برگزاری جشنواره رای برتر در جهت اتقان آراء قضایی/ از تشویق قضات به صدور احکام بازدارنده تا اثر بخشی نظام عدالت کیفری
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، جشنواره رای برتر یک مسابقه قضایی است که بین قضات سراسر کشور در سمتهای مختلف دادیاران، بازپرسها، قضات اجرای احکام، دادستانها، قضات دادگاههای نظامی دو، قضات دادگاههای نظامی یک و قضات دادگاههای تجدیدنظر در گروههای مختلف قضایی مشاغل مختلف قضایی برگزار میشود.
هدف برگزاری این جشنواره در نهایت اتقان آراء قضایی است؛ اتقان آراء قضایی که در واقع می خواهد، اثر بخشی نظام عدالت کیفری را به رخ بکشد. با اتقان رای قضایی، قاضی رایی را صادر میکند که نزدیکتر به حقیقت قانونیتر و مقیدتر به قیود قانونی باشد.
در همین رابطه همایشهای آموزشی قضات نیز برگزار می شود که هدف آن بالا بردن دانش و توانمندیهای قضایی قضات است که خروجی آن یک بار در قالب آزمون، یک بار هم اثر بخشی این آموزشها؛ در قالب آنچه که در رأی قاضی تجلی پیدا میکند سنجیده می شود.
یک بعد نیز پیشگیری کیفری و تشویق قضات است به اینکه آرا بازدانده صادر کنند، در این جشنواره از هر گروه قضایی، دادیاران یک نفر، بازپرسان یک نفر، دادستانها یک نفر، قضات اجرای احکام یک نفر، به همین ترتیب به عنوان قاضی و رای برتر، نویسنده آن رای را و نگارنده آن رای به عنوان رای برتر انتخاب میشود.
اواخر بهمن ماه سال گذشته، تفاهم نامه همکاری بین پژوهشگاه قوه قضاییه و سازمان قضایی نیروهای مسلح با هدف توسعه همکاریهای علمی امضا شد و رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح با اشاره به جشنواره آراء در سازمان قضایی نیروهای مسلح، گفته بود : مقرر شده که معاونتهای ذیربط در سازمان قضایی نیروهای مسلح آرای برتر را منتشر کنند، در راستای انتشار آرا محدودیت داریم، ولی میتوانیم با همکاری پژوهشگاه قوه قضاییه از الگوی مناسب نقد آرا استفاده کنیم. همچنین میتوانیم آرای برتر و صحیح را شناسایی و کار کارشناسی روی آن انجام دهیم؛ به این شکل که مشخص شود که رای چگونه باید باشد وسپس ۱۰۰ رای برتر در کل کشور را منتشر کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین بهرامی در ادامه با بیان اینکه از همکاری با پژوهشکده آرا پژوهشگاه قوه قضاییه استقبال میکنیم، افزود: سازمان قضایی نیروهای مسلح تا چشم انداز ۱۴۰۴ باید به سازمانی با آرای برتر و صحیح همراه با اقتدار تبدیل شود.
هدف اصلی جشنواره رأی، رساندن آراء به کیفیت مطلوبتر با مشارکت داوطلبانه قضات است. ایجاد رقابت علمی مثبت و ارزیابی توانمندی علمی قضات از دیگر اهداف اجرای این طرح است که طبیعتاً کاهش اطاله دادرسی را به دنبال خواهد داشت.
در اینارتباط، در سازمان قضایی نیروهای مسلح شاخصهایی بهمنظور ارزیابی دقیق تصمیمات قضایی توسط اعضای هیئتداوران جشنواره تعیین شد است و آرای منتخب قضات دادسرا و دادگاه شامل؛ قرار نهایی، دادنامه، کیفرخواست و لایحه در کمیته ارزیابی آرا بررسی و در نهایت ۹ رأی منتخب به هیئتداوران ارسال میشود.
در پایان، ۳ رأی بهعنوان رأی برتر و ۲ رأی بهعنوان آرای شایسته تقدیر انتخاب و قضات صادرکننده این آرا به جشنواره رأی برتر معرفی و موردتقدیر قرار میگیرند. مجموعاً ۵ دوره جشنواره رأی برتر تاکنون برگزار و از قضات صادرکننده بهترین آرا، تقدیر به عملآمده است.