دیواندری، ابوالحسنی و مختاری بازداشت شدند
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، صبح امروز بیست و چهارمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات علی دیواندری و متهمان دیگر در شعبه اول دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی به ریاست قاضی موحد و با حضور نماینده دادستان، وکلای مدافع و متهمان برگزار شد.
قاضی موحد بیان کرد: در مورخ ۸.۱۱.۹۸ شروع بیست و چهارمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات علی دیواندری و سایر متهمان را در شعبه اول دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی با حضور نماینده دادستان، متهمان و وکلای آنها تشکیل میگردد و ازحضار تقاضا دارم که نظم جلسه را رعایت کنند. در جلسه قبل اطلاعات تعدادی از مطلعین اخذ شد و آقای دیواندری اظهاراتی داشتند که در ابتدای این جلسه صحبتهای خود را مطرح میکنند.
متهم دیواندری پس از قرار گرفتن در جایگاه گفت: از ریاست دادگاه تشکر میکنم که در جلسه رسانهای فرصت پاسخ برای من را اختصاص داد و ریاست دادگاه را فردی بی طرف میدانم و به آن اعتقاد دارم. جلسه هفته گذشته جلسه تخریب من توسط نماینده دادستان بود و تخریب یک مدیر ضد تحریمی به نفع مملکت نبود. نماینده دادستان با حرفهای بی مبنا و غیر حقوقی اینجانب را هتک حرمت کرد.
وی افزود: بیش از نیمی از مطالب آقای قهرمانی خارج از کیفرخواست است و هدف او از بیان برخی مطالب مشخص نیست و اگر مدیری از قوه قضاییه در مظان اتهام است درست نبود که در دادگاه مطرح شود. صدا و سیما هم از یک دادگاه سه ساعته یک کلیپ دو دقیقهای میسازد و تقاضا دارم که ریاست دادگاه بررسی کنند که انتشار اخبار با چه هدفی صورت میگیرد.
متهم دیواندری گفت: برخی مطالب که توسط نماینده دادستان مطرح شد غیر حقوقی بود و برخی دیگر نیز خارج از کیفرخواست است و تمام اتهامات مطروحه در جلسه قبل را رد میکنم؛ و به آقای قهرمانی اعلام میکنم که شما عاجز از ارائه مدارک هستید.
این متهم افزود: درباره خروج من از لیست تحریمها سند رسمی وزارت امور خارجه را تقدیم میکنم که در آن به صراحت اعلام شده که من در سال ۹۴ به خاطر برجام از تحریم خارج شدم و تقاضا دارم که نماینده دادستان عذرخواهی کنند. بنده تاکنون هیچ حمایتی از شخص خاصی انجام ندادهام. ۲۵۰ برگ اسناد ارائه دادهام و کیفرخواست با بغض نوشته شده و ۱۲۴ بار اسم من آورده شده است.
قاضی موحد بیان کرد: باید بابت این مطلب که کیفرخواست با بغض نوشته شده دلیل بیاورید. همچنین تعریض و کنایه به نماینده دادستان نیز درست نیست و به شما تذکر میدهم و این موضوع که جلسه قبل جلسه تخریب شما بوده است را تکذیب میکنم. شما پولها را بدون وثیقه و تشریفات لازم به اشخاص مختلفی دادهاید و مسئول هستید و تا به حال هیچ جوابی نیز ندادهاید. فردی که سابقه نفاق دارد چطور تراستی میشود. چرا گذاشتید که سعادتی برود؟ شما حق دفاع دارید و باید نزاکت را در دادگاه رعایت کنید.
متهم دیواندری گفت: تعریضی به دادگاه و مستشاران انجام ندادهام.
قاضی تصریح کرد: شما مدیر عامل بانک بودید و پاسخهای قانع کنندهای ارائه نمیدهید و مطالب غیر مرتبط نیز بیان نکنید.
این متهم گفت: در امور اعتباری حساسیت داشتم و تقاضا دارم مدیران اعتباری که در زمان حضور من در بانک ملت و بانک پارسیان حضور داشتند برای ادای شهادت به دادگاه بیایند. چرا من با آن کارنامه در بانک ملت باید کاری را پنهانی انجام دهم و بعدا تنفیذ بگیرم. به کسی نگفتم که فر آیند را طی نکند و مصوبه نگیرد سالانه حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات دادهایم و ۱۵ میلیارد دلار نیز اعتبارات ارزی بوده است و عملکرد من فقط این سه پرونده نیست.
وی افزود: اگر قرارداد فلاحتیان مشکل داشته چرا دو سال بعد مجددا تمدید شده است، اگر باختری بدهکار بوده چرا چکهای جدید اخذ شده و تسهیلات داده شده است؟ به چه نحوی دکلها به او واگذار شده است؟ تسهیلات و تهاتر دکلها در دوران مدیریت من اتفاق نیافتاده و جای سوال دارد که چرا باید پاسخگو باشد.
قاضی موحد خاطر نشان کرد: نسبت به تعقیب خودتان بدبین هستید و گاهی اوقات بنا بر شرایط ممکن است این اتفاق بیفتد همچنین نسبت به برخی افراد اتهاماتی مفتوح است. و در پرونده بابک زنجانی نیز نسبت به افراد دیگر اتهاماتی وجود دارد. آیا شما در پرونده بابک زنجانی متهم هستید؟
این متهم گفت: خیر من در این پرونده حضور ندارم.
قاضی از نماینده دادستان در این زمینه سوال کرد که قهرمانی گفت: دیواندری در پرونده زنجانی متهم است.
متهم دیواندری گفت: در بخشی از پرونده فلاحتیان رد مال صورت گرفته و سال ۹۲ تسهیلات گرفته اند و در سالهای ۹۳ و ۹۴ نیز مجددا تسهیلاتی اخذ نمودهاند و رد مال در حال انجام دادن است.
قاضی موحد بیان کرد: دو بار چکهای فلاحتیان برگشت خورده بود و انصاف داشته باشید و از کسی دفاع نکنید و فقط از اتهام خودتان دفاع کنید.
آرام به عنوان مطلع گفت: جاهایی که تمدید صورت گرفته بخشی از سود یا اصل را دادهاند و در خصوص وثایق نیز فقط چک بوده است.
نماینده دادستان در واکنش به اظهارات متهم دیواندری گفت: من در خصوص ادعای شما اعلام جرم میکنم، پرونده از کدم شعبه خارج شده است؟
این متهم گفت: از شعبه ۸ من هیچ دخالتی در فرآیند اعطای تسهیلات نداشتم. آقای ابوالحسنی نیز حقیقت را گفته است و پذیرفتهاند که در فرآیند اشکالاتی بوده است.
متهم دیواندری گفت: فردی که وام میگیرد یا بدهکار است و یا کلاهبردار من از ریاست دادگاه تشکر دارم که چند بار گفتهاند که پرونده این افراد که پولهای بانک را برنگرداندند رسیدگی و به دادگاه ارسال شود، اما سوال اینجاست که چرا تاکنون این اقدام انجام نشده چرا کیفرخواست باید دو قسمت شود.
قاضی موحد اذعان کرد: اگر ادعای شما صحت داشته باشد بخشی از آن ناشی از رفتارها و لابیگریهای شما و اطرافیان شما بوده است. شما به افراد مختلفی مراجعه کردید. اینکه مقامی فشار بیاورد و زنگ بزند اگر ادعای شما درست باشد پیگیریهای حاشیهای شما قطعا موثر بوده است.
متهم دیواندری گفت: من رد نمیکنم و چیزی است که انجام دادم، اما اگر میتوانستم کاری کنم برای خود میکردم.
این متهم ادامه داد: عدهای به دنبال حل و فصل پرونده بانک پارسیان آقای دستغیب هستند خدا را شاکرم که ریاست دادگاه به دنبال پرداخت بدهیها است و به حواشی نمیپردازد.
متهم دیواندری افزود: آقای سعادتی وکیل آقای مختاری بوده است و پولها به حساب وی ریخته شده است.
قاضی موحد در واکنش به دفاعیات متهم بیان کرد: از مختاری تعهد سختی گرفته شده که حتی حق حرف زدن هم نداشته است که این تعهد توسط سعادتی گرفته شده است. مختاری باید این موضوع را افشا میکرد، اما اخیرا این موضوع را اعلام کرد.
وی تاکید کرد: قطعا حضور سعادتی موجب کمک به شما و سایر آقایان بود و علت طولانی شدن دادگاه این است که مجید سعادتی نیست و هر راهی را که میروید به سعادتی میرسد.
متهم دیواندری در ادامه گفت: دستغیب کارهای ارزشمند ما را به نام خود ثبت کرد و مشکلات خود را گردن ما انداخت در دوره مدیریت من وجوهی توسط دستغیب جا به جا نشده و بیرر به عنوان وکیل کارها را انجام نداده و اسم دستغیب در هیچ حساب و کتابی وجود ندارد و ممکن است سهم خود را از بیرر گرفته باشد.
وی افزود: سخایی با امضای قرارداد شرکت گاز و اقرار به دریافت تسهیلات خرید کشتی به صراحت اعلام کرد که مدیون بانک پارسیان است احسان سخایی میگوید، چون قصد خرید کشتی داشتیم در موضوع ورود کردیم، اما نفهمیدیم که میخواستید کشتی بخرید یا بفروشید.
قاضی موحد در واکنش به دفاعیات متهم دیواندری گفت: قهرمانی قبل از ارجاع پرونده به شعبه هیچ اطلاعاتی نداشت و وی را دادستان معرفی کرد و شبانه روز این پرونده قطور را مطالعه کرد لذا این مطالبی که شما علیه وی میگویید نمیتوانیم اجازه دهیم نسبت به افرادی این مطالب گفته شود که هدفشان خدمت است.
قاضی گفت: قهرمانی اصلا شما را نمیشناخت.
در این بخش از جلسه دادگاه جعفری مستشار دادگاه بیان کرد: آقای دیواندری شما فردی را یک طرفه بدون اینکه آوردهای داشته باشد مشارکت دادید و نتوانستید علت این کار را توضیح دهید. در اینجا صد درصد منابع ارزی برای خرید دو کشتی توسط آقای مختاری برخلاف مقررات قانونی و بدون اینکه هیچ آوردهای داشته باشد صورت گرفته است.
مستشار دادگاه افزود: قرار بود پولها به حساب سمشیپ واریز شود، اما چرا نشده دستغیب دنبال این بود که ۳۶ میلیون دلار بگیرد، اما ۱۱ قسط از کشتی را سعادتی پرداخت کرده است. بیرر گفته است که هیچ پولی به حساب سمشیپ واریز نشده شما جای دفاع بحث دستغیب را مطرح میکنید و قهرمانی را طرف خود قرار میدهید.
قاضی بیان کرد: ما مساعدت خواهیم کرد و تضامین را نیز دادهایم و الان نیز به وکلای سعادتی و حضرتی اعلام میکنیم که با آنها تماس بگیرند تا در دادگاه حضور پیدا کنند.
قاضی خطاب به متهم دیواندری گفت: شما تحصیلات عالیه دارید و باسواد هستید و باید بیشتر مراعات کنید و از کلمات و اصطلاحاتی استفاده کنید که کمترین بار منفی را داشته باشد. اینکه میگویید دروغ میگویند از شما انتظار بیشتر است و همه اینها آثار حقوقی و قضایی دارد و نزاکت نیز همین است.
متهم دیواندری ادامه داد: تا زمان مدیریت بنده ۲۸۵ میلیون دلار از وجوه نفتی تسویه و الباقی در زمان مدیریت آقای ساروخانی تسویه شده است این پولها در اختیار آقای باختری قرار گرفت و آقای باختری نفتها را فروخته است.
وی افزود: آقای آرام یا اطلاع نداشته و یا چیز دیگر در جلسه گفتم که مابه التفاوت مربوط به سال ۲۰۱۳ است و بحث خرید یوآنهای جایگزین و وون به تدریج بوده و عمدتا در دوران مدیریت بنده نبوده است.
در این بخش از جلسه دادگاه آرام در واکنش به اظهارات متهم دیواندری گفت: اطلاعاتی که سعادتی داده این است که وون دریافت کرده است در حالی که متوجه شده بخشی وون و بخشی درهم بوده و در صورتهای مالی ۲۰۱۵ احتمالا سودها را خودش برداشت کرده است.
متهم دیواندری گفت: از وجوه بانک ملت دستور تسویه نفت را دادهاید و اسناد را ارائه دادهام و اصل نامه را به دادگاه تقدیم کردم. ۱۳۴ میلیون دلار از سررسید وجوه همزمان با خروج من از بانک بوده است و مبلغ ۳۵۰ میلیون دلار صحیح نیست و ۸.۶ میلیون دلار نیز برای خرید نفت توسط شرکت مینیون و باختری میباشد که ۶ میلیون دلار آن تأیید شده است و وجوه ما به التفاوت بعد از حضور من در بانک اتفاق افتاده است. تسویه وجوه با وون کره توسط داریس انجام شده است و در صورت اختلاف باید از مدیران داریس کسب اطلاع شود بنده باید برای دورانی که در بانک نبودم پاسخگو باشم؟ باختری با شرکت نفت همکاری داشته و ایرادی هم نگرفته اند و شایسته نیست که بنده را به ارتباط با یک گروهک منحله منتسب میکنند.
وی افزود: باید از باختری وثایق بهتری گرفته میشد و باختری همچنان در پروژههای نفتی فعال است و در سال ۹۲ تکلیفی برای استعلام افراد نداشتیم.
قاضی بیان کرد: چطور به این اشخاص پول دادهاید و از زیر مجموعههای بانک بی خبر بودهاید؟ پولها را بدون مصوبه دادهاید و بعدا مصوبه گرفتهاید و قیود ماده ۲۶ نظامنامه را رعایت نکردهاید.
متهم دیواندری گفت: استعلام افراد در سال ۹۳ تکلیف شده است.
قاضی موحد گفت: خلاف نظامنامه عمل کردهاید و چرا در پارسایان عمل نکردید؟ باید از وزارت اطلاعات استعلام میکردید و الان در دادگاه ارائه میکردید.
دستغیب به عنوان مطلع گفت: در سالهای ۹۱ و ۹۲ پولهای سومو به حساب شرکت پخش رفته است و بانک ملت موظف بود که پول را خرج شرکت پخش میکرد.
جعفری مستشار دادگاه تصریح کرد: وقتی شما (دیواندری) به بانک پارسیان آمدی مالک واقعی امرالد، سعادتی بوده و پولهایی که از امرالد خارج شده با دستور شما صورت گرفته است.
جعفری خطاب به متهم ابوالحسنی گفت: چه کسی دستور داد که پارسیست با سمشیپ قرارداد منعقد کند؟
ابوالحسنی گفت: مشاور حقوقی میگفت.
نماینده دادستان بیان کرد: باید poa میگرفتید و بعد قرارداد منعقد میکردید. با چه مجوزی با یک شرکت خارجی قراداد بستید؟ سعادتی چکاره بانک پارسیان است که شرکت در اختیارشان است؟
متهم دیواندری گفت: پاسخگوی کارهای سعادتی نیستم و دستغیب چندین بار گفت که ابوالحسنی را بردارم و سعادتی را جای او بگذارم و سعادتی دوتابعیتی است و زندگیاش در انگلیس است. عدم حضور سعادتی در دادگاه، به ضرر من بوده است. توصیه میکنم که نظریه تکمیلی هیات کارشناسی اخذ گردد و استعلامات همراه با فشار و تهدید بوده است.
قاضی موحد تصریح کرد: وقتی سمتی ندارید نمیتوانید توصیه کنید.
نماینده دادستان اظهار کرد: چه کسی تهدید کرد و دومین جرم را علیه شما اعلام می کنم.
متهم دیواندری گفت: بانک پارسیان هیچ شکایتی نکرده است.
خانم باقری وکیل پارسیان گفت: بانک ابتدا از دستغیب و زارعی شکایت کرده و پس از تحقیقات و در جریان رسیدگی، بر اساس لایحهای که تقدیم دادگاه شد، از تمام افرادی که اسامی آنها در کیفرخواست آمده، شکایت دارد.
قاضی موحد در ادامه بیان کرد: دادستان حق دارد اگر مقام مسئولی در زیر مجموعه آن جرمی واقع شد و گزارش نکند میتواند آن مقام را تعقیب کند.
قاضی موحد در واکنش به دفاعیات دیواندری گفت: در این کشور از ابتدای انقلاب تاکنون مسئولان رده بالایی در دستگاه محاکمه شدند و حتی رئیس جمهور و نخست وزیر عدم کفایت گرفت و معاون اول رئیس جمهور محکوم شد و به زندان رفت و فرزند رئیس جمهور وقت در زندان است.
وی گفت: قانون باید نسبت به همه یکسان باشد علت اینکه مردم میآیند و برای یک پاسدار ارزشمند شهید سردار سلیمانی جان خود را در مراسم تشییع در کف دست قرار میدهند نشان میدهد که نظام درست حرکت میکند و هر جا جرمی محرز شد نظام برخورد میکند بنده که شخصا پروندههای متعددی را رسیدگی کردم کلیت ادعای شما را قبول ندارم و با موارد متعددی در تعارض است.
رئیس دادگاه بیان کرد: او یک کارمند دون پایه بوده است و با شما تعارض منافعی نداشته اگر وامی درخواست کرده و ندادید میتواند دلیلی باشد تا علیه شما اقدام کند، اما به نظر میرسد که دلیل و مدرکی وجود ندارد.
وی تصریح کرد: اینکه این آقا چه کسی است اصلا تاثیری در روند دادرسی ندارد و حتی اگر برادر تنی من نیز جرمی مرتکب شود و قانون این اجازه را بدهد که من رسیدگی کنم حتما طوری برخورد خواهم کرد که با دیگران میکنم ما باید شیوه دادرسی علوی را داشته باشیم و سعی کنیم که لااقل شبیه آن عمل کنیم.
دستغیب در این بخش از جلسه دادگاه گفت: آقای دیواندری در این مدت خیلی اصرار دارند که بگویند که ما نیروهای نظارتی را آوردهایم، اما من ۳۰۰ روز در بازپرسی و بازرسی بودم و ما تیرماه با آقای سعادتی و دیواندری همکاری میکردیم.
وی خطاب به متهم دیواندری گفت: شما خودتان در تیرماه و مرداد ماه خواستید که سخایی بیاید و جلسات مختلفی در بانک پارسیان با حضور دیواندری تشکیل میشد و به دنبال این بودند که قضیه را تمام کنند.
قاضی موحد در این بخش از جلسه دادگاه عنوان کرد: ما نمیخواهیم در اینجا حرفی زده شود که پشت آن سند نباشد.
قاضی بیان کرد: من جزئیاتی دارم که ادعای شما را صددرصد رد میکند و همین آقایی که میگویید خلاف فرمایش شما مطالبی را ارائه کردند.
متهم دیواندری گفت: من درسفرهای داخلی هیچ حق ماموریتی نگرفتم و در عمده سفرهای خارجی نیز دریافت نکردم به غیر از ماههای آخر که به مشکل مالی برخورده بودم، اما این تحت عنوان تحصیل مال نامشروع ذکر شده این حقوق من بوده است از شرکت داریس گرفتم و در آن زمان رئیس هیئت امنا بودم از ۱۳ سفر هفت هشت مورد از سفرها برای داریس بوده است.
قاضی خطاب به متهم دیواندری گفت: چه مقدار پول دریافت کردید.
این متهم گفت: ۱۶ هزار دلار
در این بخش از جلسه دادگاه جعفری مستشار دادگاه بیان کرد: ۱۳ سفر بود سوال اینجاست که مجموع آنها چند روز بوده است؟
متهم گفت: هر ماه دو و نیم روز
جعفری عنوان کرد: ۴۰ روز بود آیا نباید ماموریتهای شما مصوب میشد یا خودتان به تشخیص خودتان میرفتید صرف اینکه اراده میکردید بروید تمام بود یا باید مصوب میشد.
این متهم گفت: مدیر عامل نیازی به مصوبه ندارد.
آرام نیز اظهار کرد: در داریس اگر رئیس هیئت امنا میخواست جایی برود نیازی به مصوبه نداشت و هزینه سفر را هماهنگ میکردیم. این سفرهایی بوده که در بانک انجام شده است.
در این بخش از جلسه دادگاه قهرمانی نماینده دادستان در جایگاه قرار گرفت و پیرامون دفاعیات متهم دیواندری مطالبی را ارائه کرد.
نماینده دادستان گفت: من بند بند اظهارات را نوشتهام و متناسب با مطالب وی پاسخ میدهم خواهش دارم در مواردی که ادعا کردهاند و خلاف واقع بوده در جایگاه حاضر شوند و من از ایشان میخواهم تا سند ارائه دهند.
قهرمانی گفت: دیواندری اعلام کردند که در جلسه گذشته تحقیر شده و سرمایههای اجتماعی و اعتماد عمومی تضعیف شده است و چشم مدیران اقتصادی به این دادگاه است. اما کسی که سرمایههای اقتصادی کشور را نابود میکند به نفع اقتصاد کشور است تا محاکمه شود و نظام تنفس راحتی از اجرای عدالت میکشد در اینجا هیچ سرمایه اجتماعی تحقیر نشده و در راستای اجرای عدالت تقویت خواهد شد.
وی افزود: فرمودند که حقایق را بازگو کردند و من کتمان کردم نظر دادگاه بسیار محترم است، ایشان یک سند ارائه نداده و تماما واهی بوده است.
نماینده دادستان گفت: فرمودند که کیفرخواست هدفمند طرحی شده و ۱۲۴ بار اسم من آمده است اگر چه جا دارد هزار بار اسم شما بیاید، اما شما چرا در دفاعیات خود ۱۱۲۴ بار اسم دستغیب را میآورید. در ۱۶۵ میلیون دلار فلاحیتان دستغیب وجود ندارد چرا خصومت شخصی خود را دخیل میکنید و خود را نماینده دادستان جلوه میدهید.
وی ادامه داد: فرمودند که اینجا فضای دادسرا نیست بله نیست، اما فضای عدالت است و بنده به عنوان نماینده ۸۰ میلیون نفر یقه شما را میگیرم و افتخار میکنم.
وی گفت: فرمودند رابطه سرّی و غیر سرّی نداشتند سوال من این است که چرا با فرد غیر ذی سمت ارتباط میگیرید کسی که خارج از سیستم قضایی است و بعد آن اتفاقات ناگوار رخ میدهد.
قهرمانی گفت: میفرمایند مطلعین در جلسات غیر علنی آمدند و جلسات را به حاشیه بردند، اما خیلی دوست داریم که افکار عمومی فیلمهای جلسات غیر علنی را ببینند مطالبی که گفتند این بود که دیواندری فشار آورد تا امضا کنیم و گفتند که پولها رفته است.
وی گفت: گفتند که اظهارات بنده غیر مستند است بفرمایید که کدام یک از آنها غیر مستند بوده است ایشان با ذوق زدگی اعلام میکند که فلاحتیان پولها را برگردانده، اما تاسف بار است ارز رایج و مرغوب کشور را در سال ۹۱ دادهاید و رفته و در سال ۹۷ ملک میگیرید و خوشحال شدید. شما ثروت و نفت کشور را دادید رفته و اکنون ذوق میکنید که با یک دکل قراضه معاوضه شده است. شما پول را دادهاید و رفته و شش ماه بعد مصوبه گرفتید.
نماینده دادستان گفت: ادعا کردید که از روی بغض کیفرخواست تنظیم شده، اما کیفرخواست بر اساس اجرای شدید عدالت تنظیم شده و شما همه جا برای اعمال نفوذ رفتهاید، حتی در خبرنگاران نیز خواستهاید نفوذ کنید و مدیر روابط عمومی ایشان که یک خانمی است، تماس میگرفتند، در خصوص برخی از نمایندگان مجلس نیز این موضوع بوده است و با من تماس گرفتند.
قهرمانی تاکید کرد: در کل مجموع پروندهها در سه موضوع باختری، فلاحتیان و کشتی ۶۶۰ میلیون دلار از بانکهای پارسیان و ملت رفته است و در این مجموع نه مصوبهای بوده نه قرارداد نه تسهیلات نه اعتبار سنجی نه وثیقه و نه اعضای هیئت مدیره بانک و شرکتهای تراستی مطلع بودند.
وی گفت: در بسیاری از بخشها رد مال نشده و در مواردی که رد مال شده ثروت رفته و کالای بنجل داده شده که بدون سود است. آقایان ثروت را مکیدهاند و تفاله آن را بیرون انداختند.
قهرمانی بیان کرد: تعهدنامه ۸۰۰ میلیون دلاری بدون مصوبه امضا کردید. چرا در نفت کوره تعهدنامه تنظیم کردید؟ درباره خروج ایشان از آخرین هم اولا چگونه قبل از برجام به ایتالیا رفت و دوما نامهای که داد نامه رسمی وزارت امور خارجه نیست و گفته شده که پس از خروج آمریکا از برجام نام شما در لیست افراد نبوده است. چرا با کریم پور ملاقات کردید که معاون خلیل زاد بوده است؟
متهم دیواندری گفت: معاون خلیل زاد نبوده است.
دستغیب به عنوان مطلع گفت: خلیل زاد ۳ معاون داشت که یکی از آنها کریم پور بوده است.
قاضی موحد بیان کرد: این بخش در پرونده نیست و منصرف شوید.
نماینده دادستان تصریح کرد: درباره حضور دیواندری در پرونده بابک زنجانی باید بگویم که دیواندری حضور دارد و اقدامات به زودی انجام خواهد شد و در جهت اجرای عدالت با بابک زنجانیسازها برخورد خواهد شد.
قهرمانی افزود: چک باختری را چه کسی تحویل گرفته است؟ اگر ادله مجرمانهای علیه دستغیب یا سایر اشخاص دارید همین الان ارائه دهید. دیواندری در اظهاراتش گفت پرونده دستغیب از دادسرا خارج شده که در این مورد اعلام جرم میکنم. همچنین پولی به حساب دستغیب نرفته و اگر سندی دارید ارائه دهید. اصلا دستغیب هزاران فساد انجام داده چه ربطی به این پرونده دارد؟ در بانک ملت هم تمام تقصیرات را به گردن آقای آرام میاندازید. چرا به شورای عالی امنیت ملی گزارش کذب دادید؟ سعادتی دهها مورد تخلف داشته و تعهد و تخصصی هم نداشته و این فرد را در جایگاهی عالی قرار دادهاید.
نماینده دادستان خاطرنشان کرد: چگونه حق ماموریت برای لندن گرفتید و در آنجا چه کار تراستی داشتید؟ از شکرت تراستی حق ماموریت لندن و مالزی گرفتید. همچنین استنادات تهدید بازپرس را آماده کنید و اسناد بدهید. فضای موحد گفت: ساعت ۱۳ اتهامات مختاری تفهیم و دفاعیات ایشان استماع میگردد.
قاضی موحد در این بخش از جلسه دادگاه از متهم مختاری خواست تا در جایگاه قرار گیرد و خود را معرفی کند.
متهم مختاری ضمن قرار گیری و معرفی خود گفت: بهروز مختاری هستم یکی از مشترکان خوش حساب بانک ملت، کارآفرین و بازرگان مجرب و با سابقه فراوان که ۴۱ سال در زمینه تولیدات پالایشگاهی فعالیت داشتم. متاهل و دارای دو فرزند و دو تابعیتی هستم و تابعیت آمریکا را دارم و سابقه کیفری ندارم.
رئیس دادگاه ضمن تفهیم اتهام به متهم مختاری گفت: اتهام شما مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور و ارزی و تحصیل مال از طریق نامشروع به مبلغ ۳۶ میلیون دلار متعلق به بانک پارسیان و جعل موضوع مکاتبات معرفی حساب و دریافت وجه به تاریخ مقدم است. دفاعیات خود را شرح دهید.
متهم مختاری عنوان کرد: هم صنعتی که در آن هستم هم زندگی خصوصی من و هم یک عده کارگر از توانمندی من بی بهره شدند و امروز سیصد و هشتادمین روز است که زندانی هستم و به عنوان نفر سوم متهم هستم در حالی که نفرات اول و دوم مطلع هستند.
این متهم افزود: من در حال حاضر هیچ بدهی بانکی، مالیاتی و بیمهای ندارم و در طول زندگی همواره به قوانین ملتزم هستم. این پرونده اولین و تنها پروندهای است که گرفتار آن شدهام.
وی گفت: من آدم بی نام و نشانی نیستم و بدون امکانات دولتی ۴۰ سال در داخل و خارج از کشور مشغول فعالیت تولیدی و تجارت بودم و کلیه اقدامات با پروانه کسب و مجوز رسمی بوده و با پروانه پالایشگاهی دارو قاچاق نکردم.
متهم مختاری تصریح کرد: امروز بنده به عنوان متهم با وثیقه ۳۵۰ میلیارد تومانی سه سال است که درگیر یک اتهام واهی هستم که در ابتدا ۱۰۰ میلیارد تومان تعریف کرده بودند.
وی ادامه داد: تاکنون سه بار شعبات بازپرسی و چهار بار بازپرس تغییر کرده است. زمانی که آقای رستمی بازپرس پرونده برای آخرین بار بنده را خواستند در یکی از نقاط دور دنیا بودم، اما بلافاصله برگشتم. از همان جلسه وثیقه صد میلیاردی مرا تبدیل کردند به ۳۵۰ میلیارد تومان و مرا روانه بازداشت کردند.
قاضی موحد در واکنش به دفاعیات متهم مختاری گفت: در کیفرخواست داشتن پاسپورت به عنوان جرم نیست و ما نیز به عنوان جرم تفهیم نکردیم در راستای کیفرخواست دفاع کنید.
این متهم گفت: کارشناس رسمی دادگستری حاضر به ارزیابی ملک نبود و بنا بود که من حتما در زندان باشم با وجود معرفی دهها سند ارزشمند مجبور به تحمل حبس به خاطر اعمال نکرده شدم.
متهم مختاری گفت: اگر ذرهای سوء نیت داشتم به هیچ عنوان به خاطر یک احضاریه ساده بر نمیگشتم چرا که خاوریها و امثالهم بعد از احضاریه فرار کردند. سوال اینجاست آیا کمک به اقتصاد کشور و کارآفرینی که در زندان بوده با پروژهای در حال احداث و اتهامی که فاقد اساس قانونی است عدالت است؟
این متهم بیان کرد: به جای فرار در طول این مدت همیشه آماده پاسخگویی بودم و دفاع در ماهیت را به وکلا واگذار میکنم، اما در خصوص بانک ملت و علت حضور در خرید کشتی باید توضیحاتی ارائه دهم.
وی افزود: با داشتن سه کشتی فعال و ۱۸ سال صادرات مستمر و داشتن دفتر در دوبی ملکی را ساختم که عامل بیچارگی من شد.
متهم مختاری گفت: من مشغول فعالیت قانونی خود بودم اولین سوالی که در بازپرسی از من پرسیده شد این بود که آقای دیواندری را از کجا میشناسم. من جزو اعضای هیئت مدیره اتحادیهای شدم که ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار درآمد کشور را دارد و جلسهای متشکل از ۲۰-۳۰ نفر از اعضای هیئت مدیره و بانک ملت برای انتقال حسابهای شرکتهای اتحادیه به بانک ملت تشکیل شد و بانک ملت تبدیل به بانک انرژی شد.
وی بیان کرد: ما اعلام کردیم که بانک ملت نمیتواند چیزی به ما بدهد، چون من چیزی نمیخواستم دیواندری مرا به اتاق خود دعوت کرد که آن جلسه منجر شد ضمانت نامهای به ما دهند که یک اپسیلون از بانکهای دیگر کمتر است.
متهم مختاری گفت: سوال اینجاست که آیا اگر بنده نبودم این خرید انجام میشد و اگر این خرید انجام نمیشد بانک ملت ۱۱ میلیون دلار سود خالص دریافت میکرد.
قاضی در واکنش به دفاعیات متهم مختاری گفت: این مسائل ارتباطی به اتهام شما ندارد.
متهم مختاری عنوان کرد: من در خرید کشتی مستقلا عمل کردم خواندن هفت هزار صفحه کار بسیار مشکلی است، اما آن چیزی که مطرح میکنم متفاوت خواهد بود قبل از خرید کشتی ده دستورالعمل باید طی میشد که یکی بازدید زیر کشتی با غواصی در جایی است که کشتی وجود دارد و ۲۱ مورد تخصصی باید اعمال میشد تا خریداری شود.
وی گفت: حاصل تحقیقات منجر به موافقت نامه با یک شرکت ژاپنی شد.
متهم مختاری گفت: تمام تحقیقات در خصوص کشتیها را در اختیار سعادتی قرار میدادم و سعادتی به من گفت که باید با شرکت داریس مذاکره کنید. در این مورد تقاضا دارم که ریاست دادگاه عیسی قهرمانی چابک که در حال حاضر در بانک شهر است را به دادگاه دعوت کنند. در این تریبون آقای آرام برخی موارد را نفی کردند و قبل از خرید کشتی دو ساعت با من حرف زدند و از آقای فزونی که عضو اتاق بازرگانی تهران بود دعوت کردم تا به من کمک کند که فزونی ماهی شش هزار دلار حقوق میگرفت و پس از مدتی به ۹ هزار دلار افزایش یافت و آقای نمازی پس از مدتی وارد مجموعه شدند و این مواردی که میگویم مربوط به شرکت کشتیرانی کارن است.
وی افزود: بیزینس پلن دو کشتی را در مورخ ۶.۱۲.۹۱ به سعادتی تحویل دادم و در تاریخ ۱۷.۱۲.۹۱ پیشنهاد سرمایه گذاری را به سعادتی ارائه کردم و در تمام اقدامات آقای سوری به عنوان فردی کارکشته و با تجربه در کنار من بود. قراردادی که من با سعادتی منعقد کردم به نام دو شرکت ایست اند وست و مینیون بود و زبان قرارداد انگلیسی بود و بنا بود که ۲۰ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار اعتبار در اختیار من قرار گیرد و از من چک ۴۰ میلیون دلاری مربوط به دوبی را هم گرفتند.
قاضی پرسید: سعادتی را چه کسی معرفی کرد؟
متهم مختاری گفت: سعادتی به دفترم در دوبی مراجعه کرد تا ملک بخرد.
این متهم در ادامه اظهاراتش گفت: متمم قرارداد میان دو شرکتی که ذکر کردم وجود دارد تا به حال بدهی بانکی نداشتهام و در قرارداد متعهد به پرداخت هر ضرری هستم.
نماینده دادستان گفت: توصیه میکنم که واقعیت را بگویید.
متهم مختاری گفت: قرارداد میان دو شرکت ایست اند وست و مینیون منعقد شده است و دادسرا گفته که بنده بدون هیچ آوردهای مالک کشتی شدهام که این مورد به دور از انصاف است.
آقای آرام به عنوان مطلع گفت: آقای منتظر مسئول حقوقی داریس است و احتمالا در اردیبهشت یا خرداد سال ۹۲ مختاری با عیسی قهرمانی ملاقات کرده است.
قهرمانی بیان کرد: در قضیه کشتی شما (متهم مختاری) اعتبار داشتید، اما اعتبارسنجی صورت نگرفته است.
متهم مختاری پاسخ داد: به خاطر تجربه و خوشنامی برندی برای انجام کارها بودم و وجه معتبری در داخل و خارج از کشور داشتم.
قاضی گفت: به حد کافی خودتان را معرفی کردید و دیگر نیازی نیست.
متهم مختاری گفت: مدیریت کشتی با من بوده، اما مالکیت کشتی را نداشتم.
قاضی موحد گفت: با چه مدرکی حق مدیریت داشتید؟
متهم گفت: طبق قراردادی که با آقای بیرر داشتم مدیریت کشتی با من بود.
قاضی گفت: تحصیلات شما چیست؟
متهم در جواب گفت: فوق لیسانس معماری و فوق دیپلم برق دارم.
متهم مختاری در ادامه اظهاراتش در خصوص کشتی گفت: بعداز ۱۷ ماه آقای سعادتی از طرف شرکت هندلی یک برگ به من دادند که اختیاری در واگذاری کشتی نداشتم و تاکنون نیز ۱۱.۳ دهم میلیون دلار به بانک سود دادهام. کشتی را به همراه آقای سوری ارزانتر از قیمت روز خریدیم و کشتی را به مبلغ ۲۴ میلیون دلار خریداری کردیم.
جعفری مستشار دادگاه در این بخش از جلسه ضمن طرح سوالاتی از متهم مختاری عنوان کرد: شما درخواستی که برای مشارکت در خرید کشتی دارید آیا مربوط به زمانی بود که آقای سعادتی به دوبی آمده بود و یا مربوط به قبل از آن بود؟
این متهم در پاسخ گفت: آقای سعادتی در جریان کنسرسیوم نفت بودند و اطلاعات مرا نیز داشتند.
جعفری گفت: مفاد درخواست چه بود؟
متهم مختاری در پاسخ به سوال مستشار دادگاه متن درخواست را قرائت کرد.
جعفری گفت: شما از بانک درخواست یک سرمایه گذاری ۵۰ درصدی کردید. چرا بانک به صورت صددرصدی اقدام کرد. درخواست شما از آقای سعادتی این بوده که، چون خرید دو فروند کشتی سودآور است ۵۰ درصد در خرید آن شراکت کند. اما کل پول دو کشتی را بانک داده است. آیا آوردهای داشتهاید؟
متهم مختاری عنوان کرد: من ۳۰۰ درصد توثیق دادم.
قهرمانی گفت: شما وثیقه نداشتید سوال اینجاست که آیا یک ریال آورده داشتهاید یا نه؟
این متهم بیان کرد: آورده من اعتبار من است.
قاضی موحد در واکنش به دفاعیات متهم مختاری اظهار کرد: آورده یعنی باید پول بدهید، اما یک ریال از خودت نیاوردی و وثایقی که فرمودی قابل احراز و وصول نیست.
متهم مختاری گفت: من خرید انجام دادم و دو شرکت خارج از ایران که نماد بین المللی داشتند را آوردم وقتی میگویند بنز ۸۰ درصد ارزشش به اعتبار آن است در خصوص من نیز به این شکل است و در اینجا بحث توانایی من مطرح بود من هیچ حسابی در انگلیس ندارم.
قاضی موحد خطاب به متهم مختاری گفت: آیا شما آورده نقدی داشتید یا خیر؟
متهم مختاری پاسخ داد: من توانمندی داشتم و موضوع توانمندی من مطرح بود.
جعفری نیز بیان کرد: آیا در پروژههای دیگری هم مشارکت داشتید یا خیر؟
متهم مختاری گفت: بعد از تسویه حساب کشتی و ۴۰ میلیون چک را بابت وثیقه دادم.
قاضی گفت: ظاهرا بعد از انتقال کشتی به سمشیپ چک را به شما برگرداندهاند آیا این درست است؟
متهم مختاری در پاسخ گفت: حافظهام یاری نمیکند.
نماینده دادستان بیان کرد: شما کشتی را اردیبهشت ۹۲ خرید میکنید و مصوبه آخر اردیبهشت بوده است.
جعفری نیز اظهار کرد: سوال اینجاست که شما یک مدیر بی اختیار بودید و یا اینکه عاملا و عامدا کاری را انجام دادید که منجر به خروج ارز شده است.
این متهم گفت: نیاز به توضیح دارد.
رئیس دادگاه گفت: توضیحات پاسخ نیست. اگر صادقانه جواب دهید هم دادرسی تسریع میشود و هم راحتتر به حقیقت میرسیم.
قهرمانی اظهار کرد: شما ۵۰ درصد مالک کشتی هستید چرا کشتی را مفت به سمشیپ دادید؟
متهم مختاری بیان کرد: من مالم را به سعادتی ندادم و دادگاه در اشتباه است.
قاضی اظهار کرد: حتی یک سوال را درست جواب ندادید و دفاعیات شما مشابه دفاعیات آقای ابوالحسنی بود البته او صادقتر بود.
قاضی جعفری گفت: در همین جلسه گفتید که ۷ روز کشتیها به نام شما بوده چرا اگر مالک ۵۰ درصدی بودید سهم خود را همینجوری منتقل کردید.
متهم مختاری در پاسخ گفت: فیل جلو گذاشته و فنجان امضا کرده است.
نماینده دادستان در واکنش به دفاعیات متهم مختاری گفت: پس فیل شما را مجبور کرده؟ چرا ۵۰ درصد مال خود را به آقای سعادتی دادید؟
این متهم پاسخ داد: شما نمیخواهید بشنوید
قهرمانی گفت: سمشیپ جزو تراستیهای بانک ملت نیست.
قاضی جعفری بار دیگر با طرح سوال خود اظهار کرد: آیا در این پروسه شما یک مدیر بی اختیار بودید؟
متهم مختاری گفت: در شش ماه اول خیر.
قاضی موحد نیز عنوان کرد: چرا پذیرفتی که مسئولیت داشته باشید و منتفع نباشید.
متهم مختاری پاسخ داد: به من فشار آوردند که بفروش در دوبی آقای کوتاه قدی میخواست کشتی را از من اجاره کند ۹۰ درصد کشتی برای آقای دستغیب بود.
نماینده دادستان تصریح کرد: چطور خود را در بانک پارسیان مالک کشتی معرفی کردید در حالی که دیگر مالک کشتی نیستید؟
متهم مختاری بیان کرد: چرا واقعیتها را نادیده میگیرید؟
نماینده دادستان با اشاره به شراکت سعادتی و متهم مختاری بیان کرد: یک شرکتی وجود دارد که مجید سعادتی و آقای مختاری در خارج از کشور با یکدیگر در آن شریک هستند.
متهم مختاری گفت: این شرکت ۴ روز بعد به هم خورد.
قهرمانی عنوان کرد: چرا در بانک پارسیان خود را مالک جلوه دادید؟
قاضی موحد با اشاره به سندی که نشان دهنده ارتباط مجید سعادتی با متهم مختاری بود عنوان کرد: یک سندی در دست ماست که نوع ارتباط آقای سعادتی با شما و نوع تبانی را نشان میدهد که در آن سعادتی میگوید پرونده را به واسطه افرادی که به حرفش گوش میدهد میبندد و به شما وعده میدهد به واسطه افراد ذی نفوذ پرونده را میبندد و وثیقه را آزاد میکند و از شما خواسته تا در قبال این خدمات اقدام او را جبران کنید.
متهم مختاری بیان کرد: اوایل صحبت شما را تأیید میکنم، اما یک کلمه خلاف واقعیت صحبت نمیکنم و آقای سعادتی در سطح من نیست.
قاضی جعفری عنوان کرد: در این سند خطاب به شما نوشته شده که شما یک مدیر باتجربه هستید.
متهم مختاری گفت: ارتباط بیرر با سعادتی مستقیم بود ممکن است سعادتی خیلی خلاف کرده باشد، اما من واقعیت را میگویم.
قاضی موحد عنوان کرد: شما واقعیت را نمیگویید شما هیچ توجیه منطقی و معقولی نسبت به ورود و خروجتان در خصوص کشتی ارائه نکردید این نوع برخوردها و پاسخها نمیتواند شما را نجات دهد و با شلوغ کاری مشکل حل نمیشود.
وی افزود: شما آدرس غلط میدهی و تصور میکن که دادگاه در اشتباه است شما دو خط نوشتید ودهها میلیون دلار بردید.
متهم مختاری پاسخ داد: من به عنوان سرباز این کشور خدمت کردم واکنون لایق ۳۸۰ روز زندان نیستم.
قاضی موحد گفت: ۱۱۰ سال سابقه قضایی در مقابل شما نشسته و ما محاسنمان را در محاکم سفید کردیم.
قهرمانی در این بخش از جلسه دادگاه خطاب به متهم مختاری گفت: یک سوال اساسی دارم چرا در بانک پارسیان خود را مالک معرفی کردید شما چکاره سمشیپ بودید؟
متهم مختاری گفت: دادگاه باید متوجه مالکیت توثیقی بشود.
نماینده دادستان اظهار کرد: مالکیت واقعی کشتی با سمشیپ بوده کار آقای دیواندری ایجاد انحراف است سمشیپ نیز مالک کشتی است.
متهم مختاری بیان کرد: مالک کشتی همیشه آقای بیرر بوده است.
قهرمانی نماینده دادستان گفت: از شما (مختاری) استفاده ابزاری شده است.
متهم مختاری گفت: من را آقای دستغیب با هماهنگی سخایی به زندان فرستاده است.
قاضی موحد با اعلام ختم جلسه دادگاه گفت: جلسه بعدی روز یکشنبه برگزار میشود. آقای دیواندری با قرار وثیقه ۵ میلیارد تومانی و آقای ابوالحسنی با قرار ۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیونی آزاد بود و با توجه به نوع اتهام و برگزاری ۲۴ جلسه دادگاه، اکثر دفاعیات دیواندری، ابوالحسنی و مختاری اخذ گردیده و در مجموع این مطالبی که بیان شد و با استجازه مقام معظم رهبری، اگر ادله برای عناوین اتهامی کافی باشد، صدور قرار بازداشت موقت الزامی است و قرار این سه نفر (دیواندری، ابوالحسنی و مختاری) مناسب نیست و هیات دادرسان به این نتیجه رسید که از این لحظه قرار وثیقه هر ۳ نفر فک و به قرار بازداشت موقت تبدیل گردد.