جراحی کاهش وزن برای چه افرادی توصیه نمیشود؟
به گزارش گروه فضای مجازی ، سیدمهدی جلالی، دبیر علمی چهارمین کنگره چاقی با اشاره به افراد مجاز برای انجام جراحی درمان اضافه وزن، با بیان اینکه در مساله چاقی تنها بحث اضافه وزن مطرح نیست، گفت: چاقی نیز مانند فشار خون و دیابت یک نوع بیماری است که باید نسبت به درمان آن اقدام شود. البته شاخص وزن به تنهایی برای اندازهگیری شدت چاقی کافی نیست؛ چراکه علاوه بر وزن باید به قد فرد نیز توجه شود.
روش علمی تشخیص شدت چاقی
وی با اشاره به اندازهگیری شاخص توده بدن یا BMI با استفاده از فرمول اندازه قد و وزن برای تعیین شدت چاقی افراد، گفت: BMI افراد سالم چیزی حدود ۱۸ تا ۲۵ بوده و زمانیکه از ۲۵ و۳۰ فراتر رود، شخص به تدریج چاقتر و دچار بیماریهای بیشتری میشود.
جراحی برای کاهش وزن در چه افرادی توصیه میشود؟
وی انجام عمل جراحی کاهش وزن را برای افراد دارای BMI بالای ۴۰ مناسب دانست و ادامه داد: همچنین جراحی افراد دارای BMI بالای۴۰ تحت پوشش بیمهای قرار دارد.
جلالی اعمال جراحی کاهش وزن را به دو دسته تقسیم کرد و افزود: روش اول به کاهش حجم معده و روش بعدی به کاهش جذب مواد غذایی در بدن کمک میکند.
انواع روشهای جراحی کاهش وزن
این فلوشیپ جراحی اندوسکوپیک با اشاره به جراحی "اسلیو معده" به عنوان یک روش مورد تایید جهانی، ادامه داد: جراحی اسلیو باعث کاهش حجم معده و در نهایت کاهش وزن میشود؛ به گونهای که طی این عمل جراحی حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد حجم معده برداشته شده و اشتهای فرد تا میزان زیادی کاهش پیدا میکند.
وی جراحی "بای پس معده" را روش دیگر دارای مقبولیت جهانی جهت کاهش حجم معده معرفی کرد و گفت: البته این روش انواع مختلفی داشته و روش کلاسیک آن مورد تایید است. این روش ترکیبی از کاهش حجم معده و کاهش جذب غذاست و طی آن فرد غذای کمتری مصرف میکند و همان میزان نیز کمتر جذب میشود؛ بنابراین بدیهی است که عمل "بای پس" از دو مکانیزم منجر به کاهش وزن شده و برای کاهش وزن افراد دارای اضافه وزن بالا توصیه میشود.
چه کسانی جراحی نکنند؟
جلالی با بیان اینکه جراحی "بای پس معده" کلاسیک برای افرادی که BMI بالایی ندارند به هیچوجه توصیه نمیشود، اظهار کرد: پذیرش ریسک جراحی و عوارض درمان برای مواردی که چاقی شدید و در حد بیماری نباشد، صحیح نیست؛ بنابراین در این موارد باید از روشهای غیرتهاجمی و یا اصلاح سبک زندگی مانند تغییر رژیم غذایی، استفاده از غذاهای سالم، پرهیز از غذاهای ناسالم و پرکالری و همچنین افزایش فعالیت بدنی برای کاهش وزن استفاده شود.
وی در رابطه با جراحیهای زیبایی در زمینه کاهش وزن، اظهار کرد: درمان چاقی و اضافه وزن با روش جراحی به دو صورت انجام میشود؛ دسته اول در قالب جراحی زیبایی و جهت خارج کردن چربیهای انباشته موضعی انجام میشود مانند لیپوساکشن و لیپولیزر که هدف اصلی در این نوع جراحی کاهش وزن نبوده و تاثیرات متابولیسمی ندارد.
ضرورت ساماندهی و نظارت بر تبلیغات چاقی و رژیم درمانی
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به بازار داغ رژیم درمانی در مراکز غیرمجاز، اظهار کرد: رژیمهای غذایی غیرتخصصی عوارض زیادی به دنبال دارد، لذا درمانگر رژیم غذایی باید دورههای تخصصی را در مراکز علمی مورد تایید گذرانده باشد، به عبارت دیگر همانگونه که برای درمان بیماری به غیرپزشک مراجعه نمیکنیم، برای درمان چاقی هم باید به افراد متخصص در زمینه تغذیه مراجعه کنیم.
وی با بیان اینکه توصیههای غیرتخصصی در زمینه تغذیه فرد را با مشکلات و چالشهای جدیدی مواجه میکند، اظهار کرد: متاسفانه به دلیل سود اقتصادی مباحث تغذیهای، افراد فاقد تخصص و شرایط لازم با ارایه تبلیغات گمراهکننده وارد این حوزه شده و با سوءاستفاده از ناآگاهی افراد و ارایه توصیههای غیرعلمی باعث گمراهی مخاطب و بروز عوارض در این زمینه میشوند.
وی با تاکید بر ضرورت ساماندهی و نظارت بر تبلیغات حوزه چاقی و رژیم درمانی، تصریح کرد: با این حال افراد باید در انتخاب درمانگر و پزشک دقت داشته و برای درمان به افراد واجد شرایط مراجعه کنند.
جلالی در پایان ترویج فرهنگ پیشگیری از بروز چاقی از دوران کودکی را با اهمیت دانست و گفت: پیشگیری از بروز چاقی کودک، از زمان بارداری باید پیگیری شده و مورد توجه قرار گیرد و اینجاست که تفاوت افراد واجد شرایط برای ارایه مشاوره صحیح مشخص میشود.