افغانستان و چالش های دو دولت همزمان

9:25 - 21 اسفند 1398
کد خبر: ۶۰۴۵۹۴
مردم افغانستان پس از ادای سوگند همزمان عبدالله عبدالله و محمد اشرف غنی بعنوان روسای جمهوری این کشوراز تاثیرات منفی این اقدام بر صلح و آرامش این کشور ابراز نگرانی کردند.

به گزارش ، پس از آنکه تلاش های زلمی خلیل زاد فرستاده ویژه آمریکا برای شکستن بن بست انتخاباتی نتیجه مطلوب نداد، ساعت سه بعداز ظهر روز گذشته اشرف غنی و عبدالله بصورت جداگانه و در فاصله چندصد متری از همدیگر سوگند وفاداری یاد کردند.

مراسم تحلیف غنی در کاخ ریاست جمهوری با حضور سفرای خارجی و نمایندگان نهادهای ملی و بین المللی برگزار شد اما عبدالله عبدالله مراسم تحلیف خود را در جمع هوادارانش برگزار کرد.

تعدادی از مردم و فعالان سیاسی از ادامه دو قطبی شدن این کشور با برگزاری دو مراسم تحلیف نگران هستند.

«احمدسعیدی» استاد دانشگاه در افغانستان گفته است: نگران آن نیست که محافظان عبدالله و اشرف غنی با هم درگیر می شوند اما نگران آن است که طرفداران عبدالله و غنی در ارتش مشکل ایجاد کنند.

وی در صفحه اجتماعی خود نوشته است، این حوادث در حالی رخ می دهد که مردم افغانستان بیش از هر زمان دیگر به همدلی و همگرایی نیاز دارند.

سعیدی این وضعیت را نتیجه عملکرد غیر شفاف کمیسیون انتخابات افغانستان دانسته که منافع شخصی را بر منافع ملی ترجیح داده است.

این دیپلمات سابق افغانستان نوشته است که حضور فعال زلمی خلیل زاد و ژنرال اسکات میلر در مراسم تحلیف اشرف غنی برای آزادی پنج هزار زندانی طالبان دانسته است.

سعیدی معتقد است که برگزاری دو مراسم تحلیف ریاست جمهوری باعث شرمندگی مردم افغانستان در سطح بین المللی شده است.

علی امیری استاد دانشگاه در دانشکده فلسفه دانشگاه ابن سینا کابل در واکنش به سوگند همزمان عبدالله و غنی نوشت خود را فریب ندهیم کشور بطور عملی دو قطبی شده است.

وی با بیان اینکه افغانستان در آستانه فروپاشی قرار گرفته افزود افسانه حل مشکل توسط امریکا از بین رفته و امکان دستیابی به راه حل سیاسی دشوارتر از هر زمان دیگر شده است.

به گفته این استاد دانشگاه ،افغانستان اکنون عملا دو رئیس جمهور دارد و تنش‌های سیاسی در اوج خود رسیده و احتمال برخوردهای فیزیکی هم دور از ذهن نیست.

این استاد دانشگاه می گوید که جامعه پارچه پارچه و دستخوش نفاق سیاسی و اجتماعی است. این وضعیت در قدم نخست معلول کتمان واقعیت‌های سیاسی است.

وی تاکید کرد اکنون نباید واقعیت‌ها را کتمان کنیم. دنیای ما گل و گلزار نیست. وحدت ملی آسیب دیده، حاکمیت ملی دو شقه شده و حتی تمامیت ارضی ما در خطر واقع شده است.

شاید این گفته امیری پاسخی به «شاه حسین مرتضوی» مشاور امور فرهنگی رئیس جمهوری غنی باشد که نوشته است فصل باهمی و همدلی آغاز شده است.

وی پس از مراسم تحلیف نوشته است، اکنون حکومت منتخب شروع به کار کرده و پنج سال آینده برای افغانستان، سال های مهم و حیاتی است.

غنی که در روزهای گذشته تأکید کرده بود حتی یک زندانی طالبان را بدون مکانیزم روشن و واضح آزاد نخواهد کرد و تأکید داشت که رهایی زندانیان می تواند بخشی از روند مذاکرات بین گروههای افغانی باشد.

وی در سخنرانی خود پس از مراسم تحلیف اظهار داشت روز سه شنبه فرمان آزادی زندانیان طالبان در قبال کاهش خشونت را صادر خواهد کرد.

هرچند وی یکبار دیگر تأکید کرد که بین طالبان و داعش روابط نامرئی و ناگسستنی وجود دارد.

عبدالله هم در سخنان خود گفت که روابط با کشورهای منطقه نیاز به بهبود جدی دارد و امروز جهان و منطقه وضع متفاوتی دارند که نیاز به اعتماد سازی است.

وی متعهد شد که ازاستقلال و تمامیت اراضی افغانستان دفاع خواهد کرد و این کشور نباید مرکز بحران بین المللی و مرکز فعالیت تروریست ها باشد.

عبدالله گفت که صلح در افغانستان به نفع منطقه است و از کشورهای منطقه نیز خواست که به این روند همکاری کنند.

آمریکا که حامی اصلی دولت پسا طالبان در افغانستان بوده است در واکنش به دو مراسم تحلیف آن غیر قابل قبول خوانده است.

«مایک پومپیئو» وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده است که آمریکا با تشکیل دولت موازی در افغانستان مخالف است و از حاکمیت ملی و یکپارچگی افغانستان حمایت می کند.

وی افزوده است که آمریکا برای رسیدن به یک توافق بین دو طرف این مناقشه تلاش می ‌کند و با هرگونه اقدام برای تشکیل دولت موازی و استفاده از خشونت برای حل اختلافات سیاسی مخالف است.

 

«کای ایده» نماینده سابق سازمان ملل متحد برای افغانستان هم در توئیتی نوشته است که برگزاری دو مراسم موازی در یک روز بسیار غم انگیز و خطرناک است و به راحتی نمی تواند دوام پیدا کند.

وی افزوده است که اکنون افغانستان به وحدت و اتحاد قوی نیازمند است، نه رقابت های مخرب و ویران کننده.

اکنون چشم های نگران مردم افغانستان که قربانی اصلی چهار دهه جنگ، ناامنی و خشونت بوده اند، بسوی فردایی است که معلوم نیست از پس آن چه سرنوشتی برای آنها رقم خواهد خورد.

ایرنا



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *