جوشاندن زیاد شیر افلاتوکسین را از بین میبرد؟
به گزارش گروه فضای مجازی، رضا غیاثوند با تاکید بر اینکه با این هیاهوی ایجاد شده در جامعه موافق نیستم، اظهار کرد: این اتفاق تنها استرس را در جامعه زیاد میکند و به هیچ وجه صحت ندارد.
وی افزود: در وهله اول باید بدانیم که تمام شیرهای موجود (شیرهای فلهای و سنتی و پاستوریزه) دارای افلاتوکسین هستند، اینکه شیر افلاتوکسین دارد یا نه مهم نیست، بلکه میزان این سم نباید از حد استاندارد تجاوز کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر اینکه منکر وجود این سم در شیر نیستم، تصریح کرد: میزان این ماده در حد استانداردهای آمریکا و ایران است.
غیاثوند ادامه داد: مقدار افلاتوکسین M ۱ در شیر طبق استاندارد داخلی کشور بین ۵۰ الی ۶۰ نانوگرم در هر لیتر است. زمانی که این حد مجاز را با استاندارد کدکس CODEX (کمیسیون بینالملل کدکس مواد غذایی) اروپا مقایسه کنیم، کمی بالاتر است. استاندارد اروپا کمی سختگیرانهتر است و میزان افلاتوکسین شیر کمتر از ۵۰ نانوگرم در هر لیتر محاسبه میشود.
این متخصص تعذیه و رژیم درمانی افزود: زمانی که نمونه شیرهای ایران را با استاندارهای امریکا مقایسه کنیم، حتی یک نمونه شیر آلوده هم نداریم، زیرا به طور متوسط بر اساس استاندارهای ایران بین ۱۰۰ نانوگرم در هر لیتر و در امریکا بین ۵۰۰ نانوگرم در هر لیتر است.
غیاثوند روند وجود افلاتوکسین در شیرهای ایران را نسبت به سالهای گذشته رو به کاهش اعلام کرد و گفت: بررسی ۵۰ مطالعه در ۱۰ سال گذشته در ایران نشان میدهد که میزان این سم در مجموع در نمونه شیرهای ایران رو به کاهش بوده است.
به گفته وی در نمونههایی که از کارخانههای معتبر ایران گرفته میشود، کمتر از یک درصد آلودگی وجود دارد.
غیاثوند اضافه کرد: با توجه به اینکه مصرف شیر در ایران کمتر از اروپا است، حتی با وجود اینکه میزان افلاتوکسین در ایران کمی از استاندارد اروپا هم بیشتر است، خطر جدی سلامت مردم ایران را تهدید نمیکند.
جوشاندن زیاد شیر افلاتوکسین را از بین نمیبرد
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خصوص جایگزینی شیرهای فلهای به جای شیرهای پاستوریزه، خاطرنشان کرد: این ادعا که شیرهای سنتی سالمتر از شیرهای پاستوریزه هستند، ادعایی کذب است. زیرا با توجه به اینکه این نمونه شیر از یک گاوداری تهیه میشود و احتمال اینکه آن گاوداری میزان آلودگی بالاتری داشته باشد، وجود دارد، درنتیجه ریسک آلودگی در این شیرها بالاتر است.
وی با بیان اینکه تصور اینکه فکر کنیم با جوشاندن بیشتر شیرهای فلهای و سنتی میتوان میزان این سم را از بین برد، کاملا اشتباه است، تصریح کرد: افلاتوکسین تحت تاثیر حرارت از بین نمیرود، همانطور که در نمونههای استریل نیز وجود دارد. جوشاندن بیش از حد شیر به مواد مغذی موجود در شیر از جمله ویتامین B ۲ یا ریبوفلاوین آسیب میزند.