صدور حدود ۲۱۰۰ رای جایگزین حبس در استان قزوین در ده ماه امسال
حجت الاسلام والمسلمین نورالله قدرتی رئیس کل دادگستری استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، در خصوص اهداف اصلی تعیین مجازاتهای جایگزین حبس برای مجرمین گفت: قوهقضائیه دو هدف را از این کار دنبال میکند که نخست کاستن از حجم پروندهها در محاکم قضایی و جمعیت کیفری زندانها و دیگری کاستن از آثار سوءمجازات زندان بر زندانیان است.
این مقام قضایی ضمن اشاره به آمار ۱۰ ماهه سال ۹۸ بیان کرد: طی مدت مذکور ۶۴۷۰ مورد رای منجر به کاهش جمعیت کیفری صادر شده است که از این تعداد ۲۱۷۴ رای مربوط به مجازاتهای جایگزین حبس از جمله الزام به خدمات عمومی رایگان، دوره مراقبت، محرومیت از حقوق اجتماعی، نظارت تحت سامانههای الکترونیکی و ... است.
وی افزود: همچنین تعداد ۴۲۹۶ مورد از آراء مربوط به کاهش جمعیت کیفری زندانها در استان را سایر عناوین از جمله آزادی مشروط، قبول درخواست تخفیف مجازات، اجرای نظام آزادی تحت نظارت سامانه الکترونیکی و ... تشکیل میدهند.
مقام ارشد قضایی استان قزوین در ادامه اظهار داشت: قانونگذار در قانون مجازات اسلامی با هدف اصلاح و تربیت مجرمین، باز اجتماعی کردن آنها، کاهش جمعیت کیفری زندانها و همچنین کاهش آثار سوء زندان بر زندانی و سایر اهداف اصلاحی مورد نظر قانونگذار در مواد ۶۳ به بعد قانون مجازات اسلامی، فصلی را تحت عنوان مجازاتهای جایگزینهای حبس پیش بینی کرده است.
وی افزود: برای اجرای مجازاتهای جایگزین حبس، دادگاه به ملاکهایی مانند سن، شخصیت، نوع جرم، کیفیت ارتکاب جرم، آثار ناشی از جرم، وضعیت و سابقه مجرم و سایر موارد دیگر توجه میکند.
حجت الاسلام والمسلمین قدرتی تصریح کرد: جرائمی که حداکثر مجازات قانونی آن ۳ ماه حبس است باید لزوماً تبدیل به مجازات جایگزین حبس شوند و بر اساس ماده ۶۶ قانون مجازات اسلامی، مرتکبان جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها ۹۱ روز تا ۶ ماه حبس است به جای حبس به مجازات جایگزین حبس محکوم میشوند، البته استفاده از این مقررات برای مجرمان و محکومانی است که سابقه کیفری ندارند و یا از زمان سابقه کیفری آنها بیشتر از ۵ سال گذشته باشد.