در پارک برج میلاد حتی یک دامپزشک به صورت نمادین هم نیست/دلفینها را با قیمت ۱۵۰ هزار دلار به فروش میرسانند
- در چند روز اخیر اخباری مبنی بر مرگ یک دلفین و دو شیر دریایی در مجموعه دلفیناریوم برج میلاد منتشر شده است و پیمانکار متهم است که این خبر را از نهادهای نظارتی و حتی مجموعه برج میلاد پنهان نگه داشته است.
اما نماینده تامین کننده گونههای پستاندار دریایی اظهار میدارد که فقط یک دلفین و آن هم در ۲۹ آذر ماه جان باخته و ادعاهای مبنی بر مرگ دو شیر دریایی و یا این که چند ماه از مرگ دلفین گذشته، صحت ندارد.
سید مجتبی عبادی نماینده تامین کننده گونههای پستانداران دریایی دلفیناریوم برج میلاد در این باره گفت: مجموعه ما تخصص در حوزه نگهداری، نمایش و در برخی مواقع تولید مثل پستانداران دریایی را دارد و باید بگویم که با توجه به شرایط موجود، مجموعه ما جزو ردههای اول در کشور است میزان تلفات حیوانات ما وضعیت معمولی و متعارفی دارد.
محمدعلی یکتا نیک، کارشناس حیات وحش و محیط زیست در گفت وگو با خبرنگار گروه جامعه ، در واکنش به مرگ «آلفا» یکی از دلفینهای دلفیناریوم برج میلاد به بیان توضیحاتی پیرامون این موضوع و قاچاق حیات وحش به ویژه دلفین پرداخت و گفت: متاسفانه در چند سال اخیر با پدیدههایی مواجه هستیم که از قاچاق حیات وحش حمایت میکنند.
پر سودترین قاچاق، قاچاق حیات وحش است
این کارشناس حیات وحش درباره قاچاق حیات وحش گفت: قاچاق حیات وحش یکی از بزرگترین سیستمهای قاچاق موجود در دنیا است و بعد از قاچاق مواد مخدر و اسلحه و اعضای بدن انسان پر سودترین قاچاق، قاچاق حیات وحش است.
فکر می کنیم دلفین ها شاد هستند
یکتا نیک گفت: همه ما دلفینها را با لبخندی که به صورت طبیعی روی صورت آنها نقش بسته میشناسیم و فکر میکنیم که آنها موجودات بازیگوشی هستند و فکر میکنیم که این دلفینها با حرکات و بازیهایی که انجام میدهد موجودات شادی هستند.
۶ ماه دوم سال در خلیج تایجی به شکار دلفین ها می پردازند
این کارشناس محیط زیست و حیات وحش بیان داشت: چند سال گذشته یکی از مربیان قبلی دلفین (که هم اکنون این کار را کنار گذاشته است) مستندی ساخت از خلیج تایجی در کشور ژاپن که این مستند حاوی این مطلب بود که از ۶ ماه دوم سال یعنی از پایان شهریور، سپتامبر تا ماه مارچ که فرودین ماه ما میشود یک اتفاق وحشتناک در خلیج تایجی میافتد.
دلفین ها چگونه شکار می شوند؟
یکتا نیک درباره فرآیند شکار دلفین ها گفت: این اتفاق این است که آنها با یک روش خاصی به مسیر مهاجرت دلفینها میروند و آنها را محاصره میکنند و سپس به سمت خلیج تایجی میبرند و وقتی آنها به این خلیج میرسند تور میاندازند و آنها را گرفتار میکنند و سپس با نیزه این دلفینها را میکشند به گونهای که دریا به رنگ خون درمی آید. این اتفاق هم اکنون هنوز هم در خلیج تایجی میافتد.
یکتا نیک در ادامه از جدا کردن دلفینهای ماده خبر داد و افزود: قبل از کشتار دلفینهای این شکارچیان تعدادی از دلفینهای ماده جوان را قبل از کشتار جدا میکنند و بعد از آن در دریا در مکانهای مخصوصی یک تربیت ابتدایی به آنها میدهند و بعد آنها را به پارکهای دلفین در مناطق مختلف دنیا میفروشند.
دلفین ها را با قیمت ۱۵۰ هزار دلار به فروش می رسانند
این کارشناس حیات وحش در ادامه گفت: دلفینهایی را که برای گوشت آنها میکشند از دلفینی ۵۰ تا ۱۵۰ دلار قیمت دارد و دلفینهایی که برای پارکهای دلفینها است تا ۱۵۰ هزار دلار به فروش میرسانند.
صید دلفین ها به صنعت کشتار وسیع دلفینها سوخت میرساند
این کارشناس حیات وحش درباره قاچاق حیات وحش گفت: صید دلفین ها در واقع تجارت بزرگی است که به صنعت کشتار وسیع دلفینها سوخت میرساند. امروزه گروههای داوطلبی از نقاط مختلف دنیا در تایجی ژاپن جمع میشوند و از این اتفاق مستند میسازند تا به گوش همگان برسد.
وی افزود: در کشور ما از دو دهه قبل ابتدا در جزیره کیش دلفیناریوم کیش ساخته شد که در دو سال اول ساخت این مجموعه ۱۵ پستاندار دریایی شامل گراز دریایی، شیر دریایی و دلفین و ... از بین رفتند که دلایل مختلفی داشت.
جمعیت حیات وحش صید شده در دو سال اول اسارت می میرند
این کارشناس حیات وحش در ادامه گفت: معمولا نیمی از جمعیتی که صید میشوند در پروسه صید میمیرند و از نیم دیگری که زنده مانده اند در دو سال اول اسارت نیمی دیگر نیز میمیریند و هیچ وقت عمر طبیعی خود را نمیکنند.
دو هفته دلفینها بدون غذا زیر آفتاب سوزان کیش مانده بودند
وی درباره شرایط دلفیناریوم کیش گفت و افزود: این اتفاق عینا در پارک دلفین کیش رخ داد به این علت که سیستم نگهداری آنها درست نبود و استخرهای دلفیناریوم کیش زیر آفتاب مستقیم با نهایت ۴ متر عمق بود که البته آن زمان حقوق کارمندان را هم نداده بودند و دو هفته این دلفینها بدون غذا زیر آفتاب سوزان کیش مانده بودند و دلفینها یکی یکی در حال مرگ بودند.
از پول بیت المال برای قاچاق حیات وحش خرج میکنیم
وی در ادامه افزود: این داستان قاچاق سر درازی دارد و اتفاقی که در پارکهای دلفین میافتد این است که ما به استفاده ابزاری از این جانوران روی آورده ایم و از پول بیت المال برای قاچاق حیات وحش خرج میکنیم. تا این پول از منبع مجانی طبیعت حیوانی را صید کنند و سپس تبدیل به دلقک برای ما کند.
در پارک دلفیناریوم برج میلاد تهران حتی یک دامپزشک به صورت نمادین هم نیست
وی در ادامه از نبود دامپزشک در دلفیناریوم برج میلاد خبر داد و گفت: در پارک دلفیناریوم برج میلاد تهران که متاسفانه مستند به بازدیدی که کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست داشتند این پارک حتی یک دامپزشک به صورت نمادین هم نداشتند و اگر هم داشته باشند این دامپزشک تخصص دلفین نداشته است. صرف اینکه یک نفر از دانشگاه مدرک دام و طیور اهلی گرفته به این معنی نیست که بتواند امور پستاندار دریایی مثل دلفین و شیر دریایی و یا فک را انجام دهد. دامپزشک باید تخصص کار حیات وحش آن هم برای یک گونه خاص را داشته باشد.
مرگ «آلفا» صدای قاچاق را به گوش همه رساند
این کارشناس محیط زیست و حیات وحش در ادامه گفت: مرگ «آلفا» در دلفیناریوم برج میلاد صدای قاچاق پستانداران را به گوش همه رساند.
دلفین در اسارت نهایتاًً حدود ٢٠ سال عمر می کند
وی در ادامه بیان کرد: دلفین در طبیعت تا ٦٠ سال عمر میکند، اما رکورد عمر همین دلفین در اسارت نهایتاًً حدود ٢٠ سال است که در صورت استفاده مداوم از انواع دارو شامل داروهاى ضد افسرگى (اعصاب) براى دلفین هاى اسیر همین یک سوم عمر طبیعى هم در اسارت محقق شده است. زخم هاى حفره اى عمیق که در نتیجه افسردگى با نام اولسِر (ulcer) در بدن دلفین ایجاد میشود نهایتا جان دلفین هاى اسیر را میگیرد.
دلفین با کوبیدن خود به دیواره استخر خودکشى میکند
یکتا نیک افزود: افسردگى در دلفین هاى محبوس در پارک هاى دلفین تا حدى حاد میشود که بارها گزارش شده دلفین با کوبیدن خود به دیواره استخر خودکشى میکند. اینها بخشى از پشت پرده هاى تلخ نمایش به ظاهر شاد دلفین هاست.
بزرگترین پستاندار دنیا و کوچکترین پستاندار را در کشور داریم
در خلیج فارس در جزیره قشم کوچکترین پستاندار جهان و بزرگترین پستاندار جهان را هم زمان با یکدیگر داریم. کوچکترین پستاندار جهان یک پستاندار به نام شرو یا حشره خور کوتوله است که یک خارپشت کوچک است که تیغ ندارد و ۲ و نیم سانتیمتر است و بزرگترین پستاندار دنیا نهنگ آبی است که از بزرگترین دایناسورهایی که تاکنون شناخته شده هم بزرگتر است در واقع این نهنگ آبی بزرگترین پستاندار روی زمین است.
صنعت اکوتوریسم را برای دیدن دلفین ها راه اندازی کنیم
این کارشناس حیات وحش در ادامه گفت: میتوانیم صنعت اکوتوریسم بر پایه حفاظت را در این زمینه داشته باشیم به این ترتیب که امکانی فراهم کنیم که مردم از دلفینها در طبیعت بازدید کنند که اثر فوق العاده بهتر و واقعی تری به نسبت زندگی دلفینها در تانگهای بتنی دارد. مردم ما نمیدانند که در پشت پرده حرکات نمایشی این دلفینها چقدر کشتار دلفین صورت میگیرند.
ژاپن شکار دلفین ها را متوقف نکرده است
یکتا نیک از متوقف نشدن شکار دلفین ها در ژاپن خبر داد و گفت: با وجود فشارهای بین المللی روی دولت ژاپن هنوز این شکار متوقف نشده، زیرا این شکار سود سرشاری برای آنها دارد.
در کشورمان ۱۲ گونه دلفین شناخته شده و ۵ گونه نهنگ داریم
یکتا نیک درباره انواع مختلف گونه های دلفین ها در آبهای خلیج فارس بیان کرد: در کشورمان ۱۲ گونه دلفین شناخته شده و ۵ گونه نهنگ در آبهای خلیج فارس داریم.
باید به سمت صنعت دلفین واچینگ برویم
این کارشناس حیات وحش در ادامه از صنعتی درباره دلفین ها نام برد که در جلوگیری از کشتار آنها بسیار مثمر ثمر است و افزود: صنعتی وجود دارند به نام دلفین واچینگ که مثل پرنده نگری است یعنی دلفین نگری؛ که به این صورت است که بدون اینکه نظم زندگی این دلفین ها را به هم بزنیم وارد زیستگاه آنها می شویم و آنها را مشاهده کنیم و در همه جای دنیا این صنعت دلفین واچینگ وجود دارد.
دلفینها پیوندهای عاطفی فوق العاده قوی بین خودشان دارند
یکتا نیک از پیوندهای عاطفی فوق العاده قوی بین دلفین ها سخن گفت و افزود: دلفینها و پستاندارن دریایی پیوندهای عاطفی فوق العاده قوی بین خودشان دارند. دلفینها همیشه با هم زندگی میکنند و به صورت گله ای در دریا با هم حرکت می کنند و علتی که آنها به گل مینشینند نیز همین است و وقتی چند عضو یک خانواده به دلایلی از جمله در تور گیر کردن به گل مینشینند بقیه اعضا هم به دنبال آنها میآیند و همگی در ساحل به گل مینشینند. گاهی اوقات میتوانند آنها را نجات داد و در مواقعی هم در نهایت همگی میمیرند.
ویژگی های منحصر به فرد دلفین ها
این کارشناس حیات وحش در ادامه از ویژگی های منحصر به فرد دلفین ها سخن گفت و افزود: دلفینها سیستم سونار دارند یعنی اینکه با امواج صوت در دریا یک نقشه برای خود ترسیم میکنند و امواج صوتی میفرستند و برگشت را دریافت میکنند و متوجه میشوند که سایر دلفین ها کجا هستند و سیستم حرکتشان به چه شکل است این سیستم سونار را فقط دلفینها و خفاشها دارند. از این سیستم امروزه انسان ها الگوبرداری کرده اند و به ساخت تجهیزات فضایی اقدام کرده اند.
دلفین ها را با شکار به حبس ابد محکوم می کنیم
یکتا نیک با انتقاد از شکار و به اسارت گرفتن این دلفین ها اظهار داشت: متاسفانه این دلفینها که شاهکار طبیعت هستند را شکار میکنیم و محکوم به حبس ابد میکنیم و این لبخند طبیعی آنها به مردم این امر را القا میکند که آنها خوشحال هستند.
در دلفیناریوم برج میلاد از سه دلفین فقط یکی باقی مانده است
یکتانیک افزود: دلفیناریوم برج میلاد دو دلفین ماده و یک دلفین نر داشته اند که الان فقط یکی از این سه دلفین زنده مانده و دو شیر دریایی هم داشته اند که آنها هم مرده اند. بر اساس اطلاعاتی که دارم ۱۵ پستاندار هم در دلفیناریوم کیش از بین رفته اند.
مراکز نگهداری حیوانات هر چند سال یکبار بعد از از بین رفتن حیواناتشان چند حیوان دیگر را میخرند
این کارشناس حیات وحش با بیان اینکه سیستم قاچاق حیات وحش چیزی غیر از این نیست گفت: هرگز نمیتوان بستری را به وجود آورد که جایگاهی مشابه طبیعت برای این حیوانات بسازند، چون هزینه بسیار بالایی دارد. درصورتی که اگر برای این مکانها هزینه شود این حیوانات میتوانند در این جایگاهها زندگی بهتر و استانداردتری داشته باشند، ولی به جای اینکه این هزینه هنگفت را صرف کنند وقتی این حیوانات از بین می روند هر چند سال یکبار چند حیوان دیگر را میخرند و به نمایش میگذارند.
نظارت محیط زیست بر مرکز دلفیناریوم برج میلاد
یکتا نیک در ادامه درباره نظارت محیط زیست بر مرکز دلفیناریوم برج میلاد گفت: در دریا که اصلا یگان حفاظت محیط زیست نداریم و در مراکزی مثل دلفیناریوم برج میلاد هم اصلا نظارتی توسط محیط زیست وجود ندارد البته نه فقط روی این مرکز بلکه روی هیچ مرکز نگهداری حیوانات دیگری هم هیچ نظارتی وجود ندارد و اگر هم بگویند نظارت داریم خلاف واقع است.
خیلی از مراکز نگهداری حیوانات به صورت غیر قانونی فعالیت میکنند
یکتا نیک همچنین گفت: خیلی از مراکز نگهداری حیوانات به صورت غیر قانونی فعالیت میکنند و به قاچاق میپردازند و سیستم ناظری هم برای آنها وجود ندارد. این جانوران در این مراکز عمر طبیعی خود را ندارند.
این کارشناس حیات وحش در ادامه گفت: اصلا نظارت بر سیستم قاچاق امکان پذیر نیست.
سرمایههای طبیعی سرمایههای بی بازگشت و بی قیمت هستند
وی در ادامه با بیان اینکه امیدوارم مسئولین به فکر این مسائل بیفتند افزود: سرمایههای طبیعی سرمایههای بی بازگشت و بی قیمت هستند و اینها وقتی از بین بروند هیچ سرمایه و علم و دانشگاهی دیگر نمیتواند اینها را از نو خلق بکند از بین رفتن سرمایههای طبیعی ابدی است و برگشت ناپذیر است.