ظریف: تهدید ترامپ برای نابودی مراکز تمدنی ایران مصداق بارز تروریسم فرهنگی است
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، محمدجواد ظریف در نشست هم اندیشی حفاظت از اموال فرهنگی ملتها و میراث جهانی که صبح امروز در تالار قلم کتابخانه ملی برگزار شد، طی سخنانی با اشاره به اهمیت پاسداشت حریم مراکز فرهنگی و موجودیت غیرقابل تعرض آنها گفت: مکانها و آثار فرهنگی تمدنی، شاید از لحاظ تاریخی و جغرافیایی متعلق به یک قوم و یا ملت باشند، اما از لحاظ نقشی که در بازشناسی هویت بشری و انباشت لایههای تاریخی معرفت دارند، متعلق به همگان و فارغ از جغرافیا و مکان هستند لذا شایسته است از مفهوم «میراث مشترک بشری» برای توصیف این دستاوردهای بشری استفاده کنیم.
وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: احترام به آثار فرهنگی و تمدنی، در واقع رعایت حرمت انسانی و کرامت ذاتی انسانی است و در نقطه مقابل، حمله به اموال و میراث فرهنگی، حمله به انسانیت و روح بشریت و تاریخ است.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: در تلاش مشترک و هم افزایی بین المللی برای صیانت و حمایت از مراکز فرهنگی و مظاهر تمدن بشری و مقابله با تهدید و آسیب رساندن به آنها، جامعه جهانی اسناد مهم و سازوکارهای قابل توجهی را تدوین کرده است. به عنوان مثال کنوانسیون 1954 لاهه در خصوص حفاظت از اموال فرهنگی در مخاصمات مسلحانه، آسیب به اموال فرهنگی هر ملتی را به منزله آسیب رساندن به میراث فرهنگی تمام بشریت و جرمی نابخشودنی در نظر گرفته است.
ظریف خاطرنشان کرد: این کنوانسیون هر نوع حمله و ایراد آسیب به اموال فرهنگی را منع کرده و براساس پروتکل دوم (1999) آن، حتی در زمان مخاصمات مسلحانه، اموال فرهنگی، اموال غیرنظامی محسوب شده و نباید مورد حمله قرار بگیرد. همچنین کنوانسیون 1972 حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی جهان نیز همه کشورهای متعاهد را مکلف می دارد تا از هرگونه اقدام عمدی که مستقیم و غیرمستقیم, به میراث فرهنگی و طبیعی واقع در سرزمین سایر کشورهای عضو این کنوانسیون آسیب برساند، خودداری کنند.
وی افزود: براساس پروتکل اول الحاقی به کنوانسیون های چهارگانه ژنو، هر نوع عمل خصمانه علیه بناهای تاریخی، آثار هنری یا اماکن مذهبی که به عنوان میراث فرهنگی یا معنوی مردم یک سرزمین شناخته می شود، ممنوع است. نه تنها حمله و تخریب، بلکه استفاده از این اماکن برای پیشبرد اهداف نظامی نیز ممنوع بوده و عاملین و مرتکبین چنین جنایاتی به عنوان جنایتکاران جنگی شناخته می شوند.
وزیر امور خارجه کشورمان بیان کرد: اسناد بین المللی متعددی از جمله قطعنامه های صادره از سوی ارکان مختلف ملل متحد و آرای متعدد صادره از سوی محاکم قضایی و کیفری بین المللی نیز بر این مهم و تعهدات عام الشمول اعضای جامعه بین المللی صحه گذاشتند. افراطیگری، رنگ و مذهب و نژاد نمی شناسد.
ظریف تاکید کرد: امروز در غرب با گسترش ناسیونالیسم افراطی و نژادپرستانه، شاهد نقش آفرینی روزافزون عوامفریبانی هستیم که برخلاف تمامی قواعد حقوقی و اخلاقی، تمدن و فرهنگ بشری را به سخره گرفته، به ارزش های دینی و باورهای مذهبی میلیاردها انسان اهانت کرده و کتاب مقدس آنان را می سوزانند.
وی اظهار داشت: وقیحانه ترین نمونه، اقدامات و اظهارات رئیس جمهوری رژیم کنونی آمریکاست که مردم و فرهنگ ایرانی را تهدید کرده و ضمن نقض قواعد و اصول بنیادین حقوق بین الملل از جمله اصل منع تهدید یا توسل به زور، یاوه گویانه تهدید کرده است که 52 نقطه در ایران را که برخی از انها از اهمیت بالایی برای ایران و فرهنگ ایرانی دارند هدف قرار می دهد؛ برای شناخت عقبه این طرز تفکر کافی است اندک نگاهی به تاریخ معاصر خود بیندازیم و اقدام هایی که برخی گروه های جنگ طلب یا تروریستی در تخریب اموال و میراث فرهنگی از خود به جای گذاشته اند، را مرور کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: افراطیون در سال 2001 مجسمه های بودا را در بامیان منفجر کردند، تروریست های داعش میراث فرهنگی عراق و سوریه (موصل، نینوا، پالمیرا و...) را در سالهای 2014 و 2015 از بین بردند و اکنون دونالد ترامپ نه تنها با نقض فاحش منشور ملل متحد ایران را به حمله مسلحانه تهدید می کند بلکه به طور علنی از حمله به اماکن تاریخی و فرهنگی ایران سخن به میان می آورد.
ظریف خاطر نشان کرد: این در حالی است که توافق جامعه جهانی برای حفاظت از میراث و اماکن فرهنگی چه در شرایط صلح و چه در شرایط جنگ خود یک میراث ناملموس بزرگ و مشترک جهانی است. تهدید رئیس جمهوری آمریکا برای نابودی مراکز فرهنگی و تمدنی ایران مصداق بارز تروریسم فرهنگی بین المللی و ادامه قانون شکنی رژیم آمریکا برای شکستن مقاومت مردم ایران است که از یکسو با تروریسم اقتصادی با صراحت منابع تامین غذا و داروی مردم دلاور ایران را نشانه گرفته است.
ظریف تصریح کرد: همچنین وزیر خارجه این کشور در اقدامی مجرمانه که مصداق توطئه برای نسل کشی و جنایت علیه بشریت است اعلام می کند که اگر ایران می خواهد مردمش غذا داشته باشند باید از ما تبعیت کنند. از سوی دیگر در قالب حمله جنایتکارانه و تروریسم دولتی دست به ترور یکی از محبوبترین شخصیت های ایران و منطقه می زند و در کمال وقاحت به ترور سردار سرافراز شهید سپهبد قاسم سلیمانی افتخار می کند. بزرگمردی که منطقه و جهان وامدار مبارزه او با جریان ها و گروه های تروریستی و افراطی است.
وی خاطر نشان کرد: تهدیدات ترامپ تبلور تنفر ناشی از حقارت است. نه فقط تنفر از ایران و فرهنگ غنی ایرانی, بلکه تنفر از فرهنگ، تمدن و هرچیزی که بیانگر صلح و ثبات است. رژیم ترامپ با اقدامات نامتعارف و غیرعقلانی سعی در پررنگ تر کردن نقشی ناخوشایند و منفی در تاریخ دارد. حتی اگر به بهای نابودی بخش های زیبایی از تاریخ و هویت بشریت تمام شود.
وزیر امورخارجه افزود: این رژیم قبلا نیز نشان داده است که به قوانین، رویه ها و حتی تعهدات بین المللی دولت خود پایبند نیست. اعلام خروج از یونسکو، خروج از معاده آب و هوایی پاریس, خروج از معاهده منع موشک های هسته ای میانبرد و کوتاه برد در کنار خروج یکجانبه از توافق برجام تنها نمونه هایی از یکجانبه گرایی, انکار حقوق بین الملل و قانون ستیزی این رژیم است.
وی تاکید کرد: زمانی که ترامپ با مشی نژادپرستانه ملت متمدن و بافرهنگ ایران را تروریست می خواند با وقاحت به دنیا اعلام می کند که رژیم او هیچ تعهدی نسبت به رعایت اصول و خطوط قرمز حقوق بین الملل و از جمله اصل منع نژادپرستی، اصل منع تبعیض و اصل مسئولیت بین المللی در قبال تعهدات عام و خاص ندارد.
وی یادآور شد: این رژیم علیرغم ادعاهای خود بارها نشان داده که اعتقادی به مذاکره و پایبندی به تعهدات قبلی و فعلی ندارد. دشمنی با فرهنگ حتی خصومت با یک ملت نیست بلکه مخاصمه با ارزش های مشترک فرهنگی و دستاوردهای تمدنی ملل مختلف جهان است.
ظریف اضافه کرد: یکجانبه گرایی و قانونشکنی همانقدر خطرناک است که تحمل آن توسط دیگران. متاسفانه مواضع منفعلانه کشورها و سازمان های بین المللی در مقابل قانون شکنی و یکجانبه گرایی ترامپ وی را در پیگیری مشی قلدری جهانی جری تر کرده است. یکجانبه گرایی انفعالی مشوق یکجانبه گرایی فعال است. کشورهایی که برای مصون ماندن از تعرض ترامپ به یکجانبه گرایی او تن داده اند، در نهایت زمینه را برای تعرض وی به خودشان فراهم کرده اند.
وزیر خارجه کشورمان گفت: تحریم پروژه نورث استریم، تهدید به افزایش تعرفه خودروهای اروپایی و تهدید اخیر به افزایش سایر تعرفه ها علیه اروپا نتیجه طبیعی برخورد منفعلانه اروپا در برابر خروج آمریکا از برجام و خوش خدمتی آنان در استفاده نژادپرستانه و غیرمجاز از ماده 36 برجام است.
وی اظهار داشت: میراث فرهنگی نقش بسزایی در تقویت عناصر معنوی و مادی تحقق صلح و توسعه پایدار است. آثار تاریخی میراث گذشتگان و امانت آیندگان است و آنچه که امروزه تحت عنوان تمدن بشری شناخته می شود, بر شالوده هایی از همین میراث بنا نهاده شده است.
ظریف تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان وارث یکی از تمدن های کهن همواره منادی تعامل و همکاری فرهنگ ها و گفتگوی تمدن ها بوده تا نسل های آینده از بالندگی و پویایی و تعامل فرهنگی برخوردار باشند و نسل کنونی از بلای افراط و ترور و خشونت رها شود.
وزیر امور خارجه کشورمان عنوان کرد: آثار و میراث فرهنگی به جا مانده گواهی است بر تاریخ و تمدن کهن و استقامت و ماندگاری مردم بزرگ ایران در برابر امواج موقتی غارتگران و فرهنگ ستیزانی همچون ترامپ.
بیشتر بخوانید: