افول موریانهوار آمریکا به روایت آمار/ از «۵۰ میلیون زیرخط فقر» تا «بحران بیخانمانی»/ از جوانانی که از تحصیل باز میمانند تا بازنشستگانی که راهی ویتنام میشوند
گروه سیاسی ؛ «افول موریانهوار»، این رساترین تعبیری است که در مورد روند نزولی و انحطاطی رژیم آمریکا در ابعاد مختلف سیاسی و اجتماعی و اقتصادی مطرح است.
آمریکا اگر چه خود را ابرقدرتی میداند که دارای بالاترین میزان تولید ناخالص داخلی و منابع بودجهای است، اما نگاهی به وضعیت اجتماعی و معیشتی اکثریت ۹۹ درصدی ساکنان این کشور و گسل طبقاتی زیادی که در جامعه آمریکا وجود دارد، هر ناظری را به این نتیجه میرساند که «اقتصاد سیاسی» حاکم بر آمریکا که مبتنی بر انگارههای نئولیبرالیستی است، در حال پوکاندن آمریکا از درون است.
همین تیراندازیهای روزانهای که در خیابانهای آمریکا رخ میدهد گواهی بر «آنومی» و «ناهنجاری» نهادینهای است که به سبب شکاف طبقاتی گسترده در جامعه آمریکا حکمفرماست.
نشریه آمریکایی «هیل» اخیرا طی گزارشی اعلام کرده که در سال ۲۰۱۹ میلیاردرهای آمریکایی ۵۰۰ میلیارد دلار به ثروت خود افزودهاند و از سویی دیگر، نابرابری درآمدی در آمریکا به بالاترین سطح خود در طول تاریخ گردآوری اطلاعات تطبیقی درآمدی رسیده است. طبق گزاش مزبور، در طی ۱۵ سال اخیر، پایینترین دهکهای درآمدی در آمریکا، شاهد کاهش ۷ درصدی درآمد خود بوده اند.
- بیشتر بخوانید:
وضعیت وخیم کودکان زیر خط فقر در آمریکا
اما برای پی بردن به عمق فاجعه تبعیض و شکاف طبقاتی در آمریکا کافی است فقط نگاهی به عنوان گزارش منتشره در روزنامه آمریکایی لسآنجلستایمز در روز پنجشنبه ۵ دی (۲۶ دسامبر) انداخت؛ گزارشی با این عنوان: «مهاجرت بازنشستگان آمریکایی به ویتنام برای استفاده از خدمات درمانی ارزانتر و استانداردهای زندگی بهتر». در واقع مردم آمریکا به سبب فقدان حمایتهای دولتی در امور اجتماعی و بهداشتی، مجبور هستند به کشوری مهاجرت کنند که قریب به ۵ دهه پیش، نظامیان متجاوز آمریکایی در آن کشور مشغول کشت و کشتار بودند.
خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ نیز اخیرا در گزارشی به وضع اسفبار اجتماعی و اقتصادی مردم آمریکا پرداخته است؛ در گزارش این رسانه آمریکایی آمده است: از هر ۶ کودک آمریکایی، یک نفر در فقر زندگی میکند؛ بیش از ۵۰۰ هزار آمریکایی بیخانمان هستند و ۸۷ میلیون آمریکایی تحت پوشش بیمه درمانی نیستند.
«برنی سندرز» سناتور ارشد آمریکایی نیز با اشاره به این گزارش بلومبرگ، در توئیتی نوشت: اقتصاد آمریکا فاسد است و به موزات افزایش فقر اکثریت در آمریکا، وضع طبقه ثروتمند هر روز بهتر میشود.
سندرز که یکی از کاندیداهای دموکرات انتخابات ۲۰۲۰ آمریکاست چندی پیش نیز با ارائه آماری پرده از واقعیت اجتماعی و اقتصادی جامعه آمریکا برداشت و گفت: در آمریکا از هر پنج نفر تنها یک نفر توان خرید داروهای تجویز شدهاش را دارد و صدها هزار جوان آمریکایی به سبب مشکلات مالی و هزینه بالای تحصیل نمیتوانند به دانشگاه بروند و ۴۰ میلیون آمریکایی در فقر زندگی میکنند.
زیر خط فقر بودن بیش از ۴۰ میلیون آمریکایی؛ نکتهای است که دو سال پیش یعنی در بهمن ۹۶ (ژانویه ۲۰۱۸) نیز در یکی از گزارشهای سازمان ملل بدان اشاره شده بود و وبگاه آمریکایی «بورگن مگزین» بدان پرداخته بود.
«بن کارسون» وزیر مسکن آمریکا چند روز پیش با اشاره به افزایش آمار بیخانمانها در سراسر آمریکا طی سال ۲۰۱۹، اعلام کرد: بحران بیخانمانی در ایالت کالیفرنیا در سطح هشدار قرار گرفته است و در سال ۲۰۱۹ حدود ۲۲ هزار نفر به بیخانمانهای این ایالت افزوده شدند.
در همین رابطه، «ابوذر گوهری مقدم» کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با بیان اینکه آمریکا در بسیاری از شاخصهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و قدرتنرم دارای ساختار معیوب و نتیجتا در حال افول است، گفت: نگاهی به بدهیهای آمریکا و نسبت آن با تولید ناخالص داخلی ، گواهی بر عمق مشکلات ساختاری اقتصادی و اجتماعی این کشور است. در سال ۱۹۲۹ که بحران اقتصادی، آمریکا را درنوردیده بود، نسبت بدهیهای آمریکا به تولید ناخالص داخلی آن، ۱۶ درصد بود و این نسبت در بحران سال ۲۰۰۸ به ۸۶ درصد رسید و نهایتا در پایان دولت اوباما یعنی در سال ۲۰۱۶، بدهیهای آمریکا ۱۰۶ درصد از تولید ناخالص داخلیاش بیشتر اعلام شد.
- بیشتر بخوانید:
کالیفرنیا همچنان رکورد دار نرخ فقر در آمریکا
این عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع)، تصریح کرد: افزایش سرسامآور بدهیهای آمریکا و نسبت بالای آن به تولید ناخالص داخلی این کشور، بیانگر ضعف ساختاری مفرط اقتصاد آمریکا و و افزایش هزینههای عمومی دولت این کشور است.
وی تصریح کرد: قابل تامل آنکه سهم اکثریت مردم آمریکا از این افزایش هزینههای عمومی دولت آن، بسیار ناچیز بوده است و همین شکاف طبقاتی گسترده و نابرابری درآمدی در آمریکا مبین این سهم ناچیز است. تبعات این نابرابری ساختاری در ظهور و بروز جنبشهای ضدسرمایهداری در آمریکا از جمله «جنبش تسخیر والاستریت» یا «جنبش ۹۹ درصدی» قابل مشاهده است.
گوهری با اشاره به آمارهای مرتبط با نابرابری درآمدی و تبعیض ساختاری در جامعه آمریکا، گفت: از سال ۲۰۰۹ تا سال ۲۰۱۵، بنا بر آمارهایی نهادهای اقتصادی آمریکایی، ۵۰ درصد ثروت در این کشور در انحصار یک درصد از جامعه آمریکایی بود و سهم ۹۹ درصد آمریکاییها با سهم آن یک درصد برابری میکرد. وجه تسمیه نامگذاری جنبش ۹۹ درصدی نیز بر همین مبنا بود.
این کارشناس مسائل آمریکا افزود: حاکمیت و نهاد دولت در آمریکا نیز عملا در خدمت منافع همان یک درصدی است که به اندازه ۹۹ درصد جامعه آمریکایی از منابع و ثروت عمومی در این کشور سهم دارد و ما در آمریکا با مقوله «دولت طبقه حاکم» مواجهایم.
این استاد دانشگاه با اشاره به معیوب بودن نظام خدمات عمومی در آمریکا، گفت: علیرغم افزایش سرسامآور هزینههای معیشتی در آمریکا، نظام خدمات عمومی در این کشور در حوزههایی نظیر «بهداشت و سلامت» و «آموزش» بسیار تنزل یافته است و مردم آمریکا با افزایش هنگفت هزینههای خدماتی مواجهاند که قاعدتا در هر کشوری دولتها باید متکفل بخش عمده آن باشند. برای نمونه از سال ۲۰۰۰ به این سو، هزینه آموزش ۱۲۸ درصد، هزینه مسکن ۵۲ درصد، هزینه بهداشت ۵۳ درصد و هزینه تامین غذا ۵۳ درصد در آمریکا افزایش یافته است.
گوهری تصریح کرد: آمارهای معیشتی و اقتصادی جامعه آمریکا بیانگر آن است که یک طبقه متوسط رو به پایین ۶۰ درصدی در آمریکا حضور دارند که این طبقه رفته رفته در حال متصل شدن به طبقه فقیر در جامعه آمریکاست.
این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به آمار فقر در آمریکا، گفت: نزدیک به ۵۰ میلیون آمریکایی زیر خط فقر هستند و ۲۳ درصد کودکان نیز در آمریکا در فقر به سر میبرند. همچنین بیش از ۴۰ میلیون آمریکایی برای تامین نیازهای غذایی خود به سیستم توزیع کوپن وابسته هستند؛ سیتمی که شامل یک وعده غذای حداقلی برای بیش از ۴۰ میلیون آمریکایی است.
- بیشتر بخوانید:
۱۳ میلیون دانشآموز آمریکایی زیر خط فقر؛ افزایش ۲ برابری بیخانمانی کودکان آمریکایی از سال ۲۰۰۴
وی بیان داشت: بخش اعظم بودجه آمریکا صرف نظامیگری و جنگافروزی میشود و همین امر دولت و نظام حاکم بر این کشور را از پرداختن به امور زیرساختی و معیشتی در آمریکا باز میدارد؛ در بودجهای که اخیرا در کنگره آمریکا به تصویب رسید و به امضای رئیسجمهور این کشور رسید، ۷۴۰ میلیارد دلار ردیف نظام تعریف شده است که یک چهارم بودجه کل آمریکاست.
آمار فوقالذکر تنها گوشهای از واقعیتهای جامعه آمریکاست؛ جامعهای که با شاخصههای «نئولیبرالیسم» و «لیبرال دموکراسی» به این فلاکت رسیده است و به تعبیر مقام معظم رهبری، «لیبرال دموکراسیاش امروز در دنیا مفتضح است».
زمانی «فرانسیس فوکویاما» استراتژیست جنگطلبان آمریکایی، در تشریح نظریه «پایان تاریخ» خود گفته بود «لیبرال دموکراسی» ختم تفکرات و راهکارهای سیاسی و اجتماعی و فرهنگی است. اما اتفاقات دهههای اخیر و افول سخت افزاری و نرم افزاری کشورهای حامل مشی «لیبرال دموکراسی» بویژه آمریکا، بیاساسبودن نظریه فوکویاما را به اثبات رسانده است.
مقام معظم رهبری در تاریخ ۱۴ خرداد سال جاری در مراسم سیامین سالگرد رحلت امام خمینی (رحمهالله)، در بخشی از بیاناتشان به موضوع افول آمریکا اشاره کردند و فرمودند: قدرت استکباری آمریکا، قدرت فتنهانگیزی و خباثت رژیم صهیونیستی، از چهل سال پیش به این طرف به مراتب تنزّل کردهاند و پایین رفتهاند؛ ما این را در محاسبات خودمان باید لحاظ کنیم. اینکه در وضع سیاسی آمریکا یا در وضع اجتماعی و اقتصادی آمریکا چه اتّفاقاتی افتاده و دارد میافتد، باید در محاسبات ما وارد بشود. این را باز بعضی از خود آمریکاییها گفتهاند، بعضیها میگویند «افول موریانهوار»؛ که این را یک نویسندهی آمریکایی میگوید؛ یعنی مثل موریانه از درون دارد پوک میشود؛ خود نهادهای درون آمریکا این را میگویند؛ هم در عرصهی اقتصادی این جور است، هم در عرصهی اجتماعی این جور است، هم در عرصهی سیاسی این جور است. وزارت کشاورزی آمریکا رسماً اعلام کرده است که ۴۱ میلیون نفر در آمریکا با مشکل گرسنگی دست و پنجه نرم میکنند؛ وضع آمریکا این است؛ ۲۲۰۰ میلیارد دلار بدهکاری دولت آمریکا است -۲/۲ تریلیون- افسانهای است، اصلاً این رقمها، رقمهای غیر قابل تصوّر است.