پشت پرده افزایش قیمت مسکن
به گزارش گروه فضای مجازی ، مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران با بیان اینکه ۷۷ درصد معاملات بازار مسکن در ایران را تقاضای سرمایهای تشکیل میدهد اظهار داشت: در چنین شرایطی قیمتها دائماً بالا میرود و اقشار متوسط و پایین روز به روز از مسکن مناسب دورتر میشوند. از سوی دیگر پرشهای قیمتی در بخش مسکن، کاهش معاملات را در پی دارد و با توجه به پیشران بودن صنعت ساختمان، اقتصاد کشور تحت تأثیر قرار میگیرد.
به گفته خسروی، کشورهای جهان برای کنترل تقاضای سوداگرانه در بازار املاک از ابزار مالیات بر عایدی سرمایه استفاده میکنند و این پایه مالیاتی در ۱۸۰ کشور جهان اجرا میشود. آمریکا، انگلیس، کانادا، برزیل، چین، فرانسه، روسیه، اسپانیا، ژاپن، ایتالیا، ترکیه، بوتسوانا، قطر، لیبی و … از جمله کشورهای توسعهیافته، در حال توسعه و توسعه نیافتهای هستند که این مالیات را مورد استفاده قرار میدهند. در انگلستان یکی از دلایل اصلی استفاده از مالیات بر عایدی سرمایه، رشد سریع ارزش ملک پس از جنگ جهانی دوم بود. در آن مقطع سوداگران املاک، خانهها را احتکار میکردند تا از عایدی سرمایه استفاده کنند.
وی تصریح کرد: مالیات بر عایدی سرمایه بر ارزش دارایی وضع نمیشود بلکه بر افزایش ارزش دارایی یا همان عایدی دارایی وضع میشود. به طور مثال اگر فردی ملکی را در سال جاری به قیمت ۱۰۰ میلیون تومان خریداری کند و در سال بعد به قیمت ۱۵۰ میلیون تومان بفروشد، درصدی از ۵۰ میلیون تومان افزایش ارزش دارایی، مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه خواهد بود. همچنین در طرح پیشنهادی کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس شورای اسلامی، انتقال بین نزدیکان نسبی طبقه اول خانواده شامل والدین و فرزندان و همسر دائم، معاف از مالیات در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر برای تشویق به عرضه مسکن و ساخت، ضروری است اولین انتقال واحدهای مسکونی نوساز از پرداخت مالیات بر عایدی املاک معاف شوند.