خود تحریمی؛ بلای جان اقتصاد ایران/ نقشی که «خودی» ها بازی میکنند!
قطعا اقتصاد کشور، گرفتاریها و معضلات ساختاری متعددی دارد که برای رهایی از آنها باید اولویت بندی کرد تا تواناییها هدر نرود؛ لذا اولین گام اساسی در این راستا اینکه مشکلات و دست اندازهای داخلی و خارجی را بشناسیم و بر اساس ضرورتها و منافع ملی، اولویت بندی کنیم.
در این سالها یکی از مهمترین مشکلات اقتصادی که بارها و بارها از زبان تولیدکنندگان، صنعتگران و کارشناسان حوزه اقتصاد به گوش میرسد خود تحریمی است، خودتحریمی به قول رییس «مجمع واردات» بلای جان اقتصاد کشور شده و گویا هم تراز تحریمهای خارجی، اقتصاد کشور را تحت فشار و فرسایش قرار داده است.
- بیشتر بخوانید:
- خودتحریمی؛ بلای جان اقتصاد کشور
بعضا تجارت خارجی رانتها و منافع ویژهای را برای نهادهای دولتی تامین میکند
علی احمدی جانشین دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه در حال حاضر دو مصداق مهم خود تحریمی در اقتصاد کشور وجود دارد که تولید کنندگان و صنعتگران را به زحمت بسیاری انداخته است، به خبرنگار میزان، گفت: اولین مصداق اینکه گاهاً بازرگانی و تجارت خارجی، رانتها و منافع ویژهای را برای نهادهای دولتی تامین میکند مانند منافع ویژهای در قراردادها و سفرهای خارجی لذا این موارد، انگیزه نهادهای دولتی را برای خرید محصولات داخلی کاهش میدهد.
این مقام مسئول که پیشتر ردای نمایندگی مجلس به تن داشت، با بیان اینکه متأسفانه واردات بی رویه، صنایعی که در داخل تولید میکنیم را تحت تاثیر قرار میدهد، تصریح کرد: عدم مدیریت مربوط به آنچه در داخل تولید و آنچه وارد میشود، یکی از ویژگیهای مهم خودتحریمی محسوب میشود که بلای جان اقتصاد کشور شده است.
- بیشتر بخوانید:
احمدی با اشاره به اینکه هم اکنون کارخانهای مربوط به تولید ماشین آلات شالیکوبی در شیراز وجود دارد که در کشور منحصر به فرد است و کیفیت این ماشین آلات از محصولات مشابه چینی برتر و همتراز محصولات آلمانی است، توضیح داد: اما متاسفانه افرادی که سودشان در واردات است، همین ماشینها را با کیفیت پایین و با قیمت بالا وارد کشور می کنند که با این اقدامشان در حال زمین زدن تولید و بازی با ارزشها هستند و این از مصادیق عمده خودتحریمی تلقی میشود.
وی با بیان اینکه در این سالی که رهبر معظم انقلاب اسلامی آن را «جهش تولید» نامیدهاند باید موانع را از سر راه تولید برداریم، گفت: جلوگیری از واردات بی رویه کالاهایی که نمونه باکیفیتتر مشابه آن در داخل وجود دارد، قطعا به افزایش تولید و کمک به تولیدکنندگان و افزایش اشتغال در کشور و جلوگیری از خروج ارز کمک میکند.
امضاهای طلایی، بلایی که سر راه سرمایه گذاران قرار میگیرد
حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز با بیان اینکه در خودتحریمی، دشمنان نقشی ندارند، به خبرنگار میزان گفت: خودتحریمی، اقدامی از ناحیه خودیها محسوب میشود.
وی با بیان اینکه متاسفانه ساختار مدیریتی کشور ما به گونهای است که بجای اینکه کسب و کار را تسهیل کند، آن را برای صنعتگران و تولیدکنندگان مشکل میکند و این هم نمونه بارزی از خودتحریمی است، توضیح داد: اگر در جاهایی، ظرفیتهایی هست که میتواند فعال شود و اقتصاد کشور را جهش دهد باید آن ظرفیتها فعال شود. نباید منتظر بمانیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه متاسفانه بارها این اتفاق افتاده که فعالان اقتصادی خواسته اند در کشور سرمایه گذاری کنند، اما با پیچ و خمهای فراوانی روبرو شده اند، گفت: این پیچ و خمها آنها را خسته کرده و آنها عطای این سرمایه گذاری را به لقای آن بخشیده اند و به کشورهایی مانند چین و مالزی رفته اند و در آنجا برایشان آغوش باز شده و سریع کارهایشان انجام شده است.
- بیشتر بخوانید:
- زیان «خودتحریمی» بیش از زیان تحریم سایر کشورهاست/ امیدواری آمریکا به امتیازگیری از ایران
مصباحی مقدم با بیان اینکه مفهوم خودتحریمی در اقتصاد کشور، بسیار روشن است، توضیح داد: در این راستا، بجای اینکه از سرمایه گذاری در کشور استقبال شود و از سرمایه گذاران و تولیدکنندگان حمایت شود و کارشان را تسهیل کنند، کار آنها را با بوروکراسی اداری و دریافت مجوزهای فراوان با مشکل مواجه میکنند.
وی با بیان اینکه متاسفانه گاهی اوقات امضاهای طلایی نیز سر راه سرمایه گذاران قرار میگیرد و عنوان میکنند تا پرداختی نداشته باشید برایتان امضا نمیکنیم، گفت: متاسفانه برخی افراد و مدیران از جایگاه خود سوء استفاده میکنند و برای راه انداختن کار سرمایه گذاران از آنها حق اامضا میگیرند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه یکی دیگر از مصداقهای بارز خود تحریمی اینکه کالایی که در داخل تولید میشود را بجای اینکه استفاده کنند، از مشابه خارجی آن وارد میکنند، گفت: با این کار، به جای اینکه به تولید کننده داخلی میدان بدهند، دریغ میکنند.
در شرایط کنونی کشور و نیز اوضاع اقتصادی جهانی که کرونا مشکلات بسیاری را برای اقتصادهای بزرگی همچون چین، کشورهای اروپایی و آسیایی به وجود آورده است، مؤلفه مهم نگاه به درون و رفع موانع تولید، قطعاً چرخههای اقتصاد و معیشت داخلی را به گردش درخواهد آورد.