سازمان میراث فرهنگی توان اداره بافت تاریخی پایتخت را ندارد/ لزوم تهیه سازکار حفظ توان اقتصادی ساکنان منطقه 12
چرا در طرح انضباط شهری تنها شاهد حضور شهرداری و نیروی انتظامی هستیم و سایر دستگاه های متولی حضور ندارند؟ جای سازمان هایی مانند بهزیستی برای ساماندهی آسیب های اجتماعی و میراث فرهنگی برای ساماندهی منطقه ای تاریخی خالی است؟
سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهرداری تهران متولی هماهنگی های بین بخشی با دستگاه های مختلف است. حضور این سازمان در این طرح ناظر بر نمایندگی دستگاه های بین بخشی است که باید با این آسیب ها برخورد کنند.
آیا صرف حضور سازمان رفاه شهردرای به عنوان حلقه واسط دستگاه های
متولی آسیب های اجتماعی با شهرداری کفایت می کند یا باید این دستگاه ها خود حضور
مستقیم داشته باشند؟
بدون شک شهرداری قصد ندارد به تنهایی به اجرای این طرح ورود کند، ضمن این که ورود انحصاری شهرداری به این طرح موفقیتی در پی ندارد. شهرداری می تواند در اجرای این طرح نقش اصلی را ایفا کرده و تضمین کند که نتیجه نهایی موفقیت آمیز است، اما تمام بخش های مرتبط به ویژه در دولت باید به این موضوع ورود کنند.
در تمام دنیا بافت تاریخی به عنوان بخشی از فرهنگ هر منطقه از مراقبت های ویژه برخوردار است، چرا منطقه 12 تهران به وضعیت حال حاضر دچار شده و بیش از این که آئینه فرهنگی تهران باشد کلونی آسیب های اجتماعی است؟
به طور قطع اگر متولی بافت های تاریخی به وظایف خود عمل می کرد، هرگز شاهد وضعیت کنونی آن در سطح شهر نبودیم.سازمان میراث فرهنگی کشور توان اداره بافت میراثی را ندارد. از سوی دیگر به واسطه تبدیل این منطقه به بافت تاریخی تمام سکنه آن متواری شده و به مناطق دیگر رفته اند، زیرا قیمت خانه های آنها اندک و امکان نوسازی بافت فرسوده را ندارند.
اگر میراث فرهنگی این منطقه را به عنوان منطقه ای تاریخی اعلام کرده است باید سازوکاری ارائه می داد تا ساکنان آن توان اقتصادی خود را از دست ندهد و به زندگی در این بافت تاریخی ادامه دهند.بنده خود در شورای سوم بارها پیشنهاد تشکیل کمیته مشترک برای حل مشکلات این منطقه را ارائه دادم، اما تنها اقدام سازمان میراث فرهنگی این بود که باید از ما به عنوان سازمان متولی اجازه بگیرید. البته شهردرای نیز در این میان حرف های خود را داشت و هر دو طرف به گونه ای مذاکره می کردند که در نهایت بی نتیجه بود.خروجی این برخورد نیز وضعیت حاضر است اکنون که این خانه ها به مخروبه تبدیل شده است، تکرار این که این خانه ها ارزش میراثی دارد کاری از پیش نمی برد.
توجه داشته باشید که خانه های تاریخی و ثبت شده در تهران کم نیستند، اما همه آنها نیز در حال تخریب است. سازمان میراث فرهنگی اگر مشتاق انجام کاری برای هویت شهر است به حفظ این خانه ها بپردازد.
از انفعال و کم کاری میراث فرهنگی که بگذریم مجموعه مدیریت شهری در حفاظت از میراث تهران چه اقداماتی را انجام داده است؟
ما در شورای شهر همه نسبت به هویت تاریخی شهر و کشور حساسیم. در حالی که طبق قانون باید سه درصد از بودجه شهرداری ها به حفاظت از خانه های تاریخی و بافت تاریخی اختصاص یابد. این در حالی است که مدیریت شهری سالانه 30 درصد در این حوزه هزینه می کند. براین اساس شهرداری در دوره سوم مجموعه ای از بناهای تاریخی را تملک و حفظ کرد.
رسانه ها از اقدام شهرداری در 10 سال پیش به تخریب 6 هکتار از بافت تاریخی منطقه 12 سخن می گویند. آیا مدیریت شهری در دوره فعلی دیدگاه حفاظت از بافت تاریخی را دنبال می کند یا این دیدگاه در دوره های گذشته نیز وجود داشته است؟
خانه هایی که در 10 سال پیش تخریب شد مخروبه بود. آن زمان در نیروی انتظامی بودم و خود از این مخروبه ها بازدید کردم. همان زمان بنیاد تعاون ناجا توانست این خانه ها را تملک کند، در حالی که بسیاری از این خانه ها فاقد سند بود. این در حالی است که بنیاد تعاون تاکنون که 10 سال از این ماجرا می گذرد نتوانسته است، سرمایه ای را که در میان گذاشته بود دوباره به دست آورد زیرا تاکنون آورده ای نداشته است. اما در آن سال ها شهرداری به دلیل کسری بودجه به این بنیاد پیشنهاد داد به عنوان یک سرمایه گذار به این طرح ورود کرده و منطقه را نوسازی کند.
اما به دلایلی کار پیش نرفت و امروز می بینیم که نه نگهداری از بافت تاریخی در منطقه 12 درست انجام شده است و نه برخورد مناسبی با زمینِ خانه هایی شده است که 10 سال پیش تخریب شد، زیرا این زمین ها اکنون رها شده و به مکانی برای تجمع معتادان تبدیل شده است.
امروز باید با این زمین ها که در بهترین حالت به پارکینگ ماشین ها تبدیل شده اند چه باید کرد؟
باید از یک سو با خانه های محل تولید آسیب در این منطقه برخورد و آن مکان ها را خالی از کلونی آسیب کرد. اما آن زمین ها را که رها شده است باید ساخت تا در حالت فعلی خود کلونی آسیب اجتماعی نباشد.
در شرایط فعلی انتظار شما به عنوان عضو شورای شهر تهران از مدیریت شهری در برخورد با منطقه 12 چیست؟
انتظار ما این است که این مناطق باید با معماری ایرانی اسلامی نوسازی و احیاء شود. بدین معنی که با نوسازی، بازسازی و مرمت واحدهای قابل مرمت حیات را به این منطقه بازگردانیم.
مردم نگران شیوع برج سازی و پاساژسازی در این منطقه هستند. آیا می توان به آنها اطمینان داد که این منطقه در آینده همچنان به عنوان آینه میراث تهران باقی می ماند؟
بنده به عنوان عضو شورای شهر به شهروندان قول می دهم که از برج سازی، بلند مرتبه سازی و پاساژ سازی در منطقه 12 خبری نیست زیرا شورا مخالف چنین اقدامی است و هرگز مجوزی در این خصوص صادر نمی کند. امیدواریم کمیسیون ماده 5 صدای ما را بشنود و این کمیسیون نیز در همراهی و هماهنگی با شورای شهر مجوز و رأی تغییر کاربری را صادر نکند، زیرا شورا خواهان مرمت و احیاء در این منطقه است نه ساخت و ساز.
در پایان لطفا بگویید زمانی که از بازگرداندن زندگی به این منطقه سخن می گویید منظور شما بازگرداندن افرادی است که از این منطقه مهاجرت کرده اند یا طرح دیگری را مطرح می کنید؟
منظور کسبه و بازاریان است تا با استقرار خانه های خود در این منطقه از تردد اضافه در سطح شهر جلوگیری شود.