تفاوت ویروس آنفلوآنزا در طول سالهای متفاوت
به گزارش گروه فضای مجازی ،مصطفی رضایی بعد از ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه در موضوع آنفلوآنزا با اشاره به اینکه در فصل پاییز هر سال شرایطی از بروز بیماریهای واگیر از جمله آنفلوآنزا را داریم، اظهار کرد: این بیماری در بازهای مشخص از پاییز تا زمستان طول کشیده و بخشی از جمعیت تحت پوشش را درگیر میکند، هر سال هم رشد این بیماری با شدت و ضعفی روبرو است و ما با شرایط امسال در سال ۸۸ و ۹۴ هم روبرو بودیم.
پیک مبتلایان به ویروس آنفلوآنزا در آذر ماه
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان افزود: امسال هم با توجه به اینکه ویروس آنفلوآنزا ویروسی است که میتواند در شرایطی با تغییراتی که در ساختار ژنتیکی آن ایجاد میشود تبدیل به ویروس جدیدی با شدت بیماریزایی و همهگیری بیشتری شود، هر سال وقتی با سنوات قبل مقایسه میکنیم مخصوصاً در مقایسه با سال قبل، در آبان ماه این قضیه باید شکل میگرفت و حداکثر شدت آن را در آذرماه و ماههای بعدی میداشتیم.
وی با بیان اینکه امسال شرایط مقداری زودتر اتفاق افتاد و ما شاهد پیک تعداد مبتلایان در آذر ماه هستیم و بخش قابل توجهی از جمعیت درگیر هستند، مطرح کرد: البته این شرایط را نه تنها در اصفهان بلکه در کل کشور و کل جهان داریم و پدیده جدیدی نیست و مدیریت خواهد شد و با اطلاعرسانی اصحاب رسانه مواردی که لازم است مردم در زمینه بهداشت فردی رعایت کنند پیگیری خواهیم کرد و مردم کمتر دچار عوارض خواهند شد.
هیچ گونه نگرانی در تحویل داروی آنفلوآنزا وجود ندارد
رضایی در ادامه در رابطه با کمبود داروی این بیماری خاطرنشان کرد: امسال یک بازه زمانی فوقالعاده کوتاهی برای تأمین دارو نه در بیمارستانها بلکه در جاهای دیگر مشکلاتی داشتیم، اما در حال حاضر از لحاظ دارویی هیچ مشکلی نداریم و تمام بیمارستانهای ما به اندازه کافی دارو دارند و به محض اینکه بیمارستانی در اصفهان یا شهرستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان دچار کمبود شود ذخیره دارویی آنها تأمین خواهد شد و هیچ گونه نگرانی در تحویل دارو وجود ندارد.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان با تأکید بر اینکه اصل بر این است که شرایط را برای بیماران بستری فراهم کنیم، گفت: به لحاظ مقاومتی که نسبت به این دارو ایجاد میشود دستورالعمل تغییر کرده و موارد بستری بیشتر مورد توجه قرار دارند و به همین دلیل قرار بر این نیست که این دارو در سطح داروخانهها توزیع شود.
ثبت آمار فوت ۱۰ نفری که بیماری زمینهای داشتهاند
وی در ادامه گفت: تاکنون براثر ویروس آنفلوآنزا در استان اصفهان ۱۰ نفر فوت شدهاند که اغلب یا بیماری زمینهای داشته و یا سالمند بودهاند و تاکنون به این تعداد آماری اضافه نشده است، عمده مبتلایان به ویروس آنفلوآنزا گروه جوانان به بعد هستند و همچنین ابتلای کودکان محدود بوده است.
رضایی در ادامه با تأکید بر اینکه هیچ توصیهای برای تعطیلی هیچ واحد آموزشی نداریم، عنوان کرد: دانشآموزان مبتلا باید در منزل استراحت کنند و تا ۲۴ ساعت بعد از قطع تب به مدرسه نروند، آلودگی هوا میتواند شرایط را برای مبتلایان این بیماری سختتر کند و تا حدودی تشدید کننده شرایط است چرا که طول درمان را طولانیتر میکند.
تفاوت ویروس آنفلوآنزا در طول سالهای متفاوت
در ادامه این نشست رضا فدایی مسؤول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت اصفهان در رابطه با مبانی پیشگیری و کنترل آنفلوآنزا توضیح داد: دستگاه تنفسی انسان به دلیل تماس مستقیم با فضای خارج از بدن در معرض ابتلا به انواع بیماریهای عفونی است که ۳ رکن اصلی در استقرار یک عامل عفونی منبع یا مخزن عفونت، میزبان مستعد و راه انتقال (در اینجا سیستم تنفسی) است.
مسؤول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت اصفهان تصریح کرد: هنگام عطسه یا سرفه هزاران میلیارد ذره معلق بسیار سبک در محیط پخش میشود، ویروس آنفلوآنزا یکی از ذراتی بوده که ممکن است در ترشحات تنفسی فردی باشد که عطسه یا سرفه میکند، این ویروس بسیار ریز و نانومتری بوده که از اجزای پیچیدهای تشکیل شده است که موجب میشود هر سال ویروس آنفلوآنزا با سال قبل تفاوت داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه ویروس آنفلوآنزا دارای ۳ تیپ A، B و C است، عنوان کرد: آنفلوآنزا مخصوص انسانها نبوده و پرندگان نیز میتوانند این بیماری را بگیرند که بعضی متفاوت و بعضی در بین انسانها و پرندگان مشترک است.
جزئیاتی در رابطه با ابتلا به ویروس آنفلوآنزا
فدایی در ادامه به تقسیمبندی انواع آنفلوآنزا از نظر علائم بیمار پرداخت و بیان کرد: این ویروس به ۲ دسته آنفلوآنزای ساده و بیعارضه که ۹۵ درصد بیماران را تشکیل میدهد و آنفلوآنزای غیرساده و عارضهدار که ۵ درصد بیماران را تشکیل میدهد، تقسیم میشود؛ در آنفلوانزای ساده ویروس وقتی وارد بدن میشود قسمت حلق، بینی و گلو را درگیر میکند و در نتیجه بیمار تب کرده و بدن درد و سرفه و عطسه دارد، اما در آنفلوآنزای شدید ویروس خود ریهها را میگیرد و حال بیمار بد شده که نیاز میشود در بیمارستان بستری شده و داروهای اختصاصی بگیرد.
مسؤول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت اصفهان با اشاره به اینکه علائم آنفلوآنزا شروع تب ناگهانی، بدن درد و سرفه و سردرد است که از دهان شروع میشود، عنوان کرد: در صورتی که سرماخوردگی این طور نیست و با احساس سوزش در بینی، عطسه و آبریزش همراه است و اگر فرد تب هم داشته باشد خفیف است.
وی با در ادامه به بیان علائم هشداردهنده آنفلوآنزای عارضهدار پرداخت و اذعان کرد: آنفلوآنزا در ابتدا با آنفلوآنزای معمولی شروع شده و بعداً تبدیل به نوع وخیم میشود، تنگی نفس و تنفس سریع، کاهش سطح هوشیاری، عدم توانایی خوردن و آشامیدن، افت فشار خون و عدم کاهش تب بعد از ۳ روز از علائم هشداردهنده آنفلوآنزای عارضهدار است.
چه افرادی زمینه تبدیل آنفلوآنزای ساده به عارضهدار را دارند
فدایی در ادامه تأکید کرد: در خانمهای باردار، افراد کمتر از ۵ سال یا بالای ۶۵ سال، مبتلایان به بیماریهای مزمن قلبی، ریوی و کلیوی، مبتلایان به نقص ایمنی، مصرف کنندگان مزمن آسپیرین و افراد چاق با BMI بالاتر از ۴۰ زمینههای تبدیل آنفلوآنزای ساده به عارضهدار وجود دارد.
مسؤول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت اصفهان همچنین به توضیح انواع رفتار ویروس آنفلوآنزا در جامعه پرداخت و ابراز کرد: این ویروس ۳ نوع رفتار آنفلوآنزای تکگیر در تمام فصول، آنفلوآنزای اپیدمیک در فصول پاییز و زمستان (آنفلوآنزای اپیدمیک طی ۲ تا ۳ هفته به حداکثر رسیده و طی ۲ تا ۳ ماه بعد پایین آمده تا به شرایط عادی که قبل از آن بود، برسند) و آنفلوآنزای پاندمیک (عالمگیر) به فواصل چند دهه دارد.
وی با بیان اینکه حدود ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته امکانات تشخیص آنفلوآنزا فقط در تهران وجود داشت، ابراز خرسندی کرد که در حال حاضر امکانات تشخیص آنفلوآنزا در چند نقطه کشور از جمله اصفهان داریم و این بیماری تشخیص داده میشود.
واکسن آنفلوآنزا تنها در ۵ کارخانه خارجی تولید میشود
فدایی در ادامه به بیان سیر اپیدمیهای فصلی آنفلوآنزا پرداخت و اظهار کرد: در جریان اپیدمی فصلی آنفلوآنزا یک تا ۱۰ درصد مردم مبتلا میشوند، بین یک تا ۵ درصد از این عده دچار آنفلوآنزای شدید شده و ممکن است در بیمارستان بستری شوند، همچنین بین ۵ تا ۱۰ درصد بستریشدگان مربوط به آنفلوآنزا ممکن است جان خود را از دست دهند، البته میتوانیم روی این موارد تأثیر بگذاریم.
مسؤول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت اصفهان با تأکید بر اینکه نگرانی در رابطه با ویروس آنفلوآنزا باید به شکل آموزشهای پیشگیرانه دنبال شود، بیان کرد: افرادی که در اثر استنشاق co در اصفهان جان خود را از دست میدهند و کشتهشدگان در تصادفات جادهای خیلی بیشتر از افراد مبتلا به آنفلوآنزا بوده است، آنفلوآنزا یک بیماری تنفسی است که در سطح وسیعی از مردم رواج پیدا میکند.
وی در ادامه با بیان اینکه مجموع تولید واکسن آنفلوآنزا در ۵ کارخانه در اروپا، روسیه و هند تولید میشود که فقط به اندازه ۵ درصد جمعیت جهان است و بیشتر آن در کشورهای غربی مصرف میشود، خاطرنشان کرد: هیچ واکسنی صد در صد پیشگیری نمیکند، زمان ایدهآل تزریق از شهریور ماه تا پایان فصل سرد سال است؛ برای خانمهای باردار، افراد بالای ۶۵ سال، افرادی که بیماری خاص دارند و کودکان زیر ۵ سال زدن واکسن اولویت دارد.
فدایی در پایان مطرح کرد: این واکسن بین ۸۰ تا ۹۰ درصد در جلوگیری از ابتلا به آنفلوآنزا مؤثر است، در اقلیم اصفهان ۲ پیک آذر و اوایل نوروز را برای آنفلوآنزا داریم و این طور نیست که اگر بعد از مهر شد فایدهای نداشته باشد.