چرا مناطق آزاد واردات محور شدند؟ / هنوز گمرکات به طور کامل در مناطق آزاد مستقر نشده اند
بهرام شهریاری کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصاد درباره اینکه به چه دلیل واردات محور اصلی مناطق آزاد شده است، اظهار کرد: مناطق آزادی که در دنیا وجود دارند برخلاف مناطق آزاد در کشور به هیچ عنوان به سمت خرده فروشی حرکت نمی کنند.
این کارشناس اقتصادی افزود: به دلیل اینکه مناطق آزاد باید از نظر درآمدی خودکفا باشند به سمتی رفتند که خرده فروشی را با ساخت و ساز مراکز تجاری رونق بدهند و این مهمترین اشتباهی بود که صورت گرفت.
وی ادامه داد: همین موضوع به صورت فرهنگ ادامه پیدا کرد و کار را سخت کرد، بر این اساس بسیاری از واحدهای تولیدی فعال نیستند و برخی هم برای قانون گریزی فعال شدند.
شهریاری بیان کرد: به عنوان مثال برای واردات مواد اولیه تولیدکننده با محدودیت همراه است، اما برای مناطق آزاد این محدودیت برداشته شده و واردات انجام میشود تا منافعی به مناطق برسد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: از فروردین ۹۷ که دولت تصمیم گرفت منابع ارزی را مدیریت کند مقرر شد، وارد کنندگان در مناطق آزاد ثبت سفارش انجام بدهند و این موضوع تا خرداد ۹۷ زمانی که واردات پوشاک، کیف وکفش ممنوع شد ادامه یافت، اما زمانی که متوجه شدند نمیتوانند پوشاک وارد کنند شروع به لابی کردند.
وی تصریح کرد: به بهانه اینکه تولیدکنندگان نمیتوانند ثبت سفارش کنند و واحدهای تولیدی در حال تعطیل شدن هستند، دولت را مجاب کردند تا ۳۲۰۰ قلم کالا که بیشتر آن مواد اولیه بود از ثبت سفارش مستثنی شود و راه جدیدی باز شد تا هر فردی که میخواهد از این طریق مواد اولیه وارد کند.
شهریاری تاکید کرد: در حالی که طبق مصوبه این مواد اولیه باید برای صادرات وارد شود یعنی واحدهای تولیدی که اقدام به صادرات میکنند مواد اولیه خود را از این طریق تامین کنند، اما هیچ آماری اعلام نشد.
این کارشناس اقتصادی افزود: نقطه ضعفی که وجود دارد این است که گمرکات در مبادی ورودی و خروجی به طور کامل مسقر نشدند و کارها در دست مناطق آزاد قرار دارد و به دلیل اینکه منافع دارند زیاد سخت گیری نمیکنند، باید گمرک مستقر شود تا شفافیت ایجاد شود.