چقدر برای سیلابهای احتمالی آماده هستیم؟
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، اواخر سال گذشته با افزایش بارشها برخی از شهرها با پدیده سیل روبهرو شدند و با آغاز سال جدید سیلاب بخشهای وسیعی از غرب، شمال و جنوب شرق کشور را درگیر خود کرد.
براساس بررسیهای صورت گرفته با آغاز سیلاب حدود ۱۲ میلیون نفر تحت تاثیر این پدیده قرار گرفتند که در کنار خسارات جانی، بسیاری از منازل، جادهها و زیرساختها ویران شد.
با گذشت بیش از ۸ ماه از وقوع سیلاب در شهرهای مختلف کشور هنوز هم آثار این پدیده در نقاط مختلف باقی مانده و برخی از افراد با این معضل دست و پنجه نرم میکنند.
پیشگیری از وقوع سیل در اکثر نقاط جهان مقدم بر بازسازی است
در این زمینه چندی پیش ابوالقاسم حسین پور مدیر کل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگلها با انتقاد از این که ۷۰ درصد اعتبارات سیل باید صرف پاکسازی خسارات آن شود گفت: پیشگیری از سیل در اکثر نقاط جهان مقدم بر بازسازی است و کشور ما باید با رویکرد جدیدی مدیریت ریسک سیل را پیگیری کند.
براساس نقشههای پهنه بندی سیل تنها ۴ درصد مساحت کشور سیل خیزی ناچیزی دارند و بیشتر شهرها با روند صعودی بارشها میتوانند درگیر مساله سیل و خسارات جبران ناپذیر آن شوند.
با این حال در کنار تاکید بسیاری از مسئولان به موضوع پیشگیری از وقوع سیلاب این مساله تنها با نزدیک شدن به فصل بارشها پررنگ میشود و در همین رابطه فقط به هشدارها و پیش بینیها اکتفا میشود.
چندی پیش وزیر نیرو با اشاره به پایش مخازن سدها و رودخانهها برای گذر از سیل در استانهای مختلف گفته بود برای افزایش سطح آمادگیها باید بتوانیم دسترسی مناسبتری به اطلاعات سازمان هواشناسی داشته باشیم.
البته کنترل مخازن سدها همان طور که در سیلاب اخیر خوزستان نیز ثابت شد نقش بسزایی در کنترل سیلابها ایفا کرد و در صورت نبود سدها میتوانست منجر به افزایش شدید خسارات جانی و مالی در مناطق مختلف کشور شود.
اعلام آماده باش تیمهای عملیاتی وزارت نیرو
با ورورد سامانه بارشی جدید به کشور و تاثیر مستقیم روند بارندگیها بر روی سدها و رودخانههای کشور، تیمهای عملیاتی وزارت نیرو در حالت آماده باش قرار گرفتند.
وزیر نیرو در جدیدترین صحبتهای خود به اثر مستقیم بارشها در ورودی سیلاب به سدهای کشور اشاره کرد و گفت: سدهای شهر بیجار گیلان، میجران مازندران، کوثر کهگیلویه و بویراحمد، رئیسعلی دلواری بوشهر و مارون خوزستان از جمله سدهای هستند که بر اثر وقوع بارشهای چند روز آینده تحت تاثیر قرار میگیرند.
وی افزود: رودخانههای ماسوله، پسیخان و مرغک استان گیلان نیز سیلابی خواهند شد و در تلاشیم به گونهای عمل کنیم که بارشها و سیلابهای رخ داده در کشور تنها منفعت به همراه داشته باشد و موجب بروز خسارت نشود.
نقش مردم در زمان وقوع سیلاب
چندی پیش وزیر نیرو به نقش مردم در زمان وقوع سیلاب اشاره کرد و گفت: در عرصه مدیریت سیلاب دو بحث پیشبینی و هشدار وجود دارد به طوریکه پیشبینیها در بازه زمانی طولانی مدت و حدودا سه ماهه است و هشدارها در بازه زمانی کوتاه سه یا چهار ساعت یا حداکثر ۷۲ انجام میشود و در این رابطه مردم باید هشدارها را جدی بگیرند.
البته در کنار دو مقوله پیش بینی و هشدار میتوان به بحث پیشگیری اشاره کرد که در صورت پرداختن به آن میتوان از ایجاد بسیاری از خسارات جانی و مالی در این خصوص جلوگیری کرد.
اواخر فروردین ماه بود که عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور با اشاره به درگیر شدن ۲۵ استان در پی سیلاب ابتدای سال جاری رقم خسارت اولیه را حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرد.
بدون شک هزینههای پیشگری از وقوع سیلاب در مقایسه با خسارات ایجاد شده در بخشهای مختلف بسیار کمتر است که در این رابطه قبل از وقوع حادثه و ایجاد خسارات جبران ناپذیر باید فکر چاره بود.