مهمترین اعمال شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان
مرتضی محمدی در گفتوگو با پیرامون ارزش و جایگاه شبهای قدر ماه مبارک رمضان گفت: ارزش شبهای قدر به قدری بالا است که در برخی روایت بیان شده این شبها به اندازه هزار ماه ارزش و اهمیت دارند. خداوند متعال نیز در قرآن کریم سوره قدر بیان فرموده است: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ وَمَا أَدْرَاکَ مَا لَیْلَةُ الْقَدْرِ لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ سَلامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْر، به نام خداوند بخشنده مهربان ما این قرآن عظیم الشأن را در شب قدر نازل کردیم و چه تو را به عظمت این شب قدر آگاه تواند کرد؟ شب قدر از هزار ماه بهتر و بالاتر است. در این شب فرشتگان و روح یعنی جبرئیل به اذن خدا بر مقام ولایت نبی و امام عصر علیه السّلام از هر فرمان و دستور الهی نازل میشوند و سرنوشت و مقدرات خلق را نازل میگردانند. این شب رحمت و سلامت و تهنیت است تا صبحگاه».
وی به تفسیر معنای کلمه «قدر» پرداخت و بیان کرد: «قدر» به معنای اندازه گیری است، لذا در این شب پرودگار تقدیر انسانها را تعیین میکند، همچنین اعمال افراد را مورد بررسی قرار میدهد و به واسطه ویژگی و عبادت اعمال هر فرد در پروندهاش ثبت و ضبط میشود، انسانی در این زمان سربلند است که در شبهای نوزدهم، بیستم، بیست و یکم و بیست و سوم جایگاه خود را مشخص کرده باشد، به عبارت دیگر قدر و شان ما با اعمال نیکویی که انجام دادهایم خود را معرفی نموده و در عین حال شبهای قدر زمانی مناسب برای بیان در خواست حاجتها است.
محمدی پیرامون شب قدر بیان کرد: شب قدر در حقیقت شب انسان شناسی است. شبی که در آن قرآن نازل شده است و فضیلت بسیاری را در خود نهفته دارد، در قرآن کریم خداوند پیرامون ارزش و فضیلت شب قدر بیان فرموده است: شبی که لحظه به لحظه و ثانیه به ثاینه حتی نفس کشیدن در آن ثواب بسیاری دارد.
وی در همین راستا ادامه داد: هر کس از شبهای ماه مبارک رمضان بهتر استفاده کرده باشد و ارتباط خود با پروردگار را در ماه مبارک مستحکمتر کرده باشد فیض بیشتری را در شبهای قدر نصیب خود کرده است.
***برای قلبم نگهبان گذاشتم
محمدی به همزمانی شبهای قدر و شهادت «امیرالمومنین (ع)» اشاره کرد و افزود: جای آن دارد در شبهایی که ارزش بسیاری دارد و همزمان شده با شهادت «امیرالمومنین (ع)»، برای کسب سعادت خود این امام بزرگوار را همچون چراغ راهی پیش روی خود قرار داده و تلاش کنیم تا در زندگی همانند ایشان عمل کنیم. فردی از «امیرالمومنین (ع)» پرسید چگونه توانستهای جایگاه ارزشمندی را نزد خدا کسب کنی؟ حضرت «علی (ع)» میفرمایند: من برای قلبم نگهبان گذاشتم. این جمله نشان میدهد که برای تقرب جویی به درگاه خداوند باید شیوهای خاص را در زندگی پیش بگیریم و آن اینست که اجازه ورود هر کس یا هر چیزی را به قلب خود ندهیم، قلب انسان خانه خداست و هرچیزی اجازه ورود به آن را ندارد.
وی درتوصیف «امیرالمومنین (ع)» بیان کرد: «امیرالمومنین (ع)» یدالله بودند، در شبی که به این امام بزرگوار تعلق دارد باید به ایشان توسل جست تا به مدد عزت و ارزش این امام بزرگوار در درگاه خداوند بتوانیم از شفاعت ایشان نزد خداوند بهره ببریم و بهترین تقدیر را از خداوند برای خود بخواهیم همچنین در این شبها که خداوند نظری ویژه به بندگان خود دارد شایسته است که از پروردگار در خواست کنیم که همه بندگان را از آشفتگیهای دنیا و آخرت به دور نگهدارد.
محمدی شبهای قدر را شب حوائج دانست و تاکید کرد: وجود بیماری کرونا مشکلات و گرفتاریهای فراوانی را برای مردم ایجاد کرده در این شب از خدا بخواهیم تا همه مشکلات و بیماری های موجود را به فضل و کرم خود برطرف نماید و بیماران را شفا دهد. نباید فراموش کرد که در شبهای قدر حوائج دنیا و آخرت را در کنار هم از خداوند طالب کنیم، زیرا رحمت خداوند بی کران است و قدرت آن فراوان، لذا درخواست از پروردگار برای رقم زدن بهترین مقدرات و مصلحتها بسیار ارزشمند و قابل توجه است.
وی پیرامون اعمال شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان بیان کرد: مهمترین عمل در شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان خواندن زیارت «امام حسین (ع)» است، همچنین انجام غسل در این شب مورد تاکید بسیار قرار گرفته است، مرحوم علامه مجلسی در کتاب خود خواندن نمازی را بیان کرده است که در دو رکعت برگزار میشود و در هر رکعت یک سوره حمد و هفت بار سوره توحید باید خوانده شود و پس از پایان نماز نیز هفتاد مرتبه ذکر «استغفرالله و اتوب علیه» بیان شده است.
وی به اعمال دیگر شبهای قدر اشاره و اظهار کرد: تلاوت قرآن کریم در این شبها بسیار توصیه شده همچنین احیا و شب زندهداری کاری بس ارزشمند است، قرآن به سر گرفتن و خدا را به «چهارده معصوم (ع)» خود قسم دادن از دیگر اعمالی است که در شب قدر مورد تاکید قرار گرفته، خواندن صد رکعت نماز نیز برای شب قدر بیان شده است. در این شب بندگان از خدا درخواست میکنند تا تقدیر را به بهترین شکل برای آنان و تمام بندگان مومن دیگر رقم بزند.
*** درهای آمرزش الهی به روی بندگان باز است
حمید سیلاوی در گفتوگو با پیرامون شب قدر بیست و یکم ماه مبارک رمضان گفت: شب قدر از با ارزشترین شبها است، شبی سر نوشت ساز که تمام اعمال در آن مورد بررسی قرار میگیرد. در این شب درهای آمرزش الهی به روی بندگان باز شده و خداوند متعال با لطف رحمت خود پذیرای بندگانی است، بندگانی که پس از یک سال به درگاهش رفته و از او میخواهند که گناهان آنان را مورد عفو و بخشش قرار دهد.
وی به جایگاه شب قدر بیست و یکم رمضان پرداخت و افزود: شب قدر بیست و یکم ماه مبارک رمضان شبی مهم و با فضیلت است ارزش این شب نسبت به شب نوزدهم ماه مبارک رمضان بیشتر است، در این شب به خواندن دعاها و عبادت و احیا باید پرداخت در این شب از خداوند متعال درخواست میکنیم که از گناهان بندگان بگذرد، نباید فراموش کرد که در این شب دعا برای همگان بسیار مهم و ارزشمند است.
سیلاوی شب قدر را آزمونی برای انسان دانست و تاکید کرد: شب قدر همانند آزمونی است که خداوند برای انسانها قرار داده، هنگامی که فردی برای دادن کنکور و یا آزمونی انتخاب میشود به این فرد زمانی داده میشود تا خود را آماده کند، در شبهای قدر نیز همینگونه است، در این شب بندگان مومن خداوند پس از یست روز روزه داری خود را آماده حضور در شبهای قدر میکنند لذا سزاوار است تا در این شبها احیا به پا داریم و از خدا بخواهیم تا علاوه بر حل مشکلات متعدد تمام مردم ما را نیز جزو بندگان مقرب خود قرار دهد.
وی به سوره قدر اشاره و تصریح کرد: ارزش و اهمیت این شب به قدری زیاد است که پروردگار در قرآن کریم نیز سورهای مختص این شب قرار داده و بر آن تاکید نموده است. در این شب همه فرشتگان خصوصا فرشته روح به زمین میآید این واقعهای عظیم است و مومنان و مقربان درگاه حق به خوبی آن را درک میکنند، آنان میهمان «امام زمان (عج)» هستند و اعمال تک تک افراد در آن مورد بررسی قرار میگیرد هرچند این شب در نگاه ما عادی به نظر میرسد.
سیلاوی به شب شهادت «امیرالمومنین (ع)» در شبهای قدر اشاره و بیان کرد: «امیرالمومنین (ع)» یکی از بندگان خاص خداوند متعال بودند، ایشان شبهای قدر از ترس خداوند متعال بسیار گریه و انابه به درگاه پروردگار میکردند لذا شایسته است ما نیز در این شبها «حضرت علی (ع)» را واسطه قرار دهیم تا از سوی خداوند مورد عفو و بخشش قرار گیریم.
***دستگیری از فقرا و نیازمندان
وی اعمال ارزشمند «امیرالمومنین (ع)» را در شبهای قدر مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: «امیرالمومنین (ع)» خصیصه خاصی داشتند که بعدها در تمام «ائمه معصومین (ع)» نیز دیده شد، ایشان همواره دستگیری از فقرا و نیازمند را در لیست اعمال خود قرار میدادند با این حال تنها زمانی مستمندان یار و یاور خود را شناختند که این امام بزرگوار در بستر شهادت قرار داشتند، تا پیش از این «امیرالمومنین (ع)» به صورت بسیار نا شناخته به مردم نیازمند کمک میکردند.
وی با اشاره به سیاست دشمنان علیه «امیرالمومنین (ع)» ابراز کرد: در زمان ولایت «امیرالمومنین (ع)» شرایط به نحوی بود که تبلیغات دشمنان باعث شده بود که مردم به سختی حقیقت را درک کنند، ایشان حتی دربین برخی فقرا دشمن داشتند و این مهم تا زمان شهادت ایشان ادامه پیدا کرد و حقیقت رفتار ایشان به خوبی برای همگان مشخص شد.