روند استیضاح دونالد ترامپ از آغاز تحقیقات تا تبرئه در دادگاه سنا
به گزارش گروه بین الملل ؛ از روزهای نخست حضور ترامپ در کاخ سفید، دموکراتهای آمریکا موضوع استیضاح را مطرح کرده و به نوعی در تلاش برای تلافی شکست غیر قابل انتظاری بودند که در انتخابات سال ۲۰۱۶ ریاست جمهوری آمریکا در برابر او متحمل شدند.
آنگونه که در قانون اساسی آمریکا آمده، در صورتی که رئیس جمهور این کشور با اتهاماتی نظیر رشوه، خیانت و یا هر اتهام دیگری مواجه شود مجلس نمایندگان این حق را دارد تا علیه وی تحقیقاتی را آغاز کند.
از سال ۲۰۱۷ چندین بار موضوع استیضاح ترامپ در مجلس نمایندگان آمریکا مطرح شد، اما حمایت کافی را کسب نکرد تا اینکه تحقیقات «رابرت مولر»، بازرس ویژه پرونده دخالت ادعایی روسیه در انتخابات آمریکا آغاز شد و نتیجه این تحقیقات در سال ۲۰۱۹ منتشر شد.
این گزارش را به نوعی میتوان آغازگر استیضاح ترامپ عنوان کرد؛ اگرچه گزارش «رابرت مولر»، ترامپ را از تبانی با روسیه تبرئه کرد، اما این گزارش در چندین مورد و به خصوص مانع تراشی در برابر اجرای عدالت اتهاماتی را علیه ترامپ مطرح کرده بود.
در پی انتشار گزارش مولر، حمایت از استیضاح ترامپ در مجلس نمایندگان آمریکا افزایش یافت.
اما آگوست سال ۲۰۱۹ بود که یک مامور سیا که مقامات آمریکا از افشای هویت وی به دلیل مسائل امنیتی خودداری کردند، گفت و گوی تلفنی ترامپ و رئیس جمهور اوکراین را برملا کرد که در جریان آن ترامپ خواستار انجام تحقیقات درباره پسر جو بایدن، رقیب بالقوه انتخاباتی اش در سال ۲۰۲۰، شده بود.
آنگونه که این افشاگر سازمان سیا گفته، ترامپ در تماس تلفنی روز ۲۶ ژوئن (۴ مرداد) با «ولودیمیر زلنسکی»، وی را تهدید به قطع کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین کرده بود مگر آنکه تحقیقاتی درباره پسر جو بایدن انجام شود.
این افشاگری که روزنامه واشنگتن پست در اوایل ماه سپتامبر سال ۲۰۱۹ آن را منتشر کرد، «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا را بر آن داشت تا دستور آغاز تحقیقات در این باره را صادر کند.
این افشاگری به «اوکراین گیت» مشهور شده و پلوسی در روز ۲۴ سپتامبر (۲ مهر) دستور آغاز تحقیقات را صادر کرد و طی ماههای اکتبر و نوامبر، کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا روند تحقیقات در این زمینه را ادامه داد.
کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا در نهایت گزارش خود را منتشر و آن را به کمیته قضایی تحویل داد. کمیته قضایی مجلس نمایندگان آمریکا از روز ۴ دسامبر (۱۳ آذر) جلسات استماع خود را برگزار کرد و در نهایت گزارشی ۶۵۸ صفحه ای، دلایل استیضاح ترامپ را منتشر کرد.
در این گزارش، دلایل استیضاح ترامپ و مستنداتی که در روند تحقیقات کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا جمع آوری شده بود، انتشار یافت.
اتهاماتی که پیش از این علیه ترامپ مطرح شد، سوء استفاده از قدرت و مانع تراشی در برابر تحقیقات کنگره بود و کمیته قضایی در گزارش اخیر خود میگوید تاکید کرد که ترامپ باید استیضاح و از سمت خود برکنار شود.
در ادامه روند استیضاح در مجلس نمایندگان، کمیته قوانین مجلس نمایندگان آمریکا رابرای تعیین پارامترهای مورد نیاز در خصوص بحث و رایزنی درباره هرگونه تغییر پیشنهادی در لایحه ارائه شده از سوی کمیته قضایی، برگزار میکند.
کمیته قوانین مجلس نمایندگان آمریکا متشکل از ۹ عضو دموکرات و ۴ عضو جمهوریخواه است و متن اتهامات ارائه شده از سوی کمیته قضایی، در این کمیته نیز به تصویب رسید.
در این نشست مدت زمان مورد نیاز برای بررسی اتهامات مطرح شده از سوی کمیته قضایی نیز تعیین شد.
روز ۱۸ دسامبر (۲۷ آذر) مجلس نمایندگان آمریکا با ۲۳۰ رای مثبت در برابر ۱۹۷ رای منفی اتهام سوء استفاده از قدرت و با ۲۲۹ رای مثبت و ۱۹۸ رای منفی اتهام مانع تراشی در برابر تحقیقات کنگره را به تصویب رساند.
پس از این رای گیری، مجلس نمایندگان آمریکا روند ارسال پرونده به سنا را تا اواسط ماه ژانویه به تعویق انداخت که این اقدام خشم دونالد ترامپ را در پی داشت و در نهایت ارسال پرونده استیضاح به سنا در صحن علنی مجلس نمایندگان با رای گذاشته شد و در روز ۱۵ ژانویه (۲۵ دی) به تصویب رسید.
مجلس سنای آمریکا ضمن دریافت پرونده استیضاح، با برگزاری نشستی، چارچوب روند بررسی استیضاح ترامپ را بررسی و آن را به تصویب رساند.
در جلسه محاکمه ترامپ، سنا به عنوان دادگاه، سناتورها در جایگاه هیئت منصفه و ۷ نفر از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا که «آدام شیف»، رئیس کمیته اطلاعات ریاست آنها را بر عهده داشت به عنوان تیم دادستانی حضور داشتند.
تصویب چارچوب فرایند دادگاه سنا در حالی به تصویب رسید که ۱۱ اصلاحیه ارائه شده از سوی دموکراتها برای آن مورد مخالفت قرار گرفت.
بیشتر بخوانید:
سنای آمریکا که جمهوریخواهان در آن اکثریت را در دست دارند در رای گیری روز ۱۲ بهمن خود طرح ارائه شده از سوی دموکراتها برای احضار شاهدان که در اصل بخش مهم روند استیضاح بود را به تصویب نرساند.
در نهایت «دونالد ترامپ»، چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا، بامداد ۱۷ بهمن در دادگاه سنا از دو اتهام سوءاستفاده از قدرت و ممانعت در مسیر اجرای عدالت تبرئه شد.
مجلس تحت کنترل جمهوریخواهان آمریکا دونالد ترامپ را از دو ماده اتهامی مطرح شده توسط اعضای دموکرات مجلس نمایندگان این کشور تبرئه کرد.
سنا اتهام سوءاستفاده از قدرت ترامپ را با ۵۲ رای مخالف به ۴۸ رای موافق و ممانعت مسیر اجرای عدالت را با ۵۳ رای مخالف در برابر ۴۷ رای موافق رد کرد.