عوامل موثر بر کیفیت شیر
به گزارش گروه فضای مجازی ، بهروز یاراحمدی اظهار کرد: در صنعت شیر کیفیت رکن اساسی است که متخصصین ارزش آن را بالاتر از کمیت (تولید) قلمداد میکنند.
وی ادامه داد: کیفیت شیر در کلیه مراحل تولید، جمعآوری و نگهداری تا تولید محصول تأثیرگذار بوده و عدم رعایت الزامات کیفی باعث کاهش بازده تولید و عملکرد محصولات خواهد شد.
یاراحمدی افزود: در این بین عدم آشنایی دامداران با اصول بهداشتی تولید شیر و شیوههای صحیح نگهداری آن منجر به هدر رفتن بسیاری از سرمایههای دامی و نیروی کار دامداران میشود.
یاراحمدی اضافه کرد: کیفیت اولیه شیرخام متأثر از عواملی همچون تغذیه و سلامتی دام، ترکیب شیمیایی شیر و فعالیت میکروبی موجود در آن بوده که بر روی فرآوردههای نهایی تأثیرگذار است.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان یادآور شد: بنابراین کیفیت شیر خام به مدت زمان و شرایطی که شیر از تولید تا تحویل به کارخانه طی میکند بستگی تمام دارد.
وی خاطرنشان کرد: شیری که از پستان گاو سالم دوشیده میشود فاقد باکتری است، ولی غالباً با انواع میکروبها و استرپتوکوکهایی که معمولاً در مجاری شیر و ابتدای پستان به سر میبرند، آلوده میشود.
یاراحمدی گفت: تعداد باکتریها در شیر تازه از چند صد تا چند هزار در هر میلیلیتر شیر متغیر است، ولی در شرایط غیرپاستوریزه برای بهداشت و سلامت انسان خطرناک است.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان اظهار کرد: روشهای سالمسازی شیر متکی به اصل جلوگیری از رشد و نمو میکروبها و در نتیجه حفظ ونگهداری کیفیت غذایی آن است.
وی افزود: عوامل مهم آلودگی باکتریایی شیر شامل گاوهای ورم پستانی، آلودگی سطوح داخلی و خارجی پستان گاو، شستشوی نامناسب وسایل شیردوشی و نگهداری شیر در دماهای نامناسب است.