رشتههای مهندسی و کشاورزی ما سرطان زده شده اند/ مصوبات دکتری تخصصی کشاورزی دانشگاه آزاد به وزارت علوم ارسال شد
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، محمد مهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در همایش تحول در علوم مهندسی و کشاورزی که امروز دوشنبه ۹ دی در دانشگاه علوم تحقیقات برگزار شد اظهار کرد: امروز روزی است که فتنهای میخواست کشور را به هم بریزد و مردم این نسخه را به هم پیچیدند.
طهرانچی در ادامه گفت: علوم مهندسی و کشاورزی که منابع اصلی دانشگاه است بحران زده است و جایگاه خودش را از دست داده است. امروز مردم در کنکور سراسری حاضرند پشت صف علوم پزشکی بیاستند و به رشتههای مهندسی که از جایگاه ویژهای برخوردار هستند کسی به آنها توجه نکند. نگاه مردم به عملکرد آموزش عالی در این حوزه نگاه منفی است.
طهرانچی گفت: در آموزش عالی و در اقتصاد آموزش عالی و اشتغال دانش بنیان به گونه عملی کرده ایم که علوم پایه که سرمایه کشور است مورد غفلت و بی توجهی قرار گرفته است. علوم پایه مثل پول در سرمایه است و علوم مهندسی مثل پول در جیب است امروز نبوغ کشور به سمت علوم پایه نمیآیند و در آن هزینه پرداخت نمیکنند.
طهرانچی گفت: این بحران بسیار جدی است و اگر پیشرفت کشور در بروندادهای علمی رقم خورده فیزیک و شیمی و ریاضی در آن نقش جدی دارد. علوم پزشکی هم اکنون سرپا است و بخش دیگر دچار بی توجهی شده است. این رویکرد مردم حاصل عملکرد ما در گسترش بی رویه این رشتهها است و برای اینکه برای آینده این رشتهها تدبیری نیندیشیده ایم.
رئیس دانشگاه آزاد افزود: در مقطعی که در کشور عدم رغبت مردم به این رشتههای مهندسی را داشتیم بیشترین سرمایه گذاری را در دانشگاهها در ایجاد آزمایشگاه و استخدام هیات علمی داشتیم، ولی باز هم با معضل علوم پایه را داریم و همه به آن واقف هستتد.
مهندسیمان سرطان زده شده است
رئیس دانشگاه آزاد گفت: مهندسین باسواد تربیت کردیم، ولی وقتی به کارخانه میرسیدند نمیتوانستند اقدامی انجام دهند. در زمینه تربیت مهندس به رتبه ۴ رسیدیم و در رتبه اشتغال رتبه ۱۲۶ را در جهان داریم. بخش مهندسیمان سرطان زده شده و نتیجه آن صادرات مهندس به کشورهای خارجی شد، چون آنها برای صنعت آماده نشدند بلکه آنها مهندس پژوهشگر شدند. مهندسان ما را دانشگاههای غرب از ما گرفتند و مهندسی ما در حال انقراض است.
نیروی متخصص کشاورزی ما نمیتواند یک گلخانه را اداره کند
طهرانچی از بحران در رشتههای کشاورزی خبر داد و گفت: کشاورزی نیز بحرانی بزرگتر دارد و این رشته ۷ هزار دانشجو بیشتر ندارد. ۴ تا ۵ میلیون نفر مستقیما زندگیگان را از کشاورزی میگذرانند و اکنون کشاورزی به شدت فناوری محور شده است. کشاورزی فناوری پایه امروز غذای ما را در تمام ابعاد دارد به انحصار خودش درمی آورد. نیروی متخصص کشاورزی ما نمیتواند یک گلخانه را صفر تا صد اداره کند. کشاوری هنوز و هنوز وارداتی و وابسته است. کاری که ما میکنیم فقط تبدیل آب به بار است.
در آینده با قبرستان سوخته دانشگاهها رو به رو میشویم
رئیس دانشگاه آزاد هشدار داد: اگر امروز به داد دانشگاهها نرسیم فردا با قبرستانهای سوخته گذشته رو به رو خواهیم شد.
اگر تحولات اجتماعی را درک نکنیم دانشگاههای ما به موزه تبدیل میشوند
طحرانچی با اشاره به اینکه اگر امروز تحولات اجتماعی را درک نکنیم دانشگاههای ما به موزه تبدیل میشوند اظهار داشت: تحول در حوزه علوم مهندسی و کشاورزی دلبخواهی نیست و اگر تحول صورت نگیرد ما با ویرانههایی رو به رو خواهیم شد که آینده کشور مورد تهدید قرار میگیرد.
بیماری پول نفت اجازه نمیدهد مسئولین درک کنند چه اتفاقی در حال وقوع است
طهرانچی با انتقاد از اقتصاد نفت محور گفت: بیماری پول نفت اجازه نمیدهد مسئولین درک کنند چه اتفاقی در حال روی دادن است.
رئیس دانشگاه آزاد افزود: استقلال غذا امری مهم است و با این شیوه آموزش کنونی در حوزه کشاورزی به هیچ نتیجهای نمیرسیم.
غرب جدایی آموزش از پژوهش را به ما دیکته کرد
رئیس دانشگاه آزاد با انتقاد از جدا کردن حوزه آموزش از پژوهش گفت: یکی از ضربههای آموزش عالی این است که آموزش را از پژوهش جدا کرده بودند و علائق استاد به حوزه خاصی منتقل شده بود و آموزش به گوشهای رانده شده که البته این موضوع را غرب دیکته کرد.
کارخانه داران از مهندسان آموزش عالی گله مندند
رئیس دانشگاه آزاد در ادامه گفت: ما به تربیت فناور احتیاج داریم و نه مهندس و البته در این حوزه اقدامات شروع شده و با کارخانجات شروع به گفتگو کرده ایم. کارخانه داران از مهندسان آموزش عالی گله مندند و البته نه از مهندسان دانشگاه آزاد. باید دو نوع مهندس تربیت کنیم یکی مهندس فناوری محور نوآوری محور و دوم مهندسانی که بدنه کشور را تامین کنند.
طهرانچی در ادامه درباره تفاوت رشتههای شغل محور و پژوهش محور گفت: رشتههای شغل محور و رشتههای پژوهش محور با یگدیگر متفاوت اند و هم اکنون باید به سمت رشتههای شغل محور حرکت کنیم.
طول عمر کسب و کارها ۱۴ ساله شده است
طهرانچی از کوتاه شدن طول عمر شغلها سخن گفت و افزود: طول عمر کسب و کارها امروز ۱۴ ساله شده و قبلا ۴۰ سال بود که نشان دهنده این است که الگوی فکری در تربیت مهندس را باید عوض کنیم.
علوم پایه موتور شتابان علمی است
طهرانچی گفت: علوم پایه موتور شتابان علمی است و تصور غلطی که گفته میشود علوم پایه فقط به درد معلمی میخورد اشتباه است.
رئیس دانشگاه آزاد در ادامه گفت: عصر تکیه کردن به شیمی گذشته و بایستی راه خروج را در این زمینه پیدا کنیم.
مصوبات دکتری تخصصی کشاورزی دانشگاه آزاد به وزارت علوم ارسال شده است
رییس دانشگاه آزاد گفت: دکتری حرفهای کشاورزی در دانشگاه آزاد تدوین و مصوبات آن به وزارت علوم ارسال شده است که امید است از سوی وزارت علوم این ایده نو حمایت شود.
طهرانچی در ادامه به همه توصیه کرد تحولات را درک کنید.