کشورهایی با نرخ سود بانکی بالا
- خبرآنلاین - با کاهش نرخ سود بانکی نرخ سود تسهیلات و هزینههای تولید نیز کاهش مییابند و در نتیجه قیمت کالاها و خدمات نیز کاهش خواهند یافت و در ادامه نیز میتواند به صورت نسبی قدرت خرید مردم را تحت تاثیر قرار دهد و موجب افزایش آن شود.
نرخ سود سپردههای بانکی حالا به ۱۵ درصد رسیده است. پیشتر هر چند شورای پول و اعتبار این نرخ را برای بانکها تعیین کرده بود، اما برخی بانکها بیش از این رقم را به سپرده گذاران پرداخت میکردند. حالا، اما مقرر شده است نرخ سود سپردههای بانکی در ایران سقف ۱۵ درصد قرار گیرد.
با کاهش نرخ سود بانکی هزینه بانکها، اضافه برداشت از بانک مرکزی و رشد نقدینگی، رشد پایه پولی و نرخ تورم، نیز کمتر میشود چراکه هر سال صدها هزار میلیارد تومان سود بانکی توسط بانکها پرداخت میشد که عملا به دلیل رشد هزینهها و کسری منابع بانکها موجب اضافه برداشت از بانک مرکزی، جریمههای سنگین برای بانکها، رشد پایه پولی و نقدینگی و تورم میشد و روی تمام اقتصاد اثر منفی داشت.
از طرف دیگر کاهش هزینه سود تسهیلات بانکها میتواند بر روی هزینههای دولت تاثیرگذار باشد و از آنها بکاهد و در نتیجه بدهی دولت و کسری بودجه دولت نیز کاهش خواهد یافت.
براساس نظریههای اقتصادی یکی از متغیرهای مهم در تصمیم گیری برای سرمایه گذاری متغیر نرخ سود بانکی است که با سرمایه گذاری رابطه مستقیم دارد؛ یعنی افزایش نرخ سود بانکی موجب افزایش سرمایه گذاری میشود و کاهش نرخ سود بانکی موجب کاهش سرمایه گذاری و به چرخش درآمد پول بیشتر در چرخه تولید میشود.
در این بین نرخ سود بانکی در کشورهای درحال توسعه نسبت به کشورهای توسعه یافته بسیار بالاتر است چراکه زیرساختهای تولید مناسبی در این کشورها برای به گردش درآمدن پول در چرخه تولید آنها وجود ندارد و در نتیجه آن رشد نقدینگی و تورم در این کشورها روز به روز در حال افزایش است.
نام کشورهایی که نرخ سود بانکی در آنها از سایر کشورهای دنیا بیشتر است در جدول زیر آمده است: