تنش میان آنکارا و دمشق؛ ترکیه و سوریه به سمت رویارویی نظامی می روند؟
به گزارش گروه بین الملل ؛ سال ۲۰۱۹ ارتش ترکیه عملیاتی موسوم به «چشمه صلح» را در شمال سوریه با هدف ادعایی مقابله با گروههای تروریستی آغاز کرد و مدتی پس از آغاز این عملیات که در نهایت به کنترل بیشتر ارتش سوریه بر مناطی مرزی سوریه و ترکیه، منتهی شد، «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه و «ولادیمیر پوتین»، همتای روس وی در شهر «سوچی» دیدار کردند.
«پوتین» و «اردوغان» در این دیدار به توافقاتی در خصوص شمال سوریه دست پیدا کردند و در نهایت توافق سوچی در شمال سوریه اجرایی شد، اما از همان ابتدا روسیه اعلام کرد که با وجود پایبندی گروههای کُرد به تعهدات خود، ترکیه از پایبندی کامل به این تعهد خودداری کرده است.
در ادامه تحولات شمال سوریه، ماه ژانویه «رجب طیب اردوغان» و «ولادیمیر پوتین» طی بیانیهای مشترک، بر ضرورت اجرای توافقات امضا شده میان دو طرف تاکید کردند و آتش بس در ادلب اجرایی شد، اما بلافاصله گروههای تحت حمایت ترکیه در این استان اقدام به نقض آتش بس کردند.
با ادامه نقض آتش بس از سوی گروهای تروریستی، ارتش سوریه در نهایت عملیات خود علیه گروههای تروریستی در ادلب و حلب را آغاز کرد و نیروهای سوری از زمان آغاز این عملیات تاکنون پیشروی قابل ملاحظهای در مناطق تحت اشغال عناصر تروریستی داشته اند.
شهرهای راهبردی و مهمی مانند معره النعمان، سراقب، خان طومان و دهها روستای دیگر تنها طی یک هفته اخیر آزاد شدند و بزرگراه حلب به دمشق روز سه شنبه پس از ۷ سال بار دیگر به کنترل دولت سوریه درآمد.
بیشتر بخوانید:
در این میان و در حالی که ارتش سوریه با سرعت بسیاری در حال پیشروی در استانهای ادلب و حلب است، ترکیه تحرکات مشکوکی را در شمال سوریه آغاز کرده و به بهانه کشته شدن چند نظامی این کشور از سوی ارتش سوریه، اقدام به اعزام نیروهای بیشتری به سوریه کرد.
آنکارا در یک تجاوز آشکار به خاک سوریه، اقدام به استقرار یگانهای نظامی خود در شمال این کشور کرده و علاوه بر این ارتش سوریه را تهدید به حملات تلافی جویانه کرده است.
دولت ترکیه در حالی که عملا حاکمیت سوریه را نقض کرده و نیروهای خود را در خاک این کشور مستقر کرده، برای ارتش سوریه ضرب الاجل توقف عملیات در ادلب و خروج از این استان را تعیین میکند.
این اقدام ترکیه و ادامه تهدیدات علیه دمشق در حالی که ارتش سوریه در حال مبارزه گسترده با عناصر تروریستی است تنها در راستای جلوگیری از سقوط تروریستها در ادلب و حلب صورت میگیرد.
از زمان آغاز جنگ در سوریه از سال ۲۰۱۱ تاکنون دمشق همواره حضور نظامی ترکیه در این کشور را محکوم کرده و آن را نقض حاکمیت دمشق توصیف میکند؛ طی هفتههای اخیر نیز مقامات سوریه بارها تحرکات ترکیه را محکوم کرده اند.
روز سه شنبه وزارت خارجه سوریه، تهدیدات ترکیه را محکوم کرد و ستاد کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه نیز اعلام کرد که این اقدامات با هدف جلوگیری از پیشروی ارتش سوریه و کمک به تروریستها در ادلب صورت میگیرد.
ستاد کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه تجاوز نظامی ترکیه را بر خلاف قوانین بین المللی توصیف کرده و گفته که این اقدامات نمیتواند ارتش سوریه را از مبارزه با تروریستها در ادلب و حلب بازدارد.
روی هم رفته وضعیت در شمال سوریه با پیشروی های نیروهای سوری در پاکسازی مناطق تحت اشغال بقایای تروریست ها به سمتی می رود که هرگونه اقدام نسنجیده ای از سوی ترکیه می تواند اوضاع را در این منطقه به سمت درگیری و رویارویی احتمالی مستقیم میان آنکارا و دمشق پیش ببرد.