خلاء قدرت در بغداد؛ آینده سیاسی عراق به کدام سو می رود؟
به گزارش گروه بین الملل ؛ عراق اکنون از خلاء قدرت رنج میبرد، این کشور به خاطر ساختار سیاسی نامناسبی که از سوی آمریکاییها تدارک دیده شده است، پس از سقوط صدام تاکنون کمتر توانسته یک دولت قدرتمند، کارآمد و تأثیر گذار را به خود ببیند.
عراق نیازمند یک دولت قوی برای رفع مشکلاتی است که با حضور نیروهای آمریکایی و دخالتهای این رژیم به وجود آمده و افزایش یافته است.
اکنون نیز به خاطر خلاء قدرتی که در نبود دولت در عراق به وجود آمده به آسانی و بدون دردسر هر کاری انجام میدهد و هیچ مانعی بر سر راه خود نمیبیند.
حملات ارتش تروریستی آمریکا به مواضع نیروهای مردمی عراق، حشدالشعیی، گردان های حزب الله و دیگر نیروهای مردمی نشان ضعفی است که درون حاکمیت سیاسی عراق به شدت دیده میشود.
«عادل عبدالمهدی»، نخست وزیر دولت پیشبرد امور عراق، مجبور به استعفا شد و اکنون «عدنان الزرفی»، که از حمایتهای مستقیم آمریکا برخوردار است، برای نخست وزیری عراق معرفی شده است.
فشارهای چند هفته گذشته آمریکا در عراق برای به بار نشستن برنامه ای است که پس از وادار کردن «عادل عبدالمهدی»، به استعفا از نخست وزیری دنبال میکند.
آمریکا در عراق در پی استقرار یک دولت وابسته است، دولتی که به آن اجازه دهد درعراق حضور داشته باشد، پایگاه های نظامی خود را گسترش دهد و نفت عراق را به غارت ببرد.
- بیشتر بخوانید
- عراق و معضل خروج نظامیان آمریکایی از خاک این کشور
آمریکا تلاش های خود را بر جریان های سیاسی برای تحمیل موافقت با نخست وزیری «عدنان الزرفی»، به شدت افزایش داده است و برای این منظور حتی ممکن است دست به اقدام نظامی بزند.
تحولات عراق بسیار حساس شده است تا جایی که اخباری منتشر شده مبنی بر این که نیروهای آمریکایی در حال تدارک یک عملیات نظامی در عراق با نام «طلوع نو» هستند.
این عملیات علیه نیروهای حشدالشعبی و گردان های حزب الله عراق برنامه ریزی شده است؛ احتمال این که در چند روز آینده عراق صحنه جنگی سنگین که قطعاً یک جنگ شهری و پارتیزانی است، خواهد شد.
نیروهای عراقی نیز با اطلاعات دقیقی که دریافت کرده اند، در آمادگی کامل قرار دارند.
ایران نیز در زمینه اقدامات آمریکا در عراق هشدارهای جدی خود را به آمریکاییها داده است.
نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در شرایط آمادگی کامل قرار دارند و فرماندهان ارشد نظامی کشور نیز نسبت به تحرکات و تهدیدات آمریکا واکنشهای قاطعی را از خود نشان دادهاند.
پاسخ نیروهای مسلح کشورمان به رفتارهای غیر معمول آمریکا در عراق نشان میدهد که همه تحرکات آنها زیر نظر دقیق نیروهای نظامی کشورمان قرار دارد.
سردار یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه، در همین زمینه با هشدار به آمریکاییها گفته است؛ «اگر آمریکایی ها فراتر از عملیات روانی بخواهند اقدامی را در عراق انجام دهند یک شکست راهبردی بزرگتر از گذشته را در کارنامه خود ثبت خواهند کرد.
آمریکایی ها با تمرکز بر نوعی عملیات روانی می خواهند کارهای خود را به پیش ببرند و در این زمینه تهدیداتی علیه گروهای مقاومت در عراق و بعضا هم تهدیداتی علیه ایران مطرح میکنند.
آنها به دنبال این هستند تا از این طریق بتوانند بر روند تحولات تاثیر بگذارند و آنها را به سمت و سویی که مد نظر خودشان است به خصوص در موضوع انتخاب نخست وزیر در عراق و روندهای سیاسی در این کشور سوق بدهند.
در چند هفته اخیر شاهد تحرکات و تحولاتی با محوریت آمریکا در خاک عراق هستیم.
روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد کاخ سفید طرحی را برای نابودی کامل کتائب حزب الله عراق بعد از سلسله حملات راکتی و خمپارهای ۱۱ و ۱۴ مارس منسوب به این گروه به پایگاه التاجی (محل استقرار نیروهای ائتلاف آمریکایی در شمال بغداد) را در دستور کار قرار داده است و در آن سو آمریکا پنج شنبه گذشته در یک مراسم رسمی پایگاه هوایی القیاره واقع در جنوب شرق استان مرزی نینوا را به نیروهای عراقی تحویل داد.
در این راستا سه شنبه هفته گذشته نیز آمریکا به عنوان سرکرده نیروهای ائتلاف بین المللی ضد داعش در یک مراسم رسمی، پایگاه نظامی القائم در شمال غرب استان الانبار را هم تحویل نیروهای امنیتی عراق داده بود و ۲۴ ساعت بعد از آن نیز نیروهای نظامی ارتش فرانسه به دلیل آن چه که تهدیدات امنیتی و انتشار ویروس کرونا عنوان شد، بغداد را ترک کردند.
پیشتر مشابه این حرکت توسط نیروهای ارتش چک صورت گرفت که به نظر میرسد این اقدام پاریس و پراگ با تحریک واشنگتن صورت گرفته باشد مضافا این که تصمیم ناگهانی واشنگتن به تخلیه و کاهش شدید نیروهای فعال خود در سفارت، کنسولگری خود در بغداد و اربیل به بهانه شیوع ویروس کرونا میتواند در این راستا قرار بگیرد.
تخلیه نیروهای آمریکایی از برخی پایگاه ها و به حاشیه بردن نیروهای ائتلاف نشان میدهد که آنها با جابجایی نیروهای خود از بغداد و دیگر شهرها به سوی شمال کشور و در بخش اقلیم کردستان عراق برای یک اقدام نظامی تدارک میبینند.
ایران تاکنون ثابت کرده است که هر فردی که برای نخست وزیر عراق معرفی شده و از سوی اکثر جریانهای سیاسی این کشور مورد تأیید قرار گرفته و از پارلمان عراق نیز رأی اعتماد گرفته است، هیچ مخالفتی وجود نداشته و در واقع ایران دخالتی در امور سیاسی عراق نداشته است.
هر دولتی که در عراق بر سر کار بیاید و از حمایت جریانهای سیاسی برخوردار باشد، خواه ناخواه با ایران که همسایه مهم و تأثیر گذار عراق است باید روابط گستردهای بر قرار کند.
با توجه به تحرکات و تحولاتی که آمریکا و انگلیس در عراق شکل دادهاند به نظر میرسد که نقل و انتقالات نظامی این دو کشور از کویت و سوریه به خاک عراق دو هدف را دنبال میکند، هم فشار به جریانهای سیاسی عراق برای تمکین به خواسته آمریکا و پایان مخالفت و مقاومت علیه نیروهای آمریکایی، هم جنگ، اگر جریانهای سیاسی عراق و نیروهای نظامی تحت امر این جریانها با خواسته آمریکا مخالفت کنند، احتمال جنگ در عراق بسیار است و این همان نظم نوینی است که آمریکاییها در پس شیوع ویروس کرونا در جهان به دنبال آن هستند.
«عدنان الزرفی»، تاکنون نتوانسته است اقبال اکثر جریانهای سیاسی عراق را به خود جلب کند، جریانها سیاسی در عراق از وابستگی او به آمریکا و حمایتهای کاخ سفید از او آگاهی دارند به همن به خاطر است که نمیتوانند به «الزرفی»، برای تشکیل کابینه کمک کنند.
در هر حال شرایط عراق شرایطی بحراین و سرنوشت ساز به نظر میرسد که نیازمند تدبیری کارآمد از سوی مردم، جریانهای سیاسی و پارلمان این کشور است.