موضع ایران یکپارچه مقابله با ترامپ است
به گزارش گروه فضای مجازی ، به نقل از روزنامه خراسان، باید پذیرفت که عرصه دیپلماسی عرصه اشتباه و خطا در هیچ سطحی نیست. در عرصه دیپلماسی کوچکترین اشتباه میتواند با ایجاد خطا در نظام محاسباتی دشمنی که بسیار آماده است، هزینه های زیادی را به کشور تحمیل کند.
به تازگی آقای ظریف گفتوگویی مفصل با نشریه اشپیگل داشت که در بخشی از آن خبرنگار از وزیر خارجه سوال میکند که «در پی قتل (ترور) ژنرال سلیمانی آیا شما احتمال مذاکره با آمریکا را رد می کنید؟» و ظریف در پاسخ میگوید: «من هرگز این احتمال را منتفی نمیدانم که افراد رویکرد خود را تغییر دهند و واقعیات را بپذیرند.
برای ما فرقی نمیکند که چه کسی در کاخ سفید حضور دارد. آنچه اهمیت دارد، چگونگی رفتار آنهاست. دولت ترامپ میتواند گذشته خود را اصلاح کند، تحریمها را بردارد و به میز مذاکره برگردد. ما هنوز در میز مذاکره ماندهایم.
آنها طرفی هستند که میز مذاکره را ترک کرده اند. ایالات متحده، آسیب بزرگی به مردم ایران وارد کرده است. روزی خواهد رسید که آنها باید این آسیب را جبران کنند. ما شکیبایی زیادی داریم.»
۱- این جملات را اگر ظریف پیش از سیزدهم دی و ترور ناجوانمردانه حاج قاسم سلیمانی مطرح میکرد، بخشی از سیاستهای دیپلماسی ایران بود که بارها و بارها تکرار شده بود، اما منطقا باید پذیرفت که پس از آنکه ارتش آمریکا به دستور مستقیم ترامپ، فرمانده نیروی قدس سپاه را ترور کرده است، دیگر وزیر خارجه ما نمی تواند مقابل کسی که حالا دستش مستقیما به خون یکی از مقامات بلندپایه کشور آلوده است، همان حرف های سابق را تکرار کند.
حتی اگر آقای ظریف اعتقاد دارد که او در این شرایط نیز باید مسیر دیپلماسی را پی بگیرد بازهم باید توجه می کرد که این مسیر را نباید با هر حرف و جملهای دنبال کند. دیپلماسی آداب مهمی دارد که از جمله آن دقیق حرف زدن است به نحوی که دشمن نتواند آن را به ضعف ایران تعبیر کند.
سوال این است که در شرایطی که ترامپ یکی از مقامات ارشد کشور و یکی از اسطورههای ملت ایران را با فرمان مستقیم به شهادت رسانده، آیا این حرف ظریف چیزی جز پالس دادن برای مذاکره در هر شرایطی است؟ من میپذیرم که دیپلمات باید به دنبال دیپلماسی باشد، اما نه با هر حرف و جملهای! این مساله آشکارا پیام ضعف از ایران به آمریکا صادر میکند و از آن مهمتر اینکه این پالس اشتباه ظریف، «نظام محاسباتی» دشمن را مختل می کند و او را به غلط میاندازد به این معنا که دشمن تصور میکند حالا که هر کاری خواسته کرده و حتی قمار بزرگش را هم انجام داده یعنی سردار سلیمانی عزیز (رضوان ا... تعالی علیه) را هم ترور کرده، بازهم ایران از مذاکره دم میزند. از این رفتار چیزی جز بیشتر کردن فشار از سوی آمریکا و جری شدن این کشور علیه ایران، عاید مردم می شود؟
۲- تیم رسانه ای ترامپ که به نظر می رسد از چند فارسی زبان برانداز بهره میبرد، با درک شرایط ایران و نگاههایی که به ظریف وجود دارد، همین بخش از گفت وگوی ظریف را برجسته کرد و از طریق یک توئیت فارسی، زمین بازی جدید تعریف کرد. لذا باید مراقب بود تا در زمین دشمن بازی نکرد و نقد ظریف نباید منجر به تقویت تصویر ضعیف از ایران شود، مخصوصا مواضع اصلاحی ظریف باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد تا روشن شود موضع ایران یکپارچه مقابله با ترامپ است.
ظریف نیز باید این اشتباه را جبران کند به گونهای که نظام محاسباتی دشمن اصلاح شود. البته مواضع بعدی ظریف در این زمینه بخشی از همین اصلاح است اما تا آثار اشتباه صورت گرفته جبران شود، هنوز باید مراقبت بیشتری صورت گیرد.
- بیشتر بخوانید:
- خیال باطل ترامپ برای مذاکره دوجانبه با ایران