اظهارات مقامهای عربستان درباره حمایت از ثبات منطقه؛ واقعی یا تکرار ادعاهای گذشته؟
به گزارش گروه بین الملل ؛ اخیرا نشریه «وال استریت ژورنال» در گزارشی نوشت که ریاض به دنبال کاهش تنشها با ایران است.
این نشریه آمریکایی میگوید که عربستان سعودی در تلاش است تا با ایران و دیگر رقبای خود در منطقه ارتباط برقرار کند.
وال استریت ژورنال در گزارش خود نوشته که حمله روز ۱۴ سپتامبر (۲۵ شهریور) به تاسیسات نفتی آرامکو اوضاع را تغییر داده است.
روز شنبه نیز روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی مدعی شده که عربستان سعودی و امارات به دنبال مهار واشنگتن در برابر ایران هستند.
در این گزارش ادعا شده که کشورهای عربی منطقه در تلاش برای جلوگیری از رویارویی ایران و آمریکا هستند.
بیشتر بخوانید:
صرف نظر از آنچه در این گزارشها بیان شده، طی ماههای اخیر تحولات در منطقه و یمن به گونهای پیش رفته که عربستان سعودی با شکستهای بسیاری در سیاست خارجی خود مواجه شده است.
روز ۱۴ سپتامبر تاسیسات نفتی آرامکو از سوی ارتش یمن هدف قرار گرفت که این حمله تبعات بسیاری برای ریاض در پی داشت؛ تولید نفت عربستان سعودی ۵۰ درصد کاهش یافت و خسارت مالی گستردهای در پی این حمله بر جای ماند.
علاوه بر این آسیب پذیری تاسیسات حیاتی عربستان سعودی بیش از پیش آشکار شده و این امر نگرانی مقامات ریاض را در پی داشت.
در پی این عملیات، آمریکا اقدامی برای حمایت از عربستان سعودی اتخاذ نکرده و تنها موضوع اعزام نیروی نظامی به این کشور را مطرح کرد.
دونالد ترامپ پیش از این همواره با لحنی تحقیر آمیز خواستار پرداخت پول بیشتر از سوی عربستان سعودی شده و موضوع افزایش هزینههای نظامی پرداختی از سوی ریاض و دیگر متحدان واشنگتن را مطرح کرده بود.
اعزام نیروی نظامی بیشتر به عربستان سعودی را نیز میتوان به عنوان اقدامی برای دریافت پول بیشتر از ریاض توصیف کرد؛ همانگونه که در پی اعزام ۳ هزار نیروی نظامی بیشتر به عربستان سعودی، ترامپ گفت که این کشور متعهد به پرداخت تمامی هزینههای نظامی به واشنگتن شده است.
از سوی دیگر تحولات در یمن به گونهای پیش رفته که عربستان سعودی به نوعی بن بست در این جنگ رسیده و به دنبال راهی برای پایان دادن به این بحران است؛ انتقادات جهانی علیه ریاض به دلیل ایجاد بحران در یمن به شدت افزایش یافته و از سوی دیگر ادامه این جنگ نیز برای عربستان سعودی غیرممکن شده است.
«محمد بن سلمان» که در سال ۲۰۱۷ با رویای «چشمانداز ۲۰۳۰» به عنوان ولیعهد عربستان سعودی کار خود را آغاز کرده بود اکنون در میان انواع مشکلات داخلی و خارجی گرفتار شده و به دنبال راهی برای خروج از این بحران است.
طی ماههای اخیر گزارشهای بسیاری مبنی بر تلاش عربستان برای گفتوگو با ایران و همچنین مذاکره با انصارالله یمن منتشر شده است.
مقامهای ریاض مدعی تلاش برای ایجاد صلح در یمن هستند، اما آنچه عملا از سوی این کشور هم پیمانان آن مشاهده شده مانع تراشی در ایجاد صلح در یمن است.
تحولات اخیر در کشورهایی مانند لبنان و عراق و دست پنهان ریاض در سوء استفاده از این ناآرامیها، نشان میدهد که ریاض همواره عامل ایجاد تنش در منطقه خلیج فارس بوده و همچنان این سیاست خود را دنبال میکند.
با این حال تلاشهای سران ریاض برای مذاکره با ایران و نیروهای یمنی از طریق میانجی نشان از شکست آشکار سیاست خارجی عربستان است.