از دبه دقیقه نودی آمریکایی ها تا نقش پشت پرده سوزان رایس در مذاکرات

11:04 - 20 تير 1394
کد خبر: ۵۹۲۱۷
دسته بندی: سیاست
خبرگزاری میزان: پس از قرائت بیانیه کری بر همگان مسجل شد که باراک اوباما چهارشنبه شب به کری دستور داده است تا در موضوع مهم رفع تحریمهای شورای امنیت، زیر همه قول و قرارهای صورت گرفته زده و حتی از بیانیه لوزان عبور کند.
از دبه دقیقه نودی آمریکایی ها تا نقش پشت پرده سوزان رایس در مذاکراتبه گزارش خبرنگار اعزامی میزان به وین، جمعه مذاکرات هسته ای ایران و اعضای 1+5 در شوک ناشی از دبه واشنگتن در ساعت صفر مذاکرات برگزار شد. دیروز جو خبری و تحلیل حاکم بر هتل کوبورگ و شهر وین ، متاثر از کارشکنی دقیقه نودی تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا بود. این کارشکنی در حوزه رفع تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد و با دستور مستقیم اوباما صورت گرفته است.

از قرائت بیانیه سلبی کری تا دستور مستقیم اوباما برای عبور از بیانیه لوزان

پس از قرائت بیانیه سلبی جان کری و متعاقبا اظهارات وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص دبه کردن طرف آمریکایی، بر همگان مسجل شد که باراک اوباما چهارشنبه شب به کری دستور داده است تا در موضوع مهم رفع تحریمهای شورای امنیت، زیر همه قول و قرارهای صورت گرفته زده و حتی از بیانیه لوزان عبور کند.

روزنامه نگار آمریکایی: شرایط واقعا پیچیده است

مایکل گوردون نویسنده و روزنامه نگار امریکایی در این خصوص به خبرنگار میزان در وین می گوید:

"واقعا نمی دانم چه بگویم! اوضاع واقعا پیچیده است. به نظر می رسد همه چیز به مذاکرات فردا و پس فردا بستگی دارد. در هر صورت معادله شکل گرفته دشوار است و به راحتی قابل حل نیست."

این تحلیلگر آمریکایی در ادامه در خصوص تغییر بازی آمریکا در دقیقه 90 مذاکرات هسته ای می گوید :

"در هر صورت سیاست داخلی آمریکا و مناسبات جاری در آن پیچیدگی های خاص خود را دارد! به نظر من همچنان باید صبر کرد و در انتظار روزهای آینده ماند. فعلا کسی نمی تواند به صورت قطعی در خصوص توافق یا عدم توافق نهایی نظر دهد."

ابهام در زمان ورود لاوروف به وین

ورود لاوروف به مذاکرات هسته ای ایران و اعضای 1+5 در وین، به موضوع و سوالی تعیین کننده در مقابل هتل کوبورگ تبدیل شده است.منابع مختلف خبر داده اند که احتمالا لاوروف امروز جهت حضور دوباره در مذاکرات هسته ای به وین خواهد آمد.


از اظهار امیدواری وزیر خارجه روسیه برای حصول توافق تا دبه آمریکایی ها!

وزیر امور خارجه روسیه پنج شنبه صبح در خصوص رسیدن طرفین به توافق هسته ای و حل و فصل نقاط باقیمانده ابراز خوشبینی کرده بود اما دبه آمریکایی ها در دقیقه 90 مذاکرات هسته ای ، بار دیگر پازلها را در وین بر هم ریخته است. حال باید در انتظار مواضع جدید وزیر امور خارجه روسیه در قبال نقاط اختلافی باقیمانده روی میز ماند. اختلافاتی که معلول عدول آشکار ایالات متحده و برخی دیگر از اعضای غربی 1+5 از توافقات قبلی صورت گرفته طی روزهای اخیر است.

گرت پورتر : کری به تنهایی کاره ای نیست

یک تحلیلگر مشهور آمریکایی در گفت و گو با خبرنگار میزان در وین در خصوص کنفرانس خبری اخیر کری و اختلافات پیش آمده در مذاکرات هسته ای ایران و اعضای 1+5 تاکید کرد: "من از ابتدا نیز گفته بودم که نباید با خوشبینی یا بدبینی قاطعانه در خصوص مذاکرات هسته ای اعلام نظر کرد. از سوی دیگر، نقش جان کری در مذاکرات هسته ای ایران و طرف مقابل باید به صورتی واقع بینانه تبیین گردد. مسلم است که کری در تصمیم گیری های کلان خود در قبال مذاکرات هسته ای و خصوصا تصمیم گیری در خصوص نقاط اختلافی به تنهایی قدرتی ندارد. اراده کری در این مجال تابع تصمیم گیری هایی است که در کاخ سفید صورت می گیرد. "

لازم به ذکر است که جان کری در مقابل هتل کوبورگ حاضر شد و از باقی ماندن نقاط اختلافی و لزوم کار بیشتر برای حل و فصل اختلافات خبر داد .


هاموند روایتی از مذاکرات ندارد!

وزیر امور خارجه انگلیس به همان سبک و سیاق همیشگی وزرای امور خارجه سابق کشور خود، این بار ودر این ماراتن دیپلماتیک نیز سعی کرده است کوچکترین تحلیل و روایتی از آنچه پای میز مذاکرات هسته ای می گذرد ارائه ندهد.

حضور هاموند در مقابل هتل کوبورگ ، مخصوصا پس از دبه کردن طرف آمریکایی درمذاکرات سبب شد تا بسیاری از خبرنگاران با سرعت خود به به مقابل او برسانند و آخرین تحولات مذاکرات را از او جویا شوند با این حال وزیر امور خارجه دولت دیوید کامرون ترجیح داد سوال خبرنگاران را این گونه پاسخ دهد:

پیشرفت مذاکرات هسته ای کند است! من شنبه مجددا به وین خواهم آمد.باید بحثهای بیشتری میان طرفین صورت گیرد!"

منبع آگاه غربی: لندن هیچ گاه خارج از زمین آمریکا بازی نمی کند

یک منبع غربی نزدیک به مذاکرات هسته ای ایران و اعضای 1+5 در گفت و گو با خبرنگار میزان در وین در خصوص بازی لندن در مذاکرات هسته ای تصریح کرد : "انگلیس در مذاکرات هسته ای با ایران بازیگری مستقل و تعیین کننده محسوب نمی شود. طی ادوار متعدد مذاکرات هسته ای، لندن هیچ گاه رفتار و عملی بر خلاف خواسته آمریکا صورت نداده است. در این دور از مذاکرات هسته ای نیز واشنگتن و لندن بازی هماهنگی را با یکدیگر دنبال می کنند. "

این منبع آگاه ادامه اظهارات خود افزود : "بازی لندن در مین آمریکا مرهون سیاست خارجی این کشور است. در اصول سایست خارجی لندن،پیروی از واشنگتن موضوعی پذیرفته شده است. احزاب نومحافظه کار، کارگر و لیببرال دموکرات و ...جملگی نسبت به این استراتژی غیر اعلامی ولی آشکار پایبند هستند. از این رو هرگز نباید تصور کرد که انگلیس بازی آمریکا را در مذاکرات هسته ای با ایران بر هم بزند."

چشم خبرنگاران به بالکنهای هتل کوبورگ

دوبار حضور محمد جواد ظریف بر روی بالکن اتاق مذاکرات در هتل کوبورگ، به سوژه خبری جالبی برای خبرنگاران تبدیل شد. وزیر امور خارجه کشورمان که پنج شنبه شب صراحتا از دبه طرف آمریکایی در مذاکرات سخن گفته بود ، در توصیف شرایط جاری در مذاکرات هسته ای اعلام کرد : "مذاکرات در حال پیشرفت است .احتمالا تا روز یکشنبه در وین خواهیم ماند و بر روی مسائل و نقاط اختلافی موجود کار خواهیم کرد."

دست تکان دادنهای ظریف برای خبرنگاران و تصاویری که در این خصوص مخابره گردید، منجر به رقم خوردن روزی پرکار برای عکاسان ایرانی و خارجی حاضر در محل مذاکرات شد.

فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز امروز دوباره در بالکن اتاق محل مذاکرات حاضر شد اما سخنی در خصوص مذاکرات هسته ای و نحوه پیشرفت آن به میان نیاورد.

مذاکرات تا روز دوشنبه تمدید می شود

انتشار اخبار مربوط به تمدید مذاکرات هسته ای تا روز دوشنبه، موضوع و چالش دیگری بود که بار دیگر خبرنگاران و تحلیلگران را در فضای مذاکرات در تکاپو قرار داد.

مهم ترین ابهامی که در این خصوص مطرح می شود، قابل قبول بودن یا نبودن ضرب الاجلهای اعلامی از سوی آمریکا برای سایر طرفهای مذاکره کننده است.

نقطه بسیار قابل تامل اینکه جان کری وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرده بود که عجله ای برای رسیدن به توافق هسته ای با ایران ندارد!
آلن ایر سخنگوی فارسی زبان وزارت امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرده بود که تا هر زمان لازم باشد برای مذاکره با ایران خواهد ماند.با این حال وزارت امورخارجه امریکا در اقدامی متناقض با گفتار مقامات آمریکایی، تمدید برنامه جامع اقدام مشترک تا روز دوشنبه 13 جولای را تایید کرد.

وزارت خارجه آمریکا همچنین اعلام کرده است که جان کری تا 22 تیرماه به منظور ادامه مذاکرات هسته ای با ایران در وین باقی خواهد ماند.

یک مقام ایرانی : ضرب الاجل زمانی کماکان اهمیتی برای ما ندارد

یک منبع ایرانی نزدیک به تیم مذاکره کنند هسته ای در واکنش به تعیین ضرب الاجل 13 جولای از سوی مقامات آمریکایی اعلام کرد :

" هدف ما از حضور در مذاکرات هسته ای رسیدن به توافقی آبرومندانه و عزتمدارانه است. در این معادله ، ایجاد محدودیت زمانی برای خود را نمی پذیریم. ما به دنبال توافقی خوب هستیم، در اینجا زمان برای ما اصالت ندارد. تا زمانی که خواسته های ما در مذاکرات تامین نشود، مذاکره ادامه خواهد داشت."

این مقام ایرانی افزود: "دبه اخیر مقامات آمریکایی گره هایی را در مذاکرات ایجاد کرده است. لازم است این گره ها باز شود و در این خصوص واشنگتن باید اراده لازم را از خود نشان دهد .از این رو تعیین ضرب الاجل برای ما موضوعیتی ندارد."

سناتورهای آمریکایی آتش خود را سخت تر کرده اند

سناتورهای آمریکایی در روندی هماهنگ با وزارت امور خارجه آمریکا، فشارهای خود را در خصوص عدم توافق با ایران تندتر کرده اند. البته بخشی از این فشارها و مخالفتها واقعی و بخشی از آنها در راستای تکمیل پازل کاخ سفید برای وادار ساختن کشورمان مبنی بر اعطای امتیازات بیشتر به ایران محسوب می شود.

در این خصوص حسن توسان تحلیلگر ترکیه ای حاضر در محل مذاکرات هسته ای به خبرنگار میزان در وین می گوید : "سناتورهای آمریکای به طور کلی با توافق هسته ای با ایران با دید مثبتی نمی نگرند. این مواضع از ابتدای مذاکرات هسته ای و خصوصا پس از حضور اکثریت جمهوریخواه در کنگره تشدید شده است. در این خصوص برخی سناتورهای دموکرات نیز با نتیجه بخش بودن مذاکرات مخالف بوده و این مخالفت را به صورتی صریح ابرازکرده اند. "

«دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در تاریه ترین انتقادات اخود در این خصوص می گوید : " اوباما در در حال انعقاد توافقی بد و و وحشتناک با تهران است. من منتقد این اوضاع هستم. ضرب الاجلها به صورت مستمر تمدید می شود. واقعا این موضوع چه معنا و مفهومی دارد..باید اذعان کنم که ایرانی ها مذاکره کنندگان بسیار خوبی هستند. باید حجم تحریمهای اعمالی علیه ایران را افزایش دهیم. رویکردی که اکنون در مذاکرات هسته ای با تهران داریم به هیچ عنوان صحیح نیست. چرا نباید پولهای متعلق به ایرانیان را در کشور خود نگاه داریم!"

نقطه اصلی اختلافی مذاکرات به روایت رسانه های روسی

خبرنگاران روسی حاضر در محل مذاکرات هسته ای ، تمرکز ویژه یا بر روی موضوع مهم لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران نموده و آن را اصلی ترین اختلاف باقی مانده روی میز مذاکرات دانسته اند. خبرگزاری اینترفکس روسیه یکی دیگر از رسانه های این کشور است که برای چندمین بار بر روی این موضوع تاکید می کند و می گوید: "موضع رفع تحریمهای تسلیحاتی ایران اصلی ترین نقطه اختلافی باقیمانده میان ایران و اعضای 1+5 است. در این حوزه پیشرفتهایی نیز رخ داده است اما نتیجه ای حاصل نشده است."

یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده روسی در محل مذاکرات ضمن تایید این نکته به خبرنگار میزان می گوید: "منازعات تسلیحاتی میان آمریکا، ایران، روسیه و دیگر کشورها موضوع تازه ای نیست. واشنگتن در صدد است با اعمال محدودیتهایی در خصوص مبادلات تسلیحاتی ایران با کشورهای دیگر مانند روسیه و چین از یک سو و باز نگاه داشتن قدرت مانور تسلیحاتی خود و شرکایش زمینه را جهت تشدید بحرانسازی های خود در منطقه خاورمیانه و جهان فراهم سازد.این منازعه ای نیست که صرفا مربوط به ایران و آمریکا باشد، در ماورای این منازعه شاهد تقابل واشنگتن و مسکو نیز هستیم."

خوشبینی ژرمنها به توافق نهایی

در حالی که فرانک والتراشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان حضور چندان فعالانه و پررنگی در مذاکرات هسته ای ایران و اعضای 1+5 ندارد، سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان نسبت به رسیدن طرفین به توافق نهایی طی روزهای آتی ابراز خوشبینی کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه آلمان در این خصوص اظهار نموده است : " امکان دستیابی به توافق هسته‌ای بین ایران و اعضای 1+5 در روزهای آینده وجود دارد.در طول ۲ هفته گذشته ایران، آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه و چین ۲ دفعه مدت زمان مذاکرات را تمدید کرده‌اند تا به این وسیله بتوان توافق هسته‌ای بلند مدت را کامل کرداز دید ما، مذاکرات بسیار سازنده است و مشکلات درباره جزئیات است.من بسیار امید و انتظار دارم که در روزهای آینده و پس از اینکه تصمیم‌های سیاسی گرفته شدند، به نتیجه برسیم."

با این حال، مقامات وزارت امور خارجه آلمان کمترین اشاره ای به کارشکنی دقیقه نودی باراک اوباما و دیگر مقامات آمریکایی در جریان مذاکرات وین نکرده اند.

سایه سوزان رایس بر مذاکرات هسته ای با ایران

مشاور امنیت ملی ایالات متحده آمریکا طی روزهای اخیر نقش مستقیمی در تغییر نظر اوباما و دبه کاخ سفید در دقیقه 90 مذاکرات هسته ای ایفا کرده است و سوزان رایس که قبلا نماینده آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز بوده است، بر روی لغو تحریمهای شورای امنیت و مکانیزم آن ابراز نظری مخرب و بازدارنده نموده و این اظهار نظر مورد توجه باراک اوباما قرار گرفته است.

همین مسئله سبب شد تا رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در جریان یک ویدئوکنفرانس مستقیم، از کری و مونیز بخواهد تا در خصوص موضوع لغو تحریمهای شورای امنیت نظر خود را تغییر داده و دبه کنند. نقش پشت پرده سوزان رایس در این معادله بر هیچ کس پوشیده نیست. برخی تحللیگران اعلام کرده اند که این اقدام سلبی سوزان رایس هم در راستای رویکرد ضد ایرانی وی و هم با هدف اقناع برخی سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه صورت داده است. با این حال سوزان رایس سعی دارد طی روزهای در ظاهر کمترین سخنی در خصوص مذاکرات هسته ای با ایران به میان نیاورد!

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *