روشی نوین برای درمان بیماری‌های عصبی

21:21 - 30 فروردين 1399
کد خبر: ۶۱۳۷۴۰
محققان "موسسه علوم اعصاب پرینستون" (Princeton Neuroscience Institute) در مطالعه اخیرشان موفق به توسعه یک سیستم شده‌اند که توسط آن می‌توانند ژن‌ها را فعال کنند و از آن برای درمان بیماری‌های عصبی استفاده کنند.

روشی نوین برای درمان بیماری‌های عصبیبه گزارش گروه فضای مجازی ، "استبان انجل" (Esteban Engel) محقق مهندسی مغز و اعصاب در موسسه علوم اعصاب پرینستون و تیم وی پروموتر ژن جدیدی را توسعه داده‌اند که مانند سوئیچ برای روشن کردن بیان ژن‌ها عمل می‌کنند و آن‌ها با این کار می‌توانند ژن‌های مهمی را برای مدت طولانی فعال نگه دارند.

پروموتر یا پیش بر (Promoter) در ژنتیک به بخشی از دی‌ان‌ای گفته می‌شود که رونویسی یک ژن از آنجا آغاز می‌شود. فعال کننده‌ها در نزدیکی توالی پروموتر قرار داشته و میزان بیان را افزایش می‌دهند.

این تیم در حال تهیه این سوئیچ‌های ژنتیکی برای استفاده در ژن درمانی است و به گفته محققان آن‌ها می‌توانند از این روش برای ارسال ژن‌های جدید وجایگزینی آن‌ها با ژن‌های معیوب استفاده کنند. ژن درمانی یک استراتژی امیدوار کننده برای بسیاری از بیماری‌ها از جمله اختلالات مغزی مانند بیماری پارکینسون و آلزایمر است.

دانشمندان برای انتقال ژن به سلول‌ها به این موضوع باور داشتند که ویروس‌ها برای دستیابی به سلول‌ها به ابزاری پیشرفته مجهزند. با گذشت سال‌ها، دانشمندان ویروس‌هایی را برای ارائه ژن به روش‌هایی ایمن و بدون ایجاد بیماری ساخته‌اند. یکی از ویروس‌هایی که معمولاً برای این کار استفاده می‌شود، ویروس نسبتاً بی ضرر به نام ویروس مرتبط به آدنو (AAV) است. انجل و تیم وی پروموتر ژن جدیدی ایجاد کردند که ژن‌ها پس از انتقال به سلول‌های مغز و سیستم عصبی، ژن‌ها را روشن و فعال می‌کنند. این تیم پروموتر خود را با استفاده از ویژگی‌های پروموتر موجود در طبقه دیگر ویروس‌ها مانند ویروس‌های تبخال طراحی کردند که با ایجاد عفونت مزمن در سیستم عصبی، سال‌ها در بدن باقی می‌مانند.

پروموتور‌های طراحی شده توسط این محققان فضای کمتری نسبت به پروموتور‌های فعلی و موجود که در ژن درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند، اشغال می‌کنند و امکان انتقال ژن‌های بزرگتر یا ژن‌های متعدد را فراهم می‌کنند.

پروموتور‌های جدید همچنین امکان فعال کردن ژن‌های خاص برای مدت طولانی را نیز دارند و این امر بسیار کارآمد خواهد بود.

 

 

منبع: ایسنا

انتهای چیام/

: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *