سردرگمی آمریکا در افغانستان مشهود است
به گزارش ، نوذر شفیعی کارشناس مسائل سیاسی افغانستان، درباره سفر ترامپ به افغانستان و حواشی بعد از آن گفت: ترامپ 3 مسئله اصلی درباره افغانستان دارد که اولین آن طالبان است که تا آنجا این مسئله برای آمریکاییها دست و پا گیر شده که در روش چگونگی برخورد با آنها نیز دچار سردرگمی شده است. یعنی آمریکا یک زمانی به مذاکره روی میآورد و زمانی دیگر آن را ترک میکند و قطعنامههای حاصل از آن را امضاء نمیکنند.
وی افزود: موضوع دوم انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان است که دچار پیچیدگی خاصی شده است. یعنی التهابی که اکنون در افغانستان وجود دارد بسیار بالاست و این التهاب دست کمیسیون مستقل انتخابات را برای اعلام نتایج انتخابات بسته است.
شفیعی ادامه داد: موضوع سوم بحث حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان است. از یک طرف ضرورتهای تاکتیکی باعث میشود که ترامپ در پی خروج این نیروها باشد. یعنی از دید ترامپ تداوم حضور نیروهای آمریکایی به دولت آمریکا هزینه وارد میکند. از سوی دیگر ضرورتهای استراتژیکی وجود دارد که آمریکا را مجبور به ماندن در افغانستان میکند.
وی خاطر نشان کرد: سفر ترامپ با این شکل و در این مقطع زمانی بیشتر تحت تاثیر فضای انتخابات افغانستان صورت گرفته است.
این کارشناس مسائل افغانستان در ادامه گفت: زمانی که رفتار یک بازیگر متزلزل باشد نیروهایی که ممکن است مستقیم یا غیرمستقیم از آن بازیگر تاثیر بپذیرند آنها هم رفتارشان متزلزل خواهد شد. چون رفتار آمریکا نیز در شرایط فعلی خیلی ثابت نیست آنها هم سر در گم هستند که چه موضعگیریهایی داشته باشند و چه الگوی رفتاری را در پیش بگیرند. بسیار سخت میتوان به نتیجه پی برد چون مذاکراتی اتفاق افتاد که بخش زیادی از آن محرمانه بوده و تنها یک کنفرانس مطبوعاتی به صورت کلی برگزار شد.
شفیعی تصریح کرد: به نظر میرسد که اگر تصمیمی درباره افغانستان اتخاذ شود که آمریکاییها از آن حمایت کنند، در آن همه چیز خیلی دست آمریکاییها نباشد. یعنی مردم افغانستان هم در این فرایند تعیینکننده هستند و اینطور نیست که الان هرچه ترامپ گفت تمام نیروهای نظامی و سیاسی در افغانستان تابع آن باشند مگر آنکه یک راهحل منطقی و معقولی پیشنهاد شود.
وی افزود: به نظر میرسد هدف ترامپ در شرایط فعلی آن است که چون دوره ریاست جمهوریاش رو به اتمام است، یک گاف سیاسی و امنیتی ندهد که تاثیر منفی بر شرایط متزلزل خود در داخل آمریکا داشته باشد چون حتی یک تصمیم اشتباه درباره افغانستان وی را به سمت پرتگاه استیضاح نزدیکتر میکند و حتی بر نتیجه انتخابات تاثیر منفی خواهد گذاشت.
شفیعی در بخش دیگری از سخنان خود درباره حضور اشرف غنی در پایگاه بگرام نیز گفت: این نشانهای از حمایت آمریکا و شخص ترامپ از اشرف غنی است. قطعا اگر آمریکا میخواست به نتیجه انتخابات افغانستان آنطور که صندوق رای میگوید پایبند باشد، به گونه دیگری رفتار میکرد. یعنی جوری رفتار میکرد که غنی حساب دستش بیاید یعنی مثلا عبدالله را نیز در کنار غنی میخواست. اما این شیوه رفتار به نظر میرسد حکایت از آن دارد که آمریکاییها بیمیل نیستند که غنی در قدرت باقی بماند چون این اواخر نیز یک خوش خدمتی به آمریکاییها نیز شد و 2 استاد دانشگاه آمریکا در ازای شرورترین تروریستها آزاد شدند.
وی همچنین گفت: از آنجاییکه ترامپ یک فرد احساسی است و بیشتر حرفها و تصمیمات خود را بر اساس احساس خود میگیرد، این اقدام سبب میشود حمایت آمریکاییها از غنی برجای خود باقی بماند مگر آنکه تدبیر جدیدی اندیشیده شده باشد.
شفیعی در خصوص رفتار اشرف غنی مبنی بر حضور در پایگاه بگرام نیز گفت: آمد و شدهای دیپلماتیک تابع تشریفات دیپلماتیک است. تشریفات دیپلماتیک هم بخشی از آن از پیش موجوده و باید در آن چارچوب عمل شود. بخشی از آن نیز به توافق طرفین بستگی دارد. مثلا اگر بخواهیم براساس تشریفات سنتی تحلیل کنیم در حقیقت ترامپ به عنوان میزبان اشرف غنی عمل کرد. چون پایگاه بگرام در کنترل آمریکاییهاست و اشرف غنی به بگرام مسافرت کرد.
این کارشناس مسائل بینالملل تاکید کرد: اینکه ترامپ میرود بگرام و این مذاکرات اتفاق میافتد این نشان میدهد که غنی کاملا از یک موضع ضعف حرکت کرده و این مغایر با تشریفات دیپلماتیک است. مقام اول در اینجا باید غنی باشد اما اگر به تصاویر نگاه کنید غنی در سمت چپ ترامپ میایستد یعنی باید ترامپ سمت راست غنی میایستاد. اگر بر اساس تشریفات دیپلماتیک بررسی کنیم کاملا تحقیر آقای غنی از سوی ترامپ مشهود بود.
وی همچنین گفت: کشورها ممکن است از لحاظ قدرت با یکدیگر متفاوت باشند اما به لحاظ حقوقی همه برابرند در تشریفات باید رعایت شود چراکه رییسجمهور نماد یک ملت است وقتی نماد آن جایگاه را پیدا نمیکند در واقع یعنی ملت جایگاه خود را از دست داده است. من بعید میدانم که ورود ترامپ با اطلاع اشرف غنی بوده باشد و ممکن است پس از نشستن هواپیمای ترامپ به غنی اطلاع داده باشند. در مذاکرات با طالبان هم اصلا اهمیتی به غنی نمیداد. الان چون غنی آرا را در انتخابات باخته و میخواهد در پرتو حمایت آمریکا باشد و میخواهد در قدرت باشد ناچار است هرگونه خوش خدمتی به وی داشته باشد.
/انتهای پیام/