ایجاد نشاط برای ایثارگران لازم است/ارزش ها دم دستی نشوند/ طنز مناسب هر محتوایی نیست
حجت الاسلام محمد حسن کاویانی راد، معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران ضمن بازدید از در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه گفت: بعد از انقلاب اسلامی و همزمان با اوج دفاع مقدس، بنیاد شهید انقلاب اسلامی به عنوان اولین نهاد، با تدبیر رهبری و حضرت امام (ره) شکل گرفت.
وظایف معاونت فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران با اشاره به اینکه اهمیت موضوع ایثار و شهادت و نقش بنیادین آن در انقلاب اسلامی بر هیچکس پوشیده نیست، افزود: برای پاسداشت این مفاهیم در خانوادههای شهدا و ایثارگران، بنیاد شهید و امور ایثارگران به دستور امام خمینی (ره) تاسیس شد. بنیاد صرف نظر از خدماتی که در زمینههای مختلف ارائه میدهد، مهمترین مأموریت و کارکرد فرهنگی را دارد.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران اظهار کرد: بنیاد یک نهاد کاملاً فرهنگی است که خدمات دیگری نیز ارائه میدهد، اما این تسهیلات برای تحقق و شکلگیری اهداف فرهنگی صورت میگیرد و خروجی این خدمات باید در راستای تامین نیاز فرهنگی و از جنس ایثار و شهادت ساماندهی شود.
کاویانیراد ادامه داد: برای رسیدن به اهداف فرهنگی، حوزه فرهنگی در قالب یک معاونت، در ساختار بنیاد شکل گرفت و در حوزههای اسناد و انتشارات، ورزشی و اردویی، تبلیغات، آموزش و هنری فعالیت میکند.
وی گفت: در اداره اسناد و انتشارات، اقداماتی درباره جمع آوری اسناد شهدا، وصیت نامهها، خاطرات ایثارگران و خانواده شهدا با جدیت دنبال میشود. به طوری که در حال حاضر ۹ میلیون سند از شهدا جمع آوری و نگهداری میشود.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران افزود: بیش از ۲۶۰ هزار پرونده فرهنگی در آرشیو داریم و اسناد مکتوب به جای مانده از شهدا با روشهای حرفهای مرمت میشوند. همچنین این اسناد دیجیتالی میشوند و در قالب سامانه جامع مدیریت اسناد، در دسترس عموم قرار میگیرد.
کاویانیراد ادامه داد: مجموعه وصایای شهدا و فرهنگ اعلام شهدا در سراسر کشور تولید و در دسترس عموم قرار گرفته است. همچنین کتابهای مختلفی در انتشارات شاهد بنیاد برای گروههای سنی مختلف چاپ شده است.
بنیاد، حامی هنرمندان جوان فعال در حوزه ایثار و شهادت
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران افزود: بنیاد در زمانی که مرجع دیگری به صورت رسمی در این زمینه و طبعاً، تولیدات هنری در حوزه ایثار و شهادت نداشت، تولیدات مناسب ارائه کرد.
وی گفت: هرچند اکنون با توسعه زیرساختهایی همچون صداوسیما و وزارت ارشاد و گروههای مردمی علاقمند که میتوانند در زمینه ایثار و شهادت نیز محتوای فرهنگی و هنری تولید کنند.ضرورتی بر تمرکز و انحصار نبوده و سیاست بنیاد به جای تولید و رقابت، مشارکت و حمایت است.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران اظهار کرد: زمانی که خلاء کار در این حوزه وجود داشت یا انگیزه کافی نبود، بنیاد متولی این کار بود. تعدادی فیلم و سریال ساخت و پخش کرد. هرچند در حال حاضر نیازی به رقابت بنیاد با سایر دستگاههای متولی نیست و چندسالی است که از تولید مستقیم فاصله گرفتیم و به حمایت معنوی و گاهی مشارکت مادی روی آورده ایم.
وی درباره حمایت از هنرمندان بیان کرد: برای حمایت از هنرمندان فیلم نامههایی تولید کردهایم که در اختیار تهیه کنندگان قرار میدهیم و امتیازات آن را واگذار میکنیم.همچنین در ارائه سوژه، مشاوره، مستندات و اطلاعات مربوط به شهدا نیز از علاقهمندان حمایت میکنیم.
کاویانی راد افزود: در حال حاضر به ساخت فیلمهای ۱۲۰ ثانیهای روی آوردیم که حاوی مفاهیم فرهنگی ایثار و شهادت هستند. همچنین هنرمندان جوان را تشویق میکنیم و از آنها تولیداتشان را خریداری میکنیم.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد گفت: ما همچنین به عنوان یک دستگاه حامی، جشنواره فیلم برگزار کردیم و در جشنواره بینالمللی فیلم فجر تولیداتی که به مفاهیم ایثار و شهادت پرداخته باشند را تشویق میکنیم.
فرهنگ ایثار و شهادت همچون دارو است
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران درباره مشکلات انتقال این فرهنگ ادامه داد: محتوای فرهنگ ایثار و شهادت مثل دارو است. به این معنا که باید برابر نیاز و با برنامهریزی به افراد منتقل شود تا اثرگذار باشد.
کاویانیراد با تاکید بر اهمیت مشکل اول گفت: اگر به این محتوا بیش از اندازه بپردازیم، اثر معکوسی خواهد گذاشت. "باورناپذیری" یک تجربه عینی، یک تهدید است که به عنوان مشکل اول در این حوزه وجود دارد. ما قرار است برای نسل جوان، اتفاقاتی که برای ما تجربه هایمان را تعریف کنیم، اما اگر این انتقال درست نباشد، تاثیر هم نخواهد داشت و انکار میشود.
وی اظهار کرد: در دوران هشت سال دفاع مقدس، وقایعی اتفاق افتاد که باورشان سخت است، اما این اتفاقات نادر بود. در این فرهنگ نباید استثنا بر قواعد غلبه کند. زیرا با عمومی کردن تجربیات خاص، چهارچوبهای عمومی نیز باورناپذیر میشوند.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران درباره مشکل دوم گفت: دم دستی کردن بیش از حد محتوا مشکل دوم است. اگر آرمانها، دم دستی نشان داده شود، از ارزش آنها کاسته میشود.
کاویانیراد ادامه داد: ما انکار نمیکنیم که پدیده طنز، یک ابزار و شیوه اثر بخش برای انتقال مفاهیم است، اما برای هر مفهومی نباید از طنز استفاده کرد؛ در این صورت مفاهیم از ارزش ساقط میشوند.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد اظهار کرد: بنیاد به خاطر رسالت فرهنگی خود، نقش مرجعیتی درباره فرهنگ ایثار و شهادت و خانواده ایثارگران دارد؛ بنابراین خود را ملزم میداند که در زمینه رصد، پایش و داوری آثار هنری درباره فرهنگ ایثار و شهادت اعلام موضع کند.
حجت الاسلام کاویانیراد خاطرنشان کرد: بنیاد خود را از حوزه تولید و رقابت خارج کرده و در جایگاه اصلی خود مجموعه تولیدات فرهنگی در حوزه ایثار و شهادت را میبیند و درباره آنها علاوهبر اعلام موضع، راهنماییهایی انجام میدهد.
وی تاکید کرد: باید به این نکته توجه کرد که وظیفه بنیاد ممیزی آثار نیست و در این عرصه بنیاد جایگاه پدری دارد. یعنی ما هنرمند را نمیترسانیم، اما ضمن تشکر از او، توصیههایی برای اصلاح یا بهبود اثر ارائه میکنیم.
ایجاد نشاط برای ایثارگران لازم است
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد با اشاره به ماده ۷۲ قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران، گفت: ایثارگر نباید حس کند فراموش شده یا قربانی شده است؛ بنابراین همه دستگاهها طبق قانون موظفند به ایثارگران برای استفاده از خدمات تفریحی، ۵۰ درصد تخفیف بدهند.
کاویانیراد اظهار کرد: برخی دستگاهها از اجرای این قانون سر باز میزدنند و میگویند اماکن خود را به بخش خصوصی واگذار کردهاند.هرچند دستگاهها هنگام انعقاد قرارداد نیز باید به این نکته توجه کنند که پیمانکاران به ایثارگران تخفیف دهند.
وی افزود: بنیاد نیز در حد توان سالی چند بار، خانواده شهدا، جانبازان و آزادگان را به اردوهایی تفریحی میبرد تا نشاط را به خانوادهها هدیه دهد.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران درباره توسعه ارتباط با ایثارگران گفت:دیدار مسئولین، اهل محل و مسئولان بنیاد در قالب طرح سپاس با خانواده شهدا و جانبازان سالیانه انجام میشود و تعداد این بازدیدها به ۴۳۵ هزار دیدار میرسد.