افزایش ناآرامی در عراق؛ نتیجه سفر مقامات آمریکا/ توطئه تخریب روابط تهران - بغداد
پس از سفرهای اخیر دو مقام عالی رتبه آمریکا به عراق شاهد شدت پیدا کردن ناآرامیها در عراق و حمله به کنسولگری ایران در نجف بودیم که قطعاً یکی دیگر از قطعات پازل توطئه آمریکا و متحدان منطقهای آن در راستای تخریب روابط میان ایران و عراق بود.
به گزارش گروه سیاسی ، محمدمهدی ملکی کارشناس مسائل بینالملل در یادداشتی که در اختیار میزان قرار داد، نوشت: کماکان برخی شهرهای عراق دستخوش اعتراضات مردمی نسبت به وضعیت معیشتی، مشکلات مالی و اقتصادی، فساد در میان برخی از مسئولان، بیکاری گسترده، آینده مبهم و نامشخص جوانان، دخالتهای خارجی و دیگر مشکلات و مسائل موجود در کشور است.
در این میان برخی دستهای پیدا و پنهان داخلی و خارجی نیز تلاش بسیار گستردهای را جهت منحرف کردن اعتراضات مردمی به سمت ناآرامی، ایجاد ناامنی و آشوبگری داشته و دارند که تاکنون بر اثر تخریبهای صورت گرفته درناآرامیهای خیابانی در شهرهای مختلف عراق، میلیاردها دینار خسارت وارد آمده است.
عبدالمهدی نخست وزیر مستعفی عراق در یکی از آخرین سخنرانیهای پیش از استعفای خود تاکید کرد که دولت مرکزی در خصوص آنچه در عراق میگذرد در حالت دفاع بوده و با یک فتنه بزرگ مواجه است، اما دولت علیرغم فشارهای فراوان به مسئولیت خود در حمایت از شهروندان عمل کرده است.
دولت مستعفی بغداد چندین مرتبه اعلام کرده بود که در تدارک اصلاحاتی گسترده و اساسی در کشور با همکاری پارلمان، دستگاه قضایی، نیروهای امنیتی و دیگر نهادها و مراجع حکومتی در عراق است، اما به هر ترتیب موفق به مهار موج اعتراضات نشد.
در این میان رهنمودهای راهبردی مرجعیت عالی شیعیان آیتالله سیستانی که در آن ضمن به رسمیت شناختن حق اعتراضات مردمی از دولت و مسئولان خواستند این مرحله را فرصت مناسبی جهت ایجاد تحول و اصلاحاتی اساسی در اقتصاد و سیاست آن کشور بدانند نیز به عنوان مسیری روشن برای دولت و پشتوانهای برای مردم در جهت تحقق خواسته هایشان به حساب میآید.
متعاقب مواضع و بیانیه هفته گذشته مرجعیت عراق در خصوص اتفاقات داخلی آن کشور، نخست وزیر عراق از سمت خود استعفا داد و پارلمان نیز با پذیرفتن استعفا، رئیس جمهور عراق را مکلف کرد تا فردی را به عنوان نخست وزیر به مجلس معرفی کند که این نیز با توجه به شرایط فعلی عراق مراحل و پیچیدگیهای خاص خود را دارد و باید منتظر ماند و دید که اوضاع به چه سمتی سوق پیدا میکند.
در این نوشتار به ذکر برخی نکات در خصوص سفر از پیش اعلام نشده مایک پنس معاون رئیس جمهور آمریکا و مارک میلی، رئیس جدید ستاد مشترک ارتش آن کشور به عراق خواهیم پرداخت:
معاون رئیس جمهور آمریکا همچون سفر سال گذشته ترامپ که آن هم ناگهانی و بدون ملاقاتی با مقامات عراقی صورت گرفت، تنها به دو مقصد اقلیم کردستان عراق و پایگاه نظامی «عین الاسد» در استان الانبار واقع در غرب عراق رفت و در آن مقاصد هم دیدارهایی داشت.
«مایک پنس» حاضر به سفر به بغداد به عنوان پایتخت کشور عراق و دیدار با مقامات عراق نشد که این خود در عرف دیپلماتیک بی احترامی به دولت و ملت عراق و شاید اعلام نوعی نارضایتی آمریکا از عملکرد و رویکرد دولت عادل عبدالمهدی به عنوان نخست وزیر این کشور باشد.
بیشتر بخوانید:
فرستاده کاخ سفید به عراق صرفا به تماسی تلفنی با نخست وزیر مستعفی عراق بسنده کرد و مطالبه خود مبنی اینکه اگر میخواهید شهرهای عراق آرام شود باید حشد شعبی را منحل و روابط با ایران را قطع کنید را مطرح میکند.
«مایک پنس» پس از دیدار با نظامیان آمریکایی حاضر در در پایگاه نظامی عین الاسد، مستقیم به اربیل رفت و با مقامات اقلیم از جمله «نیچروان بارزانی» رئیس اقلیم، «مسرور بارزانی» نخستوزیر، «قباد طالبانی» معاون نخستوزیر و «مصطفی سید قادر» معاون دوم رئیس اقلیم، دیدارو گفتوگو کرد.
فرستاده دولت آمریکا به اقلیم کردستان عراق در دیدار با مقامات عالیرتبه اقلیم، از نقش و تاثیر ایران در برخی از تصمیم گیریها در دولت عراق ابراز نارضایتی کرد و از آنها خواسته تا روابط میان اقلیم و ایران قطع شود و برای امتیاز دهی به آنها، وعده داد که حمایت آمریکا و کمک به نیروهای پیشمرگه ادامه خواهد یافت.
بر اساس گزارشات دریافتی از دیدارهای «پنس» در اقلیم، سران کردستان عراق با درخواست معاون رئیس جمهور آمریکا در ارتباط با ایران، مخالفت کرده و گفتند که کردستان تنها میتواند در روابط خود با ایران و آمریکا توازن برقرار کند؛ زیرا مرزهای مشترکی با تهران دارد و هر گونه مخاصمه علنی، مشکلات سیاسی و امنیتی برای آنها ایجاد خواهد کرد.
موضع اتخاذ شده از سوی مقامات اقلیم مبنی بر ممکن نبودن قطع ارتباط میان اقلیم و ایران، رویکردی است که دیگر مقامات، گروهها و شخصیتهای سیاسی در عراق نیز به آن اذعان دارند چرا که آنها به این باور و نتیجه رسیده اند که در هنگام سختی و مشکلات، این جمهوری اسلامی ایران است که به حمایت دولت و ملت عراق برخاسته و آنها همواره میتوانند بر کمک تهران حساب کنند.
حمایت «نیچروان بارزانی» از اقدامات دولت و اصلاح قانون اساسی عراق در راستای تامین مطالبات مردم، نشان دیگری از وحدت رویه شکل گرفته در میان مسئولین عراقی است که با اتحاد بتوانند از شرایط حساس فعلی به سلامت عبور کنند. این موضع گیری از سوی نخست وزیر اقلیم از طرفی هم یکی از اهداف آمریکا مبنی بر گسست اختلاف میان اربیل و بغداد را هم ناکام میگذارد.
کمتر از یک هفته از سفر پنس به عراق، «مارک میلی»، رئیس جدید ستاد مشترک ارتش آن کشورهم پس از سفری که به عربستان داشت و دیدارش با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به بغداد رفت تا در اولین سفر منطقهای خود پس از انتصابش با برخی از مقامات عراقی نیز گفتوگو داشته باشد.
در خصوص طرح درخواست «پنس» از عراقیها برای قطع روابط با ایران باید این مساله را یادآور شد که دولت و ملت عراق روزهای سخت، سیاه و خونبار حضور نیروهای تروریستی و افراط گرای داعش که مورد حمایت بی کم و کاست آمریکا و متحدین منطقهای آن بودند را فراموش نکرده اند و همواره به یاد خواهند داشت که در آن شرایط، این جمهوری اسلامی ایران بود که بدون هیچ منت و بدون چشم داشتی به کمک آنها در مبارزه با تروریزم پرداخت.
بیشتر بخوانید:
پس از سفر این دو مقام عالی رتبه آمریکا به عراق شاهد شدت پیدا کردن ناآرامیها و افزایش اغتشاشات از سوی برخی افراد در مناطقی از عراق بودیم که از جمله اقدامات آنها میتوان به حمله به کنسولگری ایران در نجف اشاره کرد که قطعا یکی دیگر از قطعات پازل توطئه آمریکا و متحدان منطقهای آن در راستای تخریب روابط میان ایران و عراق بود.
عراقیها به خوبی اوضاع و شرایط متحدان منطقهای آمریکا را رصد میکنند و میدانند که آنها که وابسته به حمایتهای واشنگتن بوده و هستند به راحتی از سوی مقامات کاخ سفید در مواقع نیاز کنار گذاشته شده یا خواهند شد و تنها به هنگام سختی و مشکلات از آنها حمایتی نکردند بلکه به طرق مختلف سعی در استفاده ابزاری از آنها جهت تامین منافع آمریکا داشتند که نمونه اخیر آن را میتوان در رفتار آمریکا نسبت به کردهای سوریه در نبرد صورت گرفته میان نیروهای نظامی ترکیه با گروههای کرد سوری در شمال و شرق سوریه مشاهده کرد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *