احیای پوشش گیاهی در اراضی شیب دار برای جلوگیری از فرسایش خاک/ قانون خاک در حال نهایی شدن است
هوشنگ جزی مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصاد درباره اقدامات صورت گرفته برای جلوگیری از فرسایش خاک در کشور اظهار کرد: باید برای موضوع فرسایش خاک در کشور قدمهای جدی برداشته شود.
وی با تاکید بر اینکه باید خاک به عنوان یک کالای اقتصادی در نظر گرفته شود، افزود: در کشور ما به خاطر وضعیت آب و هوایی گرم و خشک تولید یک سانتیمتر خاک ممکن است حدود ۷۰۰ سال زمان بر شود، ولی به راحتی آن را از دست میدهیم.
مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها با بیان اینکه باید تمهیدات لازم برای جبران ضرر و زیان و خسارت وارده به خاک بر اثر تخریب اراضی دیده شود گفت: خوشبختانه قانون مربوط به خاک مصوب شده و دستور العمل آن در وزارت جهاد کشاورزی در حال نهایی شدن است که در این قانون بر روی موضوعاتی همچون برآوردهای اقتصادی و هزینههای تخریب خاک تاکید شده است.
جزی تاکید کرد: حدود ۱۲۵ میلیون هکتار از اراضی کشور تحت فرسایش آبی است که زیر نظر سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور است و حدود ۳۰ میلیون هکتار از اراضی را بیابانها تشکیل میدهند که در این محدوده فرسایش باید به آن توجه شود.
وی افزود: اگر پوشش گیاهی مراتع کشور حفظ نشود مبدأیی برای فرسایش خاک محسوب میشود که از لحاظ حاکمیتی سازمان جنگلها به نمایندگی از دولت مسئولیت حفاظت از آن را بر عهده دارد و مردم، دانشگاهیان و مراکز تحقیقاتی باید کمک کنند که بتوانیم با استفاده از فناوریها و اجرای اقدامات نوین با هزینههای اندک فرسایش خاک را کنترل کنیم.
مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها عمدهترین روش برای جلوگیری از فرسایش خاک را احیای پوشش گیاهی در اراضی شیب دار دانست و گفت: اگر پوشش گیاهی در این نقاط تخریب شود به راحتی با یک بارندگی خاک شسته میشود که اقدامات بیولوژیکی ما از جمله احیاء مراتع و جنگلها میتواند در این زمینه کمک کند.
جزی بیان کرد: باید در اراضی شیب دار اقدامات بیومکانیکی همراه با اقدامات بیولوژیکی انجام شود که کمک میکند آب باعث شسته شدن خاک نشود.
وی افزود: اقدامات بیومکانیکی در آبراهها نیز برای کنترل سیلاب از بالا دست است تا فرسایش رودخانهای نداشته باشیم و بتوانیم رسوب را در این نقاط حفظ کنیم.
مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها گفت: آبخیزداری شامل اقدامات بیولوژیکی، بیومکانیکی، مکانیکی و مدیریتی است که در مطالعات آبخیزداری به آن توجه میشود و در یک حوزه آبخیز که مطالعات آبخیزداری انجام میشود همه فاکتورهای حوزه آبخیز از جمله اقتصادی، انسانی و طبیعی دیده میشود و براساس مطالعات اقدامات اجرایی پیش بینی میشود.
جزی در ادامه تصریح کرد: با تناسب وضعیت جغرافیایی ممکن است در برخی حوزهها اقدامات مکانیکی بیشتری صورت گیرد و تمام این اقدامات از جمله برنامههای آبخیزداری است.