اپیدمی کرونا با کشور‌های فقیر و جنگ‎زده چه می‎کند؟

22:00 - 16 ارديبهشت 1399
کد خبر: ۶۱۷۸۸۵
کشورهای فقیر و جنگ‎زده جهان در مواجهه با بحران کرونا بهای سنگین تری را به دلایل مختلف می پردازند.
کشور‌های فقیر و آسیب پذیر هزینه‌های سنگین اپیدمی کرونا را می‌پردازند اپیدمی «کرونا» که تاکنون بیش از ۳ میلیون و ۶۵۰ هزار نفر را در سراسر جهان مبتلا کرده و مرگ بیش از ۲۵۲ هزار نفر را رقم زده، بزرگ‌ترین بحران بهداشتی دهه‌های اخیر جهان است که مخاطرات وخیمی برای کشور‌های فقیر و آسیب پذیر در پی داشته و خواهد داشت.

به گزارش «گاردین»، در حالی که کشور‌های غربی در حال تثبیت شرایط خود در پی مواجهه با بحران کرونا هستند، این کشور‌های آسیب پذیرند که هزینه سنگینی بابت این اپیدمی می‌پردازند.

با وجود درگیری نسبتا کمتر کشور‌های فقیر و درگیر منازعه با شیوع کرونا در قیاس با آنچه که کشور‌های غرب اروپا و آمریکا شاهد آن بودند، نمی‌توان تغییر روند به صورت شدت بحران را در این مناطق انکار کرد.

کرونا تاکنون از طرق مختلفی مانند از بین رفتن مشاغل، تعطیلی کسب و کار، افزایش فقر، افزایش سوء تغذیه، بروز خطر قحطی و افزایش احتمال بیماری‎ها، زندگی مردم در کشور‌های فقیر و مواجه با درگیری را تحت تاثیر قرار داده است؛ ضمن اینکه مشکلات دیگر آنها اعم از دشواری‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی و اقلیمی نیز در پی بروز این بحران تشدید شده است.
 
«کمیته بین المللی نجات»، اخیرا هشدار داد که عدم اقدام فوری بین المللی برای مقابله با موج کرونا در جنوب صحرای آفریقا و مناطق دیگر می‌تواند سبب ابتلای یک میلیارد نفر به این بیماری و مرگ ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در ۳۴ کشور آسیب پذیر مانند افغانستان و سوریه شود.

سازمان بهداشت جهانی نیز هشدار مشابهی را صادر و اعلام کرد «در بهترین حالت و خوش بینانه‌ترین سناریو، کشور‌های فقیر در حال حاضر با خسارات بزرگی مواجه هستند.»

براساس برآورد‌های سازمان ملل، نیم میلیارد یا ۸ ٪ از جمعیت جهان تا پایان سال عمدتا به دلیل بیماری کرونا به سمت فقر سوق می‌یابند و مبارزه با این حجم گسترده فقر ۳۰ سال زمان می‌برد.

برنامه جهانی غذا (WFP) نیز از افزایش دو برابری نرخ گرسنگی در جهان خبر داده و گفت «نبود بودجه و کمک‌های غذایی به معنای مرگ ۳۰ میلیون نفر در چندماه آینده است.»

این سازمان از کشور‌های «جمهوری دموکراتیک کنگو»، «سودان»، «سودان جنوبی»، «نیجریه»، «ونزوئلا» و «هائیتی» به عنوان کشور‌هایی یاد کرد که در معرض خطر گرسنگی هستند.

«یمن» جنگ‎زده از همه موارد بدتر است؛ حدود ۱۲ میلیون یمنی به کمک‌های غذایی متکی هستند؛ شیوع مجدد بیماری «وبا» تهدیدی جدی برای این کشور است و تشخیص موارد جدید ابتلا به کرونا در «عدن» نگرانی‌ها را در این کشور تشدید کرده است.

سودان جنوبی، کشور درگیر جنگی که حداقل امکانات مقابله با شیوع کرونا را ندارد، در سال ۲۰۱۹ شاهد ناامنی غذایی برای ۶۱ درصد مردم این کشور بود که عمدتا ناشی از خشکسالی و هجوم ملخ‌ها بود؛ اگرچه آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا در این کشور اندک است، اما تاثیر غیرمستقیم این بیماری بر کمک‌های بشردوستانه غذایی می‌تواند فاجعه بار باشد.
نگاهی به وضعیت مشاغل نشان می‌دهد که کرونا تاثیری ویرانگر بر مشاغل داشته است؛ سازمان بین المللی کار هفته گذشته گزارش داد یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون کارگر معادل تقریبا نیمی از نیروی کار جهان در معرض خطر از دست دادن منابع معیشت خود هستند؛ تداوم قرنطینه، این وضعیت را بدتر می‌کند.

براساس برآورد‌ها در ماه اول بحران کرونا، ۶۰ درصد درآمد کارگران غیررسمی در سطح جهان از دست رفت که ۸۱ درصد این میزان در آفریقا و آمریکا بوده است.

بحران کرونا از جنبه‌های دیگری نیز این کشور‌های آسیب پذیر را تهدید می‌کند؛ به عنوان مثال تاثیر آن بر برنامه واکسیناسیون بیماری‌هایی مانند سرخک در این کشور‌ها قابل ملاحظه است.
 
سازمان بهداشت جهانی هفته گذشته اعلام کرد که واکسن فلج اطفال ۱۲ میلیون کودک در آفریقا با به دلیل بحران کرونا به تاخیر می‌افتد و این امر منجر به بروز فلج اطفال در کودکان آفریقایی خواهد شد.

یک متخصص واکسیناسیون می‌گوید این امر منجر به شیوع انفجاری بیمار‌های های تهدیدکننده زندگی که در معرض نابودی بودند، می‌شود.

از دیگر تاثیرات این بحران بر زندگی مردم کشور‌های آسیب پذیر می‌توان خطر ابتلا در پناهگاه‌های مهاجران و پناهجویان و محاصره مناطق اقلیت نشین که در شرایط عادی با بحران‌هایی مانند افسردگی، اضطراب، خودکشی و خشونت خانگی مواجه هستند، اشاره کرد.

البته نباید از بی توجهی دولت آمریکا به فراخوان سازمان ملل مبنی بر لغو تحریم‌های کشور‌های درگیر جنگ و بیماری کرونا در تشدید بحران مذکور غفلت کرد.

میلیارد‌ها دلار وام که بانک جهانی برای کمک و تسویه بدهی به کشور‌های فقیر و کشور‌های آسیب پذیر پیشنهاد کرده، نمی‌تواند همه صدمات و خسارات ناشی از کرونا را در این کشور‌ها جبران کند.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *