کمک مؤمنانه؛ تجلی استواری زنجیرهی ارزشهای اسلامی - ایرانی در بحبوحه کرونا
- در هر تهدیدی فرصتی نهفته است؛ این یک گزاره عملی ثابت شده است؛ در تضییقات و تهدیدات، استعدادهای فردی و جمعی شکوفا میشود و ملتها از رهگذر سختیها و عسرت، راه تعالی و پیشرفت را سرمیگیرند.
حاکمیت و ملت ایران طی ۴۱ سال اخیر ثابت کردهاند که در امر تبدیل تهدید به فرصت جز سرآمدان دنیا هستند. تبدیل تهدید تجاوز نظامی صدام و حامیان مستکبرش به فرصت سازندگی ایران اسلامی و رسیدن به اقتدار دفاعی و موشکی؛ تبدیل تهدید تحریمهای ظالمانه غرب به متبلورسازی ظرفیتهای درونی و ...
ویروس منحوس کرونا نیز که بیش از دو ماه است در ایران و بسیاری از نقاط جهان شیوع یافته است، یکی دیگر از همان تهدیداتی است که از بطن آن، در میهن اسلامی ما، فرصتسازی شد؛ فرصت جوشش مجدد ایثار جوانان بسیجی و جهادگر؛ فرصت رزمایش بیولوژیک نیروهای مسلح؛ فرصت اتکاء بیش از پیش به ظرفیت نخبگان و شرکتهای دانشبنیان در ساخت تجهیزات پزشکی و ....
اما شاید بتوان اصلیترین فرصتی که از دل تهدید کرونا زاده شده را، تحکیم همدلی و وحدت آحاد جامعه اعم از مسئولان و مردم بدانیم. طی دوماه اخیر جلوههای زیبایی از تبلور همبستگی اجتماعی در ایران اسلامی نمود یافته است؛ از اعضای کادردرمانی که بعضاً دو ماه هست به صورت مستمر در بیمارستانها مشغول خدمترسانی به بیماران کرونایی هستند تا مسئولانی که بخشی از حقوق خود را به آسیب دیدگان کرونایی اختصاص دادهاند؛ از جوانان بسیجی که جهادگونه و بدون مانور رسانهای، شبانه به ضدعفونی کردن معابر عمومی و اطعام مساکین میپردازند تا صاحبان املاک و مغازههایی که از دریافت اجارهبهای دو ماه اخیر از مستاجران خود صرفنظر کردهاند.
این همدلی و وحدت مثالزدنی و کمنظیر، سرمایه اجتماعی ماست و در ضمیر جمعی مردم ما نهفته است و در بزنگاه تهدیدات و بحرانها، تجلی آشکاری پیدا میکند. ریشه این وحدت و همدلی مسئولان و مردم و حرکت آنها در مسیر انفاق و ایثار در این دوران کرونایی نیز، نفوذ معارف دینی در جامعه ما و باور آحاد جامعه ما به این معارف تعالیبخش است.
دین ما دین مواسات و همدلی و کمک به مساکین و مستمندان است؛ آیههای زیادی در قرآن کریم و احادیث بسیاری از حضرات معصومین علیهمالسّلام درخصوص دعوت مردم به یاری رساندن به یکدیگر است. پیامبراکرم (ص) مىفرمایند: «ما اصبح و لایهتم بامور المسلمین فلیس بمسلم». یعنی «کسىکه صبح کند و در اندیشه برآوردن نیازهاى مسلمانان نباشد، مسلمان نیست».
اتفاقاتی که طی این روزهای کرونایی در جامعه ایران اسلامی رخ داد را با رخدادهای جوامع غربی کوشا در دینزدایی مقایسه کنید؛ در آمریکا بنا بر اذعان رسانهها و سناتورهای این کشور، رسیدگی پزشکی به بیماران سیاهپوست کرونایی در حد بسیار نازل و تبعیضآمیزی نسبت به سفیدپوستان است؛ در ایتالیا و اسپانیا، سالمندان کرونایی به حال خود رها میشوند تا بمیرند؛ در انگلیس و استرالیا و آمریکا مردم برای حمله به فروشگاهها در دوران کرونایی، به روی هم سلاح کشیدند و ....
- بیشتر بخوانید:
- «کرونا» ناقوس مرگ اخلاق در غرب را به صدا درآورد
اما در ایران اسلامی، در همان ابتدای شیوع کرونا که کیتهای تشخیص تولید داخل وجود نداشت و طبیعتا استفاده از کیتهای وارداتی با محدودیت مواجه بود، بسیج جامعه پزشکی با خرید بخشی از کیتهای وارداتی تشخیص به تست گرفتن از مردم در مناطق کمتر برخوردار و فاقد آزمایشگاه کشور پرداختند.
در ایران اسلامی، پرستاری مراسم عروسیاش را برای رسیدگی به بیماران کرونایی به تعویق انداخت و سختی و بیخوابی و فشارهای کاری و عصبی ناشی از خدمت درمانی در شیوع کرونا را به گذراندن روزهای شیرین و تکرارنشدنی مراسم ازدواج ترجیح داد.
در ایران اسلامی، در این دوران کرونایی، طلاب جهادی و جوانان بسیجی به فعالیت شبانهروزی در کارگاههای تولید دستکش و ماسک و ضدعفونی معابر و حتی خانههای مردم پرداختند.
در ایران اسلامی، در همین روزهای کرونایی، در برخی شهرها، طرح «هر محله یک قربانی» شروع شد و اهل محل با قربانی کردن گوسفند، گوشت آن را به نیازمندان محل اعطاء کردند.
در ایران اسلامی، بیماران کرونایی افغانستانی همانند بیماران ایرانی بدون کوچکترین تبعیض و بصورت کاملا رایگان در مراکز درمانی دولتی پذیرش و بستری شدند؛ امری که قدردانی سفارت افغانستان از جمهوری اسلامی ایران را در پی داشت.
در ایران اسلامی در بحبوحه شیوع کرونا و نیاز مراکز درمانی به داوطلبان جهت ارائه خدمات درمانی، جوان طلبهای در یکی از بیمارستانها به قدری سرگرم کمک به کادر درمانی و خدمت به بیماران کرونایی بود که فرصت رفتن بر بالین همسر بیمارش را که از قضا در بخش ICU همان بیمارستان بستری بود را نیافت و وقتی همسرش به رحمت خدا رفت، برای خراب نکردن روحیه همسنگران جهادگر درمانیاش، در بیرون بیمارستان در گوشهای تنها به سوگ و گریه نشست.
موارد فوقالذکر، فقط بخشهای بسیار کوچکی از جلوههای جهاد وایثار و وحدت و همدلی آحاد مردم ایران اسلامی در مواجهه با بحران کروناست. بدونتردید، این جلوهگری درخشان ایثار و همدلی، نشئت گرفته از عمق و رسوخ فرهنگ اسلامی در میان مردم ماست.
برخی روشنفکرنمایان که طی دهههای اخیر درصدد تحقیر فرهنگ متعالی اسلامی – ایرانی جامعه ما و غالب کردن سبک زندگی منحط غربی در ایران بودند، حالا با مقایسه رفتار حاکمیت و مردم ایران با رفتار غربیها در نحوه مواجهه با کرونا، باید در افکار خود تجدیدنظر کنند؛ - البته اگر مغرض نباشند-.
رهبر بصیر و حکیم انقلاب در بیاناتی که در نیمه شعبان داشتند، به ترجمان و شناساندن این ایثار و وحدت و همدلی حاکم بر جامعه ایران در این روزهای کرونایی پرداختند و با توجه به در پیش بودن ماه مبارک رمضان که ماه انفاق و ایثار و کمک به مستمندان است، فرمودند:
«چه خوب است که یک رزمایش گستردهای در کشور به وجود بیاید برای مواسات و همدلی و کمک مؤمنانه به نیازمندان و فقرا که این اگر اتّفاق بیفتد، خاطرهی خوشی را از امسال، در ذهنها خواهد گذاشت. ما برای اینکه ارادتمان به امام زمان ثابت بشود، بایستی صحنهها و جلوههایی از جامعهی مهدوی را خودمان به وجود بیاوریم که عرض کردیم، جامعهی مهدوی، جامعهی قسط و عدل است و جامعهی عزّت است، جامعهی علم است، جامعهی مواسات و برادری است؛ اینها را بایستی ما در زندگی خودمان تحقّق ببخشیم، به قدر امکان خودمان؛ این ما را نزدیک میکند.»
پس از فرمایش و توصیه مقام معظم رهبری، ظهور جلوههای کمک مؤمنانه در جامعه ما در این روزهای کرونایی دو چندان شد و دستگاهها و مسئولان مختلف کشور و اقشار مختلف مردمی به این توصیه و دعوت رهبر انقلاب برای کمک مؤمنانه، لبیک گفتند و رزمایش سراسری کمک مومنانه با مشارکت گسترده مردمی در کشور کلید زده شد.
سازمان بسیج مستضعفین بهعنوان مردمیترین تشکیلات کشور، با محوریت ۵۴ هزار پایگاه در سراسر ایران اسلامی، پیشگام در اجرای طرح کمک مؤمنانه بود، تا در آستانه ماه مبارک رمضان و در این روزهای کرونایی، به توصیه رهبر انقلاب پیرامون دستگیری از مستمندان و کمک به معیشت خانوادههای کمدرآمد، جامه عمل بپوشاند.
آنطور که سردار غلامرضا سلیمانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین گفته است: فاز نخست رزمایش کمک مؤمنانه از روز شنبه ۲۳ فروردین با رمز یا صاحبالزمان (عج) آغاز شده و تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه خواهد داشت؛ همچنین مراحل بعدی این رزمایش نیز پس از ماه مبارک رمضان با بهرهگیری از ظرفیت خیرین و ائمه جمعه و جماعت پیگیری خواهد شد.
همچنین شماره حساب ۵۱۵۱۸۱۸۰۸۶۰۱۱ و شماره کارت ۵۸۹۲۱۰۱۲۱۴۴۸۵۲۰۹ بانک سپه از سوی سازمان بسیج مستضعفین برای جمعآوری کمکهای مردمی در رزمایش کمک مومنانه اختصاص یافته است.
قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) نیز با مشارکت سپاه، بسیج، بنیاد مستضعفان، کمیته امداد امام خمینی (ره)، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و آستان قدس رضوی، در راستای رزمایش کمک مومنانه، تشکیل شده و در قالب این قرارگاه ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار نیازمند تحت پوشش وحدت و همدلی نهادهای حمایتی قرار گرفتند.
همچنین در پاسخ به تدبیر رهبر معظم انقلاب مبنی بر کمک به نیازمندان و آسیبدیدگان از بیماری کرونا، رییس قوه قضائیه و مسئولان عالی قضایی کشور، ۲۰ درصد از حقوق ماهانه خود را به مدت سه ماه به کمک و حمایت از نیازمندان و آسیبدیدگان این بیماری اختصاص دادند.
فرماندهان سپاه نیز تصمیم گرفتند ۲۰ درصد از حقوق ماهیانه خود را به افرادی که به دلیل شیوع کرونا شغل خود را از دست دادهاند، اختصاص دهند تا به رهنمود حکیمانه مقام معظم رهبری در کمک به فقرا و نیازمندان در ماه مبارک رمضان، لبیک گویند و در رزمایش کمک مومنانه مشارکت همهجانبه داشته باشند.
علیایحال، رزمایش کمک مؤمنانه در سراسر ایران اسلامی، در تمام استانها و شهرها و اماکن مقدسه و دستگاههای عمومی کشور کلید زده شده است تا جلوه دیگری از فرهنگ متعالی اسلامی – ایرانی جامعه ما پدیدار شود و بار دیگر برای جهانیان ثابت گردد که ایرانیان در تبدیل تهدید به فرصت، چیرهدست و متخصص هستند.
این رزمایش ایثارگونه و جهادی در کنار صحنههای شگفتانگیزی از انفاق و بخشش که در دوران شیوع کرونا در کشورما متجلی شد، از استوار و مرصوص بودن زنجیرهی ارزشهای اسلامی در جامعه ما حکایت دارد و همین ارزشهای تعالیبخش است که جامعه ما را از سایر جوامع متمایز میکند و زمینه فرصتسازی از دل بحرانها و تهدیدات را برای ما فراهم میآورد.