سازمان بازرسی تا پایان آبانماه ۴۲۰۰ میلیارد تومان مالیاتی که شناسایی نشده بود، شناسایی کرد/ هر قصوری از سوی دستگاهها در انجام وظایف صورت گرفته باشد، به عنوان ترک فعل تعقیب میکنیم
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، حجت الاسلام و المسلمین درویشیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور همزمان با روز مبارزه با فساد در گفتوگوی ویژه خبری در رابطه با تعریف فساد، گفت: در ماده یک قانون ارتقای سلامت نظام اداری، فساد به معنای فعل یا هرگونه ترک فعلی است که از سوی کسانیکه در دستگاههای اجرایی و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی هستند انجام میشود به نوعی که با نقض قوانین و برای کسب منفعت برای خود و یا دیگری صورت گیرد که از جمله آن میتوان به رشا، ارتشا، اختلاس، تبانی و سواستفاده از مقام و موقعیت اداری اشاره کرد.
وی در رابطه با ترک فعلها نیز تصریح کرد: بسیاری از وظایف دستگاهها هست که به دلایلی انجام نمیدهند و سرپیچی میکنند. به عنوان مثال در زمینه سیل که ابتدای امسال واقع شد دستگاهها باید در موعد خودش نسبت به لایروبی رودخانهها اقداماتی را انجام میدادند که انجام نداده بودند.
حتما ترک فعلها را در کنار فعل ها، تعقیب و پیگیری خواهیم کرد
ريیس سازمان بازرسی کل کشور تاکید کرد: حتما ترک فعلها در کنار فعل ها، تعقیب و پیگیری خواهیم کرد. چه بسا ترک فعلهایی که خسارت آن از انجام فعلهای خلاف برای کشور بیشتر است.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا سازمان بازرسی در زمینه اصلاح ساختارها توجه لازم را دارد، ادامه داد: یکی از اولویتها و رویکردهای مهم سازمان بازرسی، شناسایی بسترهای فساد زا و پیگیری اصلاح آن است.
بخشی از بسترهای فسادزا ناشی از برخی قوانین و مقررات است که باید اصلاح گردد
ريیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: البته سازمان بازرسی به تنهایی از عهده این مهم نمیتواند برآید. بخش قابل توجهی از این بسترهای فساد زا باید از سوی قوه مجریه اصلاح شود.
وی بیان داشت: بخشی از این بسترهای فسادزا ناشی از برخی قوانین و مقررات است که باید اصلاح گردد.
سازمان بازرسی تا پایان آبانماه ۴۲۰۰ میلیارد تومان مالیاتی که شناسایی نشده بود، شناسایی کرد
این مسئول عالی قضایی گفت: در سازمان بازرسی از ابتدای امسال تا پایان آبان، ۴۲۰۰ میلیارد تومان مالیاتی که شناسایی نشده بود را شناسایی نموده و سازمان امور مالیاتی برگ تشخیص صادر کرده است.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان بیان داشت: حدود هزار میلیارد تومان هم از این مبلغ هم وصول شده است.
وی ادامه داد: جلوی بسیاری از فسادها با اصلاح ساختار و تکمیل سامانههای الکترونیکی گرفته میشود لذا یکی از رویکردهای جدی سازمان بازرسی پیگیری ایجاد، تکمیل یا اصلاح سامانهها است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: رویکرد دیگر ما نظارت الکترونیکی است که لازمه آن ایجاد سامانهها است.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه گاهی با وجود سامانهها تخلفات سنگین شکل میگیرد در مجموع کارکرد سامانهها را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: هنوز سامانهها کامل و هوشمند نیستند. حتما باید تکمیل و به هم مرتبط و متصل شود.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان ادامه داد: یکی از بسترهای فسادزا برخی از مقررات و فرآیندها است، به عنوان مثال در بسیاری از خصوصی سازی هایی که انفاق افتاده فساد وجود داشته است و یک علت آن شاید ساختار خصوصی سازی و بخشی مربوط یه قوانین خصوصی سازی باشد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از راهکارهای اصلاح ساختار خصوصی سازی ها، حذف زمین از مولفههای واگذاریها و باقی ماندن زمین کارخانه یا واحد تولیدی در تملک دولت است.
مجری پرسید: سامانه جامع مالیاتی که مدتها میگفتند اطلاعات نمیدهند، چه کسی اطلاعات نمیدهد؟ یا مادهای در اصل 44 وجود دارد که گفته میشود مجوزهای کسب و کار باید آنجا ثبت شود اما خیلی از وزارتخانهها این کار را نمیکنند، آیا این موارد جز ترک فعل است که رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پاسخ گفت: اینها جزو ترک فعلها به حساب میآیند. هر قصوری ازسوی دستگاهها در انجام وظایف صورت گرفته باشدبه عنوان ترک فعل تعقیب میکنیم.
از مدیران شجاع حمایت میکنیم و وظیفه داریم با مانع تراشان تولید برخورد کنیم
وی خاطرنشان کرد: همزمان از مدیران شجاع حمایت میکنیم و وظیفه داریم با مانع تراشان تولید برخورد کنیم.
رییس سازمان بازرسی کل کشور بیان داشت: در حال تقویت سازوکار دفتر حمایت از تولید و سرمایهگذاری در سازمان هستیم و حمایت از سوتزنها در دستورکار جدی است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با تاکید بر لزوم شفافیت در اقتصاد گفت: به جز موارد محرمانه بقیه فعالیت دستگاهها همه باید در سامانهها به طور شفاف، مشخص و در دسترس عموم مردم قرار گیرد و از اولویت هایی است که پیگیری میکنیم.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا سازمان بازرسی این شهامت را دارد که با دانه درشت ها برخورد کند، افزود: فساد یک پدیده و مقوله پیچیده در هم تنیدت چند وجهی و چند لایهای است که باید به همه جوانب آن که مربوط به بسترها، رفتارها، ساختارها و فرایندها است،توجه کرد.
خط قرمز سازمان بازرسی و دستگاه قضایی، فساد است
وی بیان داشت: آنجایی که از رفتارها سواستفاده کنند و تخلفی و جرمی مرتکب شوند حتما برخورد جدی صورت میگیرد و خط قرمز سازمان بازرسی و دستگاه قضایی فساد است و بدون هیچ اغماضی با آن برخورد میکنیم.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان تاکید کرد: سازمان بازرسی کل کشور سازمانی کارشناسی است و حتما بررسیها و گزارش هایمان بر اساس مستندات و کاملا کارشناسی شده و بدون در نظر گرفتن جناحهای سیاسی است و این مسایل ملاک کار ما نیست و ملاک ما قانون و خط قرمز ما فساد است و مماشاتی با دانه درشتها و دانه ریزها نداریم.
وی ادامه داد: سازمان بازرسی کل کشور در بسیاری از پروندههای مطرح و رسیدگی شده به نوعی نقش ایفا کرده است، اما به دلیل محدودیت قانونی که داریم اطلاع رسانی قبل از محرز شدن جرم و صادر شدن رای قطعی، ممنوع است و پس از قطعی شدن رای، توسط مراجع قضایی و سخنگوی قوه قضاییه اطلاع رسانی میشود.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان تاکید کرد: در سازمان بازرسی کل کشور هم تخلفی انجام شود حتماَ برخورد میکنیم؛ چراکه سازمانی که بر حسن اجرای قوانین نظارت می کند و یک سازمان ضدفساد است نباید خودش آلوده باشد.
سازمان بازرسی گزارش دهنده خلاف و جرم است/ سالانه ۲۵ هزار مناقصه و مزایده را نظارت میکنیم
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه سازمان بازرسی گزارش دهنده خلاف و جرم است، افزود: یکی از رویکردهای این سازمان، پیشگیری از وقوع جرم است به همین منظور نظارتهای به موقع از جمله در مناقصات و مزایدههای دستگاههای مختلف در دستور کار است.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان با بیان اینکه به طور متوسط سالانه ۲۵ هزار مناقصه و مزایده را نظارت میکنیم، اضافه کرد: به عنوان مثال در سه مناقصه یکی از شرکتهای دولتی قبل از انعقاد قرارداد، با نظارت سازمان بازرسی ۶۱ میلیون یورو از این قراردادها کاهش یافت.
وی ادامه داد: سالانه بیش از چند هزار اثر بخشی در حین بازرسی و نظارت داریم که به مرجع قضایی و تخلف نمیرسد یعنی از آنها پیشگیری میکنیم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: در حوزه پیشگیری و رفع تصرف اراضی دولتی یا پیگیری سنددار کردن اراضی ملی و دولتی، نمونههای فراوانی داریم که سازمان بازرسی اقدام کرده و اتفاقی نیفتاده است.
دریافت گزارش گزارشگران و سوت زنان فساد
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان در رابطه با ارتباط سازمان با مردم، تصریح کرد: یکی از اقدامات در دوره جدید تحول قوه قضاییه و تحول سازمان بازرسی حتما ارتباط بیشتر با مردم و دریافت گزارش گزارشگران و سوت زنان فساد است.
وی با اشاره به اینکه سازمان بازرسی کل کشور در قالب نظارت همگانی و استفاده از Ngo ها چند هزار بازرس افتخاری در کل کشور دارد که در انجام ماموریتهای سازمان کمک میکنند، تصریح کرد: تصمیم داریم این میزان را گسترش و توسعه دهیم.
رئیس سازمان بازرسی در رابطه با اینکه آیا این افراد حاشیه امن دارند یا خیر، گفت: اسامی این بازرسان افتخاری فاش نخواهد شد و اگر کسی بخواهد به آنها تعرضی کند حتما مورد حمایت قانونی قرار خواهند گرفت.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه شنیده شده برخی مدیران محافظه کار شده اند و این موضوع را چقدر قبول دارید، گفت: شناسایی مدیران شجاع و دارای حسن عمل و حمایت از آنها و معرفی آنها به مردم و دستگاههای اجرایی از دیگر اقدامات سازمان بازرسی کل کشور است. حتما از مدیران شجاع و ریسک پذیر خصوصا کسانی که تحریم را دور می زنند حمایت می کنیم.
سامانه رسیدگی به شکایات در این سازمان فعال است
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه سامانه رسیدگی به شکایات در این سازمان فعال است، گفت: مردم می توانند از طریق این سامانه، شکایات خود را مطرح و پیگیری کنند.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان خاطرنشان کرد: در سازمان بازرسی کل کشور، دفتر حمایت از تولید و سرمایه گذاری داریم که از تولیدکنندگان، کارآفرینان و مدیران سالم و خطرپذیر حمایت می کند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه عنوان کرد: هیچ مدیر و شهروندی در جمهوری اسلامی نیست که با فساد موافق باشد، فساد خط قرمز ما است و اگر آنها کارشان را درست انجام دهند ما حتما حمایت میکنیم و میخواهیم که کارشان را درست و به موقع انجام دهند.
رئیس سازمان بازرسی در ادامه گفت: برای مدیرانی که ریسک پذیر هستند خصوصا در دوره تحریم، که تحریم را دور میزنند هیچ جای نگرانی حداقل از ناحیه سازمان بازرسی به قوه قضاییه نداشته باشند، ما حتما کمک میکنیم.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان در خصوص شرکت پلی اکریل در اصفهان تصریح کرد: هفته گذشته در سفر استانی رئیس قوه قضاییه به استان اصفهان بازدیدی از این مجموعه داشتیم. این یک نمونهای بود که ما به دنبال حمایت از تولید و کارآفرینی هستیم، یکی از مشکلات این واحد نقدینگی و مواد اولیه بود که همکاران ما گزارشی مفصلی را تهیه کردند و قول دادیم که مشکلات آنها را پیگیری و برای رفع مشکلات کمک کنیم.
وی گفت: نمونه این واحدهای تولیدی همچون هپکو و جاهای دیگر زیاد داریم که هم دستگاه قضایی و هم سازمان بازرسی ورود کرده مثل واگذاری المهدی و امثالهم که فعال شدهاند و برخی از واحدهای تولیدی با ورود قوه قضاییه و سازمان بازرسی فعال شدهاند.
با ورود قوه قضاییه و کمک سازمان بازرسی، بعضی از واحدهای تولیدی فعال و کارگران مشغول شدند و حقوقهای معوق آنها پرداخت شده است
رییس سازمان بازرسی اضافه کرد: با ورود قوه قضاییه و کمک سازمان بازرسی، بعضی از واحدهای تولیدی فعال و کارگران مشغول شدند و حقوقهای معوق آنها پرداخت شده است و این موارد از اراده قوه قضاییه در حمایت از تولید و کارآفرینی و سرمایه گذاری سالم است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سئوالی در رابطه با وجود فساد در بازار قیر و اینکه قرار است چه برخوردی صورت گیرد؟، با بیان اینکه بسیاری از فسادها ناشی از بسترهای فسادزا است و ساختارهایی وجود دارد که ایجاب می کند که برخی فساد کنند. یکی از این بسترها در حوزه قیر است که سازمان بازرسی به آن ورود کرده و پیشنهاداتی را هم ارائه کرده و بخش قابل توجهی از آن اصلاح شده است.
رئیس سازمان بازرسی با اشاره به برخورد قاطع با فساد و بیان اینکه قائل به این نیستم که فساد در کشور سیستمی شده است، گفت: اما در نظام برگرفته از مبانی و آموزه های دینی، یک فساد هم زیاد است و حتما باید برخورد قاطع و جدی شود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: یکی از علت های عدم فعالیت جدی در حوزه تولید و کارآفرینی و محقق نشدن منویات مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی، فساد است.
فساد یکی از موانع جدی سرمایه گذاری سالم و تولید است
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان خاطرنشان کرد: فساد یکی از موانع جدی سرمایه گذاری سالم و تولید است.
وی این موضوع که سازمان بازرسی کل کشور در پرونده های کلان اقتصادی به عنوان دستگاه نظارتی به وظایف خود عمل نمی کند را قاطعانه رد کرد و گفت: در انجام مسئولیتمان چه در پرونده های خرد و چه کلان به وظایف خود عمل می کنیم و اولویت ما پیگیری مفاسد کلان اقتصادی است و به هیچ وجه در این زمینه کوتاهی نمیکنیم.
باید فرآیند توزیع و نظارت بر مصرف ارزهایی که برای واردات کالاهای اساسی داده میشود کاملا شفاف و قابل رصد باشد
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان در رابطه با اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی از سوی دولت برای حمایت از سفره مردم که سوال مجری برنامه بود؛ گفت: باید فرآیند توزیع و نظارت بر مصرف ارزهایی که برای واردات کالاهای اساسی داده میشود کاملا شفاف و قابل رصد باشد و ساختارهای آن به گونهای باشد که امکان تخلف خیلی کم باشد.
رئیس کل سازمان بازرسی کل کشور در ارتباط با تضاد منافع و پاسخ به این سئوال که گاهی دستگاهی که خدمت ارائه میدهد؛ همان کسب و کار را در بیرون جامعه دارد و در تصمیم گیریها منافع ملی را دخیل نمیکند و منافع تعداد کمی را در نظر میگیرد، آیا در اینجا نقص قانون داریم؟ گفت: بله نقص قانون داریم؛ خوشبختانه دولت لایحه تضاد منافع را تقدیم مجلس کرده است و از مجلس درخواست داریم با استفاده از نخبگان و کارشناسان نسبت به تصویب لایحه در اسرع وقت اقدام کنند. مصادیق و موارد متعددی همچون قانون منع مداخله کارکنان دولت در معاملات دولتی و قانون منع تصدی بیش از یک شغل را در این زمینه داریم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پایان با اشاره به سیاست های کلی قانون برنامه ششم توسعه یادآور شد: در بند 39 ابلاغیه این سیاست ها از سوی مقام معظم رهبری، تصریح شده است که به ارتقای سلامت اداری و اقتصادی و مبارزه با فساد در این عرصه با تدوین راهبرد ملی مبارزه با فساد باید توجه شود که متاسفانه به این بند از سیاست های کلی در تدوین قانون برنامه ششم توسعه، توجه نشد.
وی خاطرنشان کرد: سازمان بازرسی آمادگی دارد به کمک دستگاه های نظارتی, پیش نویسی این راهبرد را تدوین کنیم تا تکلیف همه دستگاه های نظارتی و دستگاه های متولی و مسئول در مبارزه با فساد اعم از قوای مجریه، قضاییه و مجلس شورای اسلامی روشن شود و این بند را پیگیری میکنیم.