تنور انتخابات و ائتلافها/ از «از دورهمی وزراء و سفرای پیشین» تا «تمرین سیاستورزی جوانان»
گروه سیاسی ؛ سه روز تا برگزاری انتخابات مجلس یازدهم فرصت باقی است و در این مجال، احزاب و گروههای سیاسی آخرین تلاشهای خود را برای تبلیغات انتخاباتی و احتمالا ائتلافهای انتخاباتی به کار بستهاند. تلاشهایی که گواه گرم بودن تنور انتخاباتی در کشور است.
شورای ائتلاف نیروهای انقلاب که از اردیبهشت سال جاری برای رساندن اصولگرایان به وحدت و ارئه لیست واحد، موتور انتخاباتی خود را روشن کرده بود، در نهایت روز جمعه ۲۵ بهمن، فهرست ۳۰ نفره خود در تهران را اعلام کرد. فهرستی با سرلیستی محمدباقر قالیباف و حضور چهرههای سرشناسی نظیر مصطفی میرسلیم، سیدرضا تقوی، الیاس نادران، سید محمود نبویان، عبدالحسین روحالامینی، سیدنظامالدین موسوی، فاطمه رهبر، زهره الهیان و ... فهرستی که عنوان «ایران سربلند» بر تارک آن قرار دارد و مهمترین رویکردش «نجات اقتصاد ایران» اعلام شده است.
توافق شورای ائتلاف و جبهه پایداری برای ارائه فهرست انتخاباتی مشترک
البته دوشنبه شب، خبر رسید که نمایندگان شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی و جبهه پایداری پس از مذاکراتی فشرده بر روی انتشار یک لیست مشترک به توافق رسیدهاند و قرار است در نشست امروز (سهشنبه) توافق نهایی درباره مصادیق نیز میان شورای ائتلاف و جبهه پایداری صورت گیرد.
در همین رابطه، وبسایت مشرق نوشته است: در جلسه دوشنبه شب نمایندگان شورای ائتلاف و جبهه پایداری پس از مذاکراتی فشرده، مشکل اصلی اختلافی حل و طرفین روی کلیات به توافق رسیدند.
آنطور که مشرق نوشته است: سرلیست فهرست مشترک جبهه انقلاب، محمدباقر قالیباف خواهد بود.
انصراف برای وحدت
پس از اعلام فهرست انتخاباتی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب که سازوکار خاص و منحصربهفردی نیز داشت، برخی افراد شاخصی که نامشان برای کاندیداتوری مطرح بود اما در فهرست ۳۰ نفره شورای ائتلاف قرار نگرفته بودند، ترجیح دادند در جهت وحدت بیشتر نیروهای انقلاب، از کاندیداتوری در انتخابات انصراف دهند.
حمایت موتلفه از فهرست ائتلاف
حزب موتلفه اسلامی که از جمله احزاب باسابقه و ریشهدار کشور است، اعلام کرده که از فهرست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی حمایت میکند. سید مصطفی میرسلیم رئیس شورای مرکزی حزب موتلفه از جمله چهره های شاخص حاضر در فهرست شورای ائتلاف است.
ائتلافی متشکل از وزراء و سفرای سابق
«ائتلاف مردم»؛ این نام یکی از جدیدترین فهرستهای انتخاباتی است که اعضای شاخصی در آن حضور دارند؛ اشخاصی که سابقه وزارت و سفارت و مسئولیت در دولتهای نهم و دهم را دارا هستند؛ از جمله سید محمد حسینی، صادق خلیلیان، محمد سلیمانی، ابوالفضل ظهرهوند، حمید رسایی، مهدی کوچکزاده، محمدحسن طریقتمنفرد، فاطمه واعظجوادی و ...
فهرست انتخاباتی ائتلاف احزاب اصلاحطلب
در اردوگاه گروه موسوم به اصلاحطلب نیز فهرستی ۳۰ نفره در تهران با سرلیستی مجید انصاری عضو مجمع تشخیص مصلحت و از اعضای مجمع روحانیون مبارز بسته شده است؛ این لیست انتخاباتی در نتیجه ائتلاف ۸ حزب اصلاحطلب تشکیل شده است و شعار آن عبارت است «آمدیم برای ایران».
گمانهزنی ائتلاف کارگزاران و ۸ حزب اصلاحطلب
البته در فضای سیاسی و رسانهای کشور اخباری دال بر احتمال ارئه لیست واحد از سوی ائتلاف احزاب موسوم به اصلاحطلب و حزب کارگزاران سازندگی شنیده میشود. کارگزارانیها جزو اولین گروههای به اصطلاح اصلاحطلب بودند که برای انتخابات مجلس یازدهم، فهرست انتخاباتی دادند؛ فهرستی که سرلیست آن نیز همچون فهرست ائتلاف موسوم به اصلاحطلبان، مجیدانصاری است و طبق گزارش ارگان مطبوعاتی حزب کارگزاران مورد حمایت حزب اعتدال و توسعه نیز قرار گرفته است و در آن احزاب و تشکلهایی نظیر حزب اسلامی کار، خانه کارگر، حزب ندای ایرانیان، مجمع اسلامی فرهنگیان، انجمن اسلامی معلمان، انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها و مجمع روحانیون مبارز، نماینده دارند.
لیست انتخاباتی کارگزاران، عنوان «یاران هاشمی» را بر خود نهاده است؛ البته محسن هاشمی پسر ارشد مرحوم هاشمی رفسنجانی که از قضا رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران نیز هست، انتساب این لیست به خانواده رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت را رد کرده است.
تمرین سیاستورزی جوانان جویاینام
در میان یارکشیها و جهدهای انتخاباتی احزاب سرشناس کشور، برخی گروههای دانشگاهی نیز تکاپوهای انتخاباتی چشمگیری را تدارک دیدهاند؛ از جمله، اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان که برای انتخابات مجلس یازدهم در تهران فهرستی ۳۰ نفره را ارئه کرده است؛ فهرستی که با فهرست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب، اشتراکاتی نیز دارد.
شورای مرکزی ائتلاف جوانان انقلابی نیز اقدام به انتشار فهرست ۳۰ نفره انتخاباتی در تهران کرده است؛ در میان اعضای این فهرست انتخاباتی چهره سرشناسی مشاهده نمیشود؛ این امر از آنجایی نشئت میگیرد که بنا به گفته رئیس شورای مزبور، این شورا به هیچ حزب سیاسی وابستگی ندارد و اعضای آن صرفاً پیرو خط رهبری هستند و در راستای پیشبرد اهداف گام دوم انقلاب فعالیت میکنند.
فهرستهای انتخاباتی شخصیتها
علاوه بر احزاب و گروههای سیاسی، برخی چهرههای سیاسی نیز اقدام به معرفی فهرست انتخاباتی کردهاند؛ علی مطهری که صلاحیتش برای نامزدی در انتخابات مجلس یازدهم احراز نشده، از جمله شخصیتهایی است که اقدام به انتشار لیست انتخاباتی کرده است؛ لیستی که از هر دو جناح شاخص کشور نمایندگانی در آن مشاهده میشود.
البته انتشار برخی لیستهای منتسب به شخصیتهای سیاسی نیز کذب است؛ برای نمونه لیستی که طی یکی دو روز گذشته به اسم «فهرست انتخاباتی روحانی» در کانالهای مجازی دست به دست میشد بنا بر تاکید رئیسجمهور در نشست خبریاش، فاقد اعتبار است.