بانک‌ها همچنان دلالی می‌کنند/ بنگاه‌داری بانک‌ها عامل گرانی مسکن و انجماد سرمایه

10:47 - 19 تير 1394
کد خبر: ۵۹۰۲۳
دسته بندی: اقتصاد ، عمومی
خبرگزاری میزان: بانک‌ها، موسسات مالی مجاز و غیرمجاز این روزها اقدامی غیر از بانکداری انجام می دهند که نمونه آن دلالی در بازار سکه و ارز و خرید و فروش ملک و زمین است که چنین اقدام هایی سبب انجماد دارایی یا هدایت سرمایه ها به سمت غیرتولید شده است.
بانک‌ها همچنان دلالی می‌کنند/ بنگاه‌داری بانک‌ها عامل گرانی مسکن و انجماد سرمایهبه گزارش خبرنگار اقتصادی میزان، سیاست های حوزه بانکی به گونه ای تهیه و تنظیم شده که بانک ها را به سمت بنگاه داری و خرید و فروش ملک و دلالی سوق داده است.

در حال حاضر شاهد خرید و فروش ملک از سوی برخی بانک ها و افزایش کاذب قیمت در برخی مناطق تهران هستیم یا به عبارتی دیگر برخی بانک ها در شمال تهران اقدام به خرید چندین ملک و زمین کرده اند و همواره به دنبال ایجاد بازار کاذب افزایش قیمت در این مناطق بوده اند.

دارایی‌هایی که منجمد شده‌اند
طبق آخرین آمارها بیش از 15 هزار ملک مازاد در اختیار بانک هاست که سبب انجماد دارایی و ثروت شده اند، در صورتی که سرمایه ها باید در خدمت اقتصاد کشور و تولید باشد. اکنون خود بانک ها هم بخواهند از بنگاه داری دست بردارند، سیاست ها و وضع بد اقتصاد اجازه اینکار را به بانک ها نمی دهد.

طی سال های گذشته افرادی که برای گرفتن وام وثیقه و تضمینی جز ملک و زمین نداشتند و به دنبال رکود تورمی و تعطیلی کارخانه ها و واحدهای تولیدی مطالبات معوق افزایش یافت و از سوی دیگر بانک ها نیز چاره ای جزء نقد کردن وثیقه و تضمین نداشتند بنابراین در پایان این ماجرا معضل بنگاه داری بانک ها تشدید شد.


ممنوعیت های بانک طبق ماده 34 قانون پولی و بانکی
طبق ماده 34 قانون پولی و بانکی، انجام برخی از عملیات ها از جمله خرید و فروش کالا به منظور تجارت، معاملات غیر منقول، خرید سهام و مشارکت در سرمایه یک یا چند شرکت یا خرید اوراق بهادار داخلی یا خارجی به حساب خود به میزانی بیش از حد تعیین شده از سوی بانک‌مرکزی، اعطای اعتبار به اعضای ارکان خود و مؤسساتی که اعضای مزبور در آن ذینفع‌اند و سایر اشخاص حقیقی یا حقوقی، اعطای اعتبار به اعضای ارکان یا رؤسای ادارات و بازرسان بانک مرکزی ایران مگر با رعایت آیین‌نامه و انتشار اوراق دیداری در وجه حامل برای بانکها ممنوع است.

همچنین طبق ‌تبصره ماده 34 تملک غیر منقول برای استیفاء مطالبات یا برای تأمین محل کار یا مسکن کارکنان بانک و معاملات نسبت به آن طبق شرائطی که بانک‌مرکزی ایران تعیین خواهد کرد مشمول ممنوعیت موضوع بند 2 این ماده نخواهد بود.

تاکنون ماده 34 قانون پولی و بانکی از سوی اکثر بانک ها رعایت نشده است یا جدیتی برای اجرای این ماده وجود نداشته است که خروجی آن انجماد بیشتر دارایی و سرمایه ها در قالب ملک و املاک بوده است.

وظیفه بانک ها واسطه گری وجوه است
رضا عظیمی مدیر کل دفتر سیاست‌های پولی وزارت اقتصاد نیز در خصوص انجماد دارایی بانک ها گفت: نظام بانکی باید واسطه گر وجوه باشد یعنی منابع را از سپرده گذار اخذ و به صورت تسهیلات به فعالان اقتصادی کشور اعطا کند.

مدیر کل دفتر سیاست‌های پولی وزارت اقتصاد گفت: در حال حاضر انتقادهای وارده به سیستم بانکی این است که حجم دارایی نظام بانکی زیاد و بیشتر از حد مجازی است که یک نظام بانکی مطلوب باید داشته باشد.

دارایی های منجمد
وی تصریح کرد: بنابراین یک بانکی که بیش از حد منابع اش به صورت دارایی های جامد یعنی ملک و املاک باشد نمی توان تسهیلات خوبی به فعالان اقتصادی ارائه دهد، بنابراین کاهش انجماد دارایی بانک ها به ارائه تسهیلات کمک خواهد کرد.

بانک ها دلالی می کنند
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی میزان، گفت: موسسات مالی مجاز و غیرمجاز این روزها سنگ زیادی در مسیر اقتصاد کشور می اندازند یا به عبارتی دیگر به جای کمک، به اقتصاد ضربه می زنند.

غلامرضا اسداللهی با بیان اینکه در کشور ما موسسات مالی به جای اینکه به دولت کمک کنند ضربه زده اند، اظهار کرد: برخی از این موسسات یک سری سپرده ها جمع کرده اند در گوشه و کنار در دلالی صرف کرده اند.

این نماینده مجلس تاکید کرد: باید شرایطی فراهم شود که از این معضل جلوگیری کرد زیرا چنین اقدام بانک ها اقتصاد کشور را نابود خواهد کرد.





ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *