اوراسیا فرصتی طلایی برای تجار ایرانی/ استفاده از ظرفیتهای داخلی برای افزایش صادرات
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، اتحادیه منطقهای است که از کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان تشکیل شده و در سال ۲۰۱۵ فعالیت خود را آغاز کرده است.
این اتحادیه بیش از ۱۸۳ میلیون نفر جمعیت را در بر میگیرد و بازار بسیار بزرگی برای کالاهای مختلف محسوب میشود.
تسهیل تجارت، حذف تدریجی قوانین گمرکی، برقراری تعرفه خارجی مشترک و ایجاد بازارمشترک از جمله اهداف تشکیل منطقه از سوی بنیانگذاران آن بوده است.
بازار بزرگ این اتحادیه، ایران را مجاب کرد تا برای عضویت در آن اقدام به رایزنی با کشورهای عضو کند که پس از مذاکرات دو ساله توافقنامه تجارت با اوراسیا به امضا رسید و از آبان ماه امسال اجرایی شد.
براساس این موافقتنامه، ۵۰۲ قلم کالا در حوزههای مواد غذایی، مواد مصرفی شیمیایی، محصولات ساختمانی، صدور خدمات فنی و مهندسی، محصولات صنعتی و محصولات کشاورزی از سوی اتحادیه اورآسیا و ۳۶۰ قلم کالا در همان موارد مشابه از سوی ایران این توافنامه میشود.
در این باره محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در گفتگو با اظهار کرد: یکی از اهداف دولت با توجه به شرایط کنونی هدفگذاری بر روی ۱۵ کشور همسایه و همچنین چین و روسیه برای صادرات است و جزو اولویتهای سازمان توسعه تجارت و وزارت صنعت است.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران افزود: موضوعی که در مورد اوراسیا وجود دارد این است که پیوستن به پیمانهای منطقهای موجب میشود شرایط برابری برای کشورها به وجود بیاید تا به جای پرداخت تعرفههای بالا بتوانند از یک تعرفه یکسان و نزدیک به صفر استفاده کنند.
وی با بیان اینکه اجرایی شدن این موافقتنامه میتواند به رشد صادرات کشور کمک کند، گفت: در شرایطی که ما در این پیمان حضور نداشته باشیم و اگر بخواهیم کالا به این کشورها صادر کنیم، کشورهای عضو اوراسیا تعرفه صفر خواهند داشت و ما باید تعرفه بالاتر پرداخت کنیم بنابراین پیوستن به این پیمان میتواند به نفع کشور باشد.
لاهوتی خاطرنشان کرد: البته باید توجه داشته باشیم حضور در پیمانهایی که کشورهای پیشرفتهتر هستند و کالاهای پیشرفته با ارزش افزوده بالاتر تولید میکنند نمیتواند به نفع کشور باشد و برداشتن تعرفهها در این پیمانها صنایع ما را با تهدید مواجه کند اما، درباره اوراسیا این موضوع کمتر وجود دارد بنابراین پیوستن به این پیمان منطقهای مفید است.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران درباره حضور در این موافقتنامه با توجه به زیرساختهای ضعیف در بخش صادرات تصریح کرد: این موضوع تفاوت زیادی نخواهد کرد اگر با همین زیرساختهای ضعیف و بدون عضویت در این پیمان بخواهیم کالا صادر کنیم باید تعرفه بالاتری نسبت به رقبا پرداخت کنیم و این مزیت را میگیرد بنابراین تا حدودی میتواند به عنوان مکمل و کمک کننده صادرات با توجه به ضعفهایی که داریم باشد.
همچنین حسین سلاح ورزی نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با در این باره اظهار کرد: اوراسیا اولین پیمان منطقهای اقتصادی است که ایران با توافقات ترجیحی در آن ورود کرده است و از چند منظر اهمیت دارد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: کشورهای حوزه اوراسیا با یک مجموعه جمعیت و اقتصاد قابل توجه، یک ظرفیت و فرصت خوب اقتصادی برای ایران هستند.
وی با اشاره به تحریمهایی که به کشور تحمیل شده است، گفت: در شرایط تحریم برای توسعه صادرات وجود چنین بازارهایی از اهمیت زیادی برخوردار است، در کشور مزیتهایی داریم که عمدتا در حوزه محصولات کشاورزی، پلیمری است.
سلاح ورزی با بیان اینکه این بازارها در گذشته هم وجود داشتند، اما به دلیل عوارضی که وضع میشد صادرکنندگان ما قادر به رقابت نبودند، تصریح کرد: این توافق به صادرکنندگان اجازه میدهد که در این بخشها که عمدتا کشاورزی است و مزیت هم داریم یک فرصت صادراتی و بازار خوبی فراهم شود.
با توجه به اجرای توافقنامه تجارت آزاد با اوراسیا انتظار میرود حجم صادرات کشور با توجه به معافیتهایی که وجود دارد افزایش یابد و با توجه به تحریمی که علیه کشور وجود دارد میتواند معبری برای گذر از تحریم به حساب آید.