبیه به یک خطای سیستمی در ساختار تصمیمسازی در وزارت ورزش به حساب میآید.
اینکه وزارت ورزش نگران وضعیت مالی و اقتصادی دو باشگاه تحت مدیریت خود باشد، امری کاملا طبیعی است. اصلا قبل از لو رفتن قراردادهای عجیب و پیچیده، باید این اتفاق رخ میداد تا مدیران پیشین استقلال و پرسپولیس به راحتی تن به قراردادهای سوالبرانگیز ندهند و این دو باشگاه را با دردسرهای ناگوار و جریمههای چندمیلیاردی مواجه نکنند.
پروسه انتخاب مدیران این دو باشگاه معمولا با وسواس فراوان همراه است و گاها، ماهها طول میکشد تا مسعود سلطانیفر و همکارانش برای نهایی کردن اعضای هیئت مدیره، به جمعبندی برسند. با این حال، اعضای منتخب اشتباهاتی دارند که به هر دو باشگاه لطمههای سنگینی وارد میکند. احتمالا مسئولان وزارت ورزش برای جلوگیری از تکرار این رویه، قصد دارند جلوی حضور خارجیها به این دو باشگاه را بگیرند، اما به نظر میرسد چنین طرحی، خام و عجولانه است و بدون تردید با مخالفت شدید هواداران سرخابی مواجه میشود.
از یک سو، جذب بازیکن خارجی اگر روی اصول و منطق باشد، به پیشرفت باشگاه کمک میکند. اتفاقی که برای جذب مامه تیام، استراماچونی، میلیچ، دیاباته و... در استقلال و بشار رسن، بوژیدار رادوشوویچ و... در پرسپولیس رقم خورد، اما متاسفانه در کشورمان، شرایطی وجود دارد که مدیران این دو باشگاه بدون هیچ نظارتی میتوانند اقدام به عقد قرارداد کنند و به باشگاهها صدمه بزنند. حالا وزارت ورزش به جای اینکه جلوی سوءاستفاده بابت جذب خارجیها را بگیرد، با پاک کردن صورتمسئله به طور کلی حضور خارجیها در این دو باشگاه را ممنوع کرده است. این طرح، صدمههای بیشتری به تیمها وارد میکند:
*بازیکنان خارجی فعلی، برای فصل آینده گرانتر میشوند.
*این طرح فقط مختص استقلال و پرسپولیس است و باشگاههای دیگر میتوانند با جذب یار خارجی، با قدرت بیشتری به لیگ فصل بعد برگردند.
*استقلال و پرسپولیس در لیگ قهرمانان آسیا نسبت به همه رقبای خود ضعیفتر میشوند و آبروریزی ملی اتفاق میافتد.
*ممنوعیت جذب خارجیها باعث از بین رفتن دلال و دلالی در فوتبال ایران نمیشود.
*قیمت بازیکنان داخلی هر دو باشگاه تا چندبرابر افزایش پیدا میکند.
سابق بر این، طرحهای عجیب و غریب زیادی در فوتبال ایران امتحان شد مثل ممنوعیت حضور دروازهبان خارجی یا سقف قرارداد بازیکنان با باشگاه که هر کدام از این طرحها با شکست بزرگی برای فدراسیون فوتبال همراه بود و حالا وزارت ورزش به جای اینکه جلوی فساد و دلالی را بگیرد و نظارت بر خرید خارجیها را افزایش بدهد، به طور کلی خواهان ممنوعیت جذب بازیکن و مربی خارجی برای این باشگاهها شده که مشخصا این ممنوعیت، سرنوشت خوبی ندارد و از جمله طرحهایی است که در نهایت با اعتراض شدید سرخابیها، با یک شکست بزرگ دیگر برداشته میشود.
کاش علینژاد و همکارانش به جای از بین بردن صورتمسئله، کمیتهای برای نظارت دقیق و کامل بر قراردادهای منعقده دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تشکیل میدادند تا اگر قرار بر جذب بازیکن و مربی خارجی است، بهترین و تاثیرگذارترینها به ایران بیایند تا به معنای واقعی باعث ایجاد تحول در استقلال و پرسپولیس شوند. در حال حاضر مشکل این دو باشگاه، حضور خارجیها نیست بلکه قراردادهای ناآگاهانه با آنهاست که باید اصلاح شود.